Vissza a tartalomjegyzékhez

Takács Gabriella
Az ész a fontos

- Mikor született meg a kezdeményezés ötlete, kiktől származik, és minek kapcsán tüntettek az imént?
- Három hete találtuk ki, amikor megnyitott az a szórakozóhely… a Blondy. 
- És Ön személy szerint milyen diszkriminációkat tapasztalt meg a hajszíne kapcsán?
- Erre nem tudok válaszolni … 
(Tímár Krisztina, a Szőke Nők Mozgalma a Negatív Megkülönböztetés Ellen csoportosulás szóvivője)

Demonstrációt rendezett a Szőke Nők Mozgalma a Negatív Megkülönböztetés Ellen névre hallgató, internetes berkekben verbuválódott kezdeményezés. A megmozdulás célja, hogy felhívják a figyelmet a szőke hajszínnel bíró hölgyeket nap mint nap érő kritikákra. Az érintett szőkék számára tudniillik akkor telt be végképp a pohár, amikor a tudomásukra jutott, hogy egy újdonsült szórakozóhely, a II. kerületi, a vicc kedvéért csak és kizárólag szőke kolleginákat alkalmazó Blondy Revival Cafe Club a reklámszlogenjében újfent rajtuk köszörüli a nyelvét. A harcos amazonok az Esélyegyenlőségi Hivatal portájának folyosóján követelték a jogaikat a huszonkilenc éves logisztikai asszisztens, Tímár Krisztina vezényletével. 
Első blikkre óhatatlanul úgy tűnik: a sajtó nagyobb érdeklődést tanúsított a „tünti”-vel kapcsolatosan, mint maguk az érintettek. Egy női magazin helyszínen meginterjúvolt újságírónője szerint a szőkés viccek inkább egy konkrét nőtípust képviselnek, mintsem a hajszínre vonatkoznak, és neki személy szerint sosem voltak hasonló problémái. A szűk negyedórás késéssel, ám annál harciasabb kiállással bemasírozó tizenöt fős szőke hölgyfelvonulást intenzív sajtóérdeklődés kísérte. Tímár Krisztina és a tüntetés résztvevői kifejtették, hogy olyan országban szeretnének élni, ahol nem erény, hanem bűn mások lejáratása, és kirekesztés-mentes a közélet. A szóvivő azt is kihangsúlyozta, hogy a szőkék éppen annyira értelmesek és rátermettek, mint mások, és sérelmezte, hogy sorstársait diszkriminálják a munkahelyeiken, a zöldségesnél és a benzinkútnál is, de arra, hogy ez milyen formában történik, már senki nem adott választ. 
Ám ha valaki elég rátermettnek bizonyult ahhoz, hogy a túltengő sajtójelenlét ellenére bepillantást nyerhessen a sötétkékkel pingált transzparensek tartalmába, a következő gyöngyszemek szolgálhattak számára örök tanulságul: „Szőkék vagyunk, nem hülyék. Az eszemért szeress. Emberek vagyunk, nem csak szőke nők. Egyenlő esélyt a szőkéknek!” 
Kisvártatva fény derült arra is, hogy Szabó Szilvia esélyegyenlőségi helyettes államtitkár készen áll arra, hogy átvegye a hölgyek által megfogalmazott petíciót. A művelet elvégzése után az aktivisták, főszónokukkal egyetemben, csapot-papot hátrahagyva vonultak át az „inkriminált” szórakozóhely elé elégtételt venni: azaz tojást és tortát dobálni. Tímár Krisztinát - aki sértődötten, ám annál határozottabban rohant el a helyszínről - a sajtó jelenlévő képviselői is képtelenek voltak szóra bírni az ügy kapcsán.
Ha igaz a hír, hogy valójában a Blondy bár reklámfogása volt a tüntetés, akkor bátran kijelenthető, hogy remekre sikeredett.