Vissza a tartalomjegyzékhez


Laci bácsi konyhája

Az alábbi ízelítővel egy új, állandó „rovatot” bocsátunk útjára a Hetekben. A receptsarok házigazdája Benke László, négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács lesz, aki exkluzív receptjeit olvasóink szájíze szerint igyekszik majd összeállítani. Laci bácsi receptjeiből otthon is könnyen elkészíthető gasztronómiai csodák kerekednek ki, amelyek az egész család számára ínycsiklandozó kalandot fognak jelenteni. Azok a kedves olvasóink, akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi műremekei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Laci bácsi „akció közben” a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-8.20-ig és 12.45-12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-13.35-ig.

KÁPOSZTALEVES

20 dkg savanyúkáposzta
15 dkg füstölt pulykasonka
5 dkg bacon szalonna
5 dkg burizs
3 dkg vöröshagyma
2 dkg póréhagyma
10 dkg birsalma
1 dl tejfel
2 dkg keményítő
só, őrölt bors
cipó a tálaláshoz
sütőtök, vaj, füstölt sajt

Bacon szalonnát pirítunk, kevés margarint is teszünk hozzá. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és a kisebb kockákra felvágott birsalmát. A füstölt pulykacombról levágjuk a húst és felkockázzuk. Vigyázzunk az inakkal! Hozzátesszük a pulykahúst, majd a savanyúkáposztát. Burizzsel sűrítjük. Cipóban tálaljuk, tejfellel meglocsoljuk. Díszítésnek füstölt sajtból leveleket faragunk, sütőtököt formázunk. Desszertnek túrós rétest ajánlunk. Jó étvágyat kívánunk!
Borajánlat: Teleki Kékfrankos

GESZTENYÉS HORDÓK

70 dkg vajastészta
10 dkg narancslekvár
25 dkg gesztenye
30 dkg szilvalekvár
10 dkg dió
2 db tojás

Kész vajastésztából készítjük el a hordókat, melyeket mi most gesztenyével töltünk meg. A tésztát deszkán kinyújtjuk, kevés lekvárral megkenjük, hogy a töltelék jobban hozzátapadjon a tésztához. Hosszú, egyenlő szárú háromszögeket vágunk, megszórjuk gesztenyével és felgöngyöljük. A tepsit vékonyan megvajazzuk, rátesszük a gesztenyés hordókat, tetejüket felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben, 190-200 fokon kb. 15-20 percig sütjük. Jó étvágyat kívánunk!
Borajánlat: Tokaji Furmint