Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Fogadja őszinte részvényem

Vegyes képet, jellemzően mérsékelt csökkenést mutattak a világ vezető részvényindexei a héten. Amerikában a várt 0,3 helyett 0,6 százalékos inflációs adat látott napvilágot, és folytatódott a dollár soha nem látott mértékű gyengülése, kedden délután már 1,31 dollárt kellett adni egy euróért. A dollár gyengülését megsínylették az európai exportőrcégek, különösen az autógyártók reagáltak nagyobb mértékű eséssel. Szintén a dollár leértékelődésének folyományaként emelkedtek a nyersanyag-árak, az arany jegyzése 16 éves csúcson időzik. Óvatosságra intette a befektetőket az IMF e héten napvilágot látott prognózisa, melyben 4,3-ról 4 százalékra csökkentette a világgazdaság jövő évi növekedési kilátásait. 

A BUX nagy forgalom mellett hullámvasutat bejárva végül is hullámhegyen, 14 211 ponton zárt, ami közel 2,5 százalékos emelkedést jelent egy hét alatt.
Némi korrekció után újra szárnyra kaptak az elmúlt hetek sztárpapírjai, a két banki részvény és a Mol. Az OTP-re új árfolyamcsúcs is született 5540 forinton, miközben a CIB e héten napvilágot látott elemzésében a papír egyéves célárát 6000 forintra emelte. Újra erőre kapott a hét nagyobb részében gyengélkedő Mol is, így ismét 12 000 forint felett zárt. Erősödtek az áramszolgáltatók papírjai is, a folyamatos kamatcsökkentési várakozások, majd a jegybank hétfői 50 bázispontos kamatcsökkentése növelte a magas osztalékot fizető papírok iránti keresletet. A második vonalban jól teljesített a Danubius közel 9 százalékos emelkedéssel, valamint a felvásárlási ár körüli spekuláció miatt az érdeklődés középpontjába kerülő Zalakerámia, több mint 7 százalékos drágulással.