Vissza a tartalomjegyzékhez

Takács Gabriella
Kiállítás önjelölt Jónásoknak

A Mosolyország Alapítvány reklámképeslapján egy teljesen hétköznapi és egy fehér botos leányzó várja békésen az aktuális buszt. S hogy mi a kettejük közti legfőbb különbség? Az, hogy más a zenei ízlésük - hirdeti a Vakvagányok című filmből már jól ismert ifjú hölgy, Matatek Judit nevével is fémjelezhető hirdetés. Az Ability Park elnevezést viselő toleranciaprogram reklámplakátjának fő jelszava: a segítséggel élők sem mások, mint embertársaik. 


Zebrák érkeztek Debrecenbe. Hollandiából érkezett zebrák ismerkednek új lakhelyükkel és gondozóikkal a debreceni állatkertben. Az 1500 kilométeres utazást az állatok jól viselték. Fotó: MTI

Műanyag tálon fémesen csörrenő aprópénzeket számlálni, ágyat húzni, asztalt teríteni, és könnyűszerrel eligazodni a fürdőszobában a hétköznapi banalitások kategóriájába tartozik - mindazok számára, akik nem vakok vagy gyengén látók. Ám a fenti műveletsorok elvégzése egy szemfülesen elkészített műanyag bálna belsejének koromsötétjében már nem is olyan egyszerű feladat. Ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel és feladatsorokkal lepi meg a nagyérdeműt az országjáró út után a Millenáris Park területén felállított Ability Park, amelynek fő célkitűzése, hogy a fogyatékkal élők körülményeinek szimulálásával hidat verjen az érintettek és a társadalom közé. A nem mindennapos tárlat célja, hogy újszerű kezdeményezéseivel rámutasson, milyen nehézségekkel kell például megküzdenie egy kerekes székbe kényszerült, egy vak, gyengén látó vagy halló embertársunknak. A park speciális toleranciaprogramja keretében játékos eszközök bevonásával törekszik arra, hogy segítse a fogyatékkal élő személyekkel kapcsolatos szemléletformálást is. Akikhez kegyes volt a sors, és nem kényszerültek eddigi életük folyamán tolószékbe, azok is megtapasztalhatják, milyen a közlekedés egy ilyen kényszerjárműben. A vaklabirintusban totális sötétségben, fehér bottal kell rátalálni a járható utakra és kitapogatni minden olyan akadályt, amelyekkel a hétköznapi sétáik során is találkozhatnak az érintettek. Az öltözködősátorban szintén koromsötétben kell magunkra öltenünk holmijainkat az előre kihúzott képek alapján. A tárlat látogatói megismerhetik a vak emberek egyik legfontosabb kommunikációs eszközét, a Braille-írást is. Az Ability Park hétfőtől péntekig 10-18 óráig, a hétvégén pedig 10-20 óráig 400 forintos, elővételben 350 forintos jegy ellenében várja a látogatókat egészen december elejéig.