Vissza a tartalomjegyzékhez


Már 65 éve szól a rádió

Az idén ünnepli 65. születésnapját a BBC Magyar Adása. Az 1939 szeptemberében induló, napi tizenöt perces adás anno igazi kuriózumnak számított, később a már kibővült műsoridő a világháború, illetve a hidegháború éveiben propagandamentes, objektív tudósításai révén igen kedveltté vált a magyar hallgatóság számára. Mint Zdenka Krizman, a BBC Világszolgálat európai igazgatója budapesti tájékoztatóján elmondta, akkor is és most is az a törekvés vezérli a Világszolgálat munkatársait, hogy segítsenek eligazodni a világban, így a Londonban készülő műsorok pluszt, kiegészítést igyekeznek nyújtani a helyi események értelmezésében. A Világszolgálat negyvenhárom nyelven sugározza műsorait, melyeket világszerte 150 millióan, közülük Európában 10 millióan kísérnek figyelemmel. 


A BBC székháza Londonban. Nagyra nőttek Fotó: Reuters

Vértessy Péter, a Világszolgálat Magyar Adásának megbízott főszerkesztője elmondta, hogy ma Londonban tizenhárom, Budapesten pedig három munkatárs készít - a fő partnereken, a Kossuth, valamint az InfoRádión kívül országszerte huszonöt partnerrádió számára - heti húsz órában hírműsorokat, aktuálpolitikai és kulturális magazinműsorokat. Mérföldkőnek számít egy 2002-ben elnyert frekvencia, melyen a francia nemzetközi RFI adóval közösen, négy nyelven (köztük magyarul is) hallhatók közszolgálati műsorok. 
Dajka Béla, a Világszolgálat Magyar Adásának főszerkesztője a jövőbeni tervekkel kapcsolatban elmondta: a műsorrepertoár szélesítéseként élő kerekasztal-beszélgetéssel jelentkeznek, melyben prominens személyekkel világpolitikai, szociális és kulturális témákról beszélgetnek, melybe a hallgatók is bekapcsolódhatnak kérdéseikkel, észrevételeikkel. Tovább fejlesztik az adó honlapján található, eddig is igen népszerűnek bizonyult angolnyelv-oktatási programot. Nagy előrelépést jelenthet a Nagy-Britanniában igen népszerű digitális rádió jövőbeni hazai bevezetése. 
A Világszolgálat Magyar Adása 65. születésnapját a Vasárnapi interjúk című műsorban elhangzott, közel két tucat közismert magyar személyiséggel készült interjúkból készült könyvvel ünnepli. (K. K.)