Vissza a tartalomjegyzékhez


Traumás demokraták

Egyre növekszik a John Kerry választási vereségére depressziósan reagáló tömegek száma. A jelenség mármár a pszichológiatudomány tárgykörébe is beírta magát. A demokrata exelnökjelölt alulmaradása a választási küzdelemben új lélektani problémát hívott életre, amelyet a naprakész amerikai Egészségügyi Szövetség már el is nevezett választás utáni traumának. A tünetegyüttesnek köszönhetően a páciensek haragosak, reményvesztettek, mérgesek, egyesek életuntan bámulnak a levegőbe, míg mások már szülőhazájuk elhagyását is fontolgatják. 


Attól Ön ne legyen bús, hogy az elnök Bush 

Egyes amerikai hírforrások úgy vélik: csupán a floridai Palm Beach térségében magánprakszist folytató orvos, Douglas Schooler, ezidáig tizenöt páciensét kezelte hasonló tünetek miatt, beleértve az érintettek körébe saját baráti társasága némely tagját is. A pszichológus megdöbbenten tapasztalta, hogy páciensei közül néhányan teljesen felzaklatódtak vagy összetörtek érzelmileg. 
„Ez a fajta trauma hasonló a poszttraumás stressz szindrómához, ám ez esetben inkább egy rövid távú sokkról van szó, nem pedig egy gyerekkorban átélt traumáról, ami egy életen át elkísérheti a beteget.” (AFP - Meleg Viktória - T. G.)