Vissza a tartalomjegyzékhez


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 

Pikáns halgombócleves

Hozzávalók:
20 dkg darált halhús
1 cs. halászlé alappor
15 dkg zöldség
10 dkg angol zeller
babérlevél
sárgarépa, hagyma
A gombóchoz:
1 dl tejföl
1 dl tejszín
2 db citromkarika
só, őrölt bors, kapribogyó
ételízesítő

A halászlé alapport vízzel elkeverjük, s felfőzzük. Ízesítjük babérlevéllel, ételízesítővel, fehérborral, és kevés tejszínt adunk hozzá. Olívaolajban megpirítjuk a zsülienre vágott zöldségeket: hagymát, sárgarépát, fehérrépát és angol zellert. Áthevítjük, hogy kevés pörzsanyag keletkezzen rajtuk.
Gombóc: a darált halhúshoz tejben vagy vízben áztatott, kinyomkodott zsemlét teszünk, s elkeverjük. Hozzáadjuk a felvert tojást, ízesítjük sóval, őrölt fehérborssal, petrezselyem zölddel, kevés gyömbérrel és ételízesítővel. Jól összedolgozzuk. 
Ha forr az alaplevünk, tejfölös habarással sűrítjük a levesünket. Kiforraljuk, majd belefőzzük a kis gombócokat. A legvégén tesszük bele a levesbe a pirított zöldségeket, hogy roppanósak maradjanak. Egyet forralunk rajta, s tálaljuk. 

Palóc oldalas

Hozzávalók:
70 dkg sertésoldalas
25 dkg darált sertéshús
1/2 cs. fasírtpor
15 dkg vöröshagyma
zöldségágy
őrölt kömény, só, ételíze-sítő, olaj
25 dkg zöldbab
5 dkg bacon szalonna
60 dkg burgonya
5 dkg fokhagyma

Serpenyőben kevés olajon az összevágott póréhagymát, zellerszárat, sárgarépát, hagymát zöldségágynak megpirítjuk. Az oldalast a csont fölött felszúrjuk. Kanállal vagy habzsákkal megtöltjük, ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl kemény. Hústűvel mindkét végét leszúrjuk. Fűszerezzük őrölt köménnyel, ételízesítővel, s rátesszük a zöldségágyra. Kevés vizet öntünk alá, és sütőbe tesszük. Töltelék: kevés langyos vízhez hozzátesszük a fasírtport és a darált húst (1 tasakhoz ˝ kg hús), ízlés szerint még utána ízesíthetjük. Jól összedolgozzuk.
Palócbab: A felhevített zsiradékra rátesszük a felvágott bacon szalonnát és a nagyobb kockára vágott hagymát, s pirítjuk. Hozzáadjuk a konzerv vagy mélyhűtött zöldbabot. Ízesítjük, pároljuk.
Tálalás: A sült zöldségeket a vajas-petrezselymes burgonya mellé helyezzük. Rátesszük a sült oldalast, s mellé a babot. Megsütött hagymarózsával és petrezselyem zölddel megdíszítjük.

Püspökkenyér

Hozzávalók:
35 dkg liszt
15 dkg vaj
1 dkg sütőpor
10 dkg porcukor
5 db tojás
5 dkg narancshéj
5 dkg mazsola
5 dkg dió
5 dkg csokoládé

Az őzgerincformát kivajazzuk, vékonyan lisztezzük. A vajat, egyenként hozzáadva a tojássárgáját, habosra kikeverjük, majd a porcukor 1/3-át is hozzákeverjük. 
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A maradék porcukrot csak a végén tesszük hozzá. A lisztet a sütőporral, a darált dióval, majd a beáztatott, lecsurgatott mazsolával elkeverjük. 
A vajas alaphoz hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, lazán elkeverjük, ezután kerül bele a lisztes, gyümölcsökkel kevert anyag. Az elkészített masszát beleöntjük a formába, kanál segítségével a szélét kicsit felhúzzuk a formára. 180 °C-os sütőben készre sütjük.
A formából kiborított tésztát kevés pihentetés után lehet díszíteni: csokoládékrémmel lekenve és csokoládéval áthúzva tartható el legtovább.