Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A nyolcadik csapás

Hatalmas sáskaraj lepte el Izrael déli részét az elmúlt napokban. Az Egyiptom felől érkező rovarok jelentős károkat okoztak az izraeli-egyiptomi határ mentén. Eilat lakói is arra ébredtek egyik reggel, hogy kertjük zöld füvét különös vörös „takaró” lepte be.


Sáskaraj vonul át egy Eilat közeli településen. Egyiptom felől érkeztek Izraelbe Fotó: Reuters

A sáskák Nyugat-Afrikából érkeztek Izraelbe, Líbián és Egyiptomon át, de egyes jelentések szerint Ciprust és Krétát sem kímélték. A rovarok minden évben pusztítást végeznek a fekete kontinensen, idén azonban a hosszú esőzések miatt különösen nagy mértékben elszaporodtak. Eilat városában a sáskarajok ellepték a parkokat és a kertes házak udvarát, és az ott található fákat és növényeket valósággal letarolták. A megfigyelések szerint kedvenc csemegéjüknek a pálma- és olajfák, valamint a bazsalikom, a szőlőlevél és a zöld fű bizonyultak. A Mezőgazdasági Minisztérium hígított rovarirtó szerekkel permetezte be az izraeli-egyiptomi határ mentén található hagyma-, paprika- és dinnyeföldeket. A farmerek szerint egy-egy sáskaraj percek leforgása alatt el tudja pusztítani egy egész év munkáját. A gyümölcstermesztőknek kevesebb oka volt a fejfájásra, mivel a szüretek nagy része már befejeződött, de a fák lombkoronáinak letarolása is komoly károkat jelent.
A hét centiméteres, vöröses-rózsaszínes kártevők általában kettő-hat hónapig élnek, és akár 180 kilométert is képesek megtenni egyetlen nap alatt. Útvonalukat ugyanakkor nagymértékben befolyásolja a szél iránya is. Sáskarajok jelentek meg a Rafahtól keletre fekvő Kerem Salom kibucnál, valamint Kádes Barneában és Nicanában is. Szemtanúk szerint ugyanakkor a sáskafelhő megmagyarázhatatlan okból elkerülte az Eilat közelében lévő Eilot kibuc termőföldjét. Tel-Aviv, Netanya, Herzlija közelében pedig kisebb szöcskerajokat észleltek a lakosok. 
A sáskák kelet felé, Jordánia és Szaúd-Arábia irányába fordultak, így a termékenyebb észak-izraeli és a gázai területeket valószínűleg elkerülik. Néhány helybéli újság a nyolcadik egyiptomi csapáshoz hasonlította a jelenséget. Egyedül a Dél-Izraelben dolgozó thaiföldi munkások örültek a kártevőknek: számukra ugyanis a sáska különleges csemegének számít. Bár a Jediot Ahronot című újság az ínyencek kedvéért néhány receptet is közölt sáskachips és grillezett sáska készítéséhez, a probléma megoldására valószínűleg nem ez lesz a leghatékonyabb módszer.