Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
A centi elfogyott

Az Országgyűlés hétfőn elutasította a honvédelmi törvény módosítását, amely megszüntette volna a sorkatonai szolgálatot. A módosításhoz kétharmados többségre lett volna szükség, a Fidesz azonban a jogszabály módosítása ellen szavazott. Az MSZP szerint kiderült, hogy az ellenzék nem támogatja az önkéntes haderőre való áttérést, a Fidesz szerint viszont alkotmánymódosítás nélkül nem lehet eltörölni a sorkatonaságot. Az alkotmánymódosítást pedig azért ellenzik, hogy szükség esetén gyors kormányhatározattal lehessen újra elrendelni a sorkötelezettséget. Ennek ellenére november 3-án leszerel az utolsó sorkatona, a honvédelmi miniszter ugyanis saját hatáskörében nullában maximálja a sorkatonák számát. Az üggyel kapcsolatban Juhász Ferenc honvédelmi minisztert kérdeztük. 


Harminc méter hosszú „centi” jelképezi a sorozott hadsereg utolsó tíz napját a Hősök terén: november 3-áig minden nap különböző vendégek - közjogi méltóságok, politikusok, művészek, civilek és katonák - vágnak le egy-egy „centimétert”. Az utolsó tíz napot jelképező szimbolikus „centi” első darabját hétfőn, Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Szenes Zoltán altábornagy, a honvédség vezérkari főnöke, Havril András altábornagy, vezérkarifőnök-helyettes és Bródy János zenész, a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának tagja vágta le közösen

- Nem kapott kétharmados támogatást az Önök törvényjavaslata, amely a sorkatonai szolgálat eltörlését célozta. Mi ennek az oka?
- A jelenlegi kormánypártok a programjukban rögzítették, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megszüntetik a sorkatonai szolgálatot, illetve létrehozzák az önkéntes haderőt. Erre az elmúlt két évben folyamatos előkészületeket tettünk: csökkentettük a sorkatonai létszámot, és megteremtettük a profi hadsereg jogi hátterét. Tíz fordulón keresztül egyeztettünk a Fidesszel és az MDF-fel, akik végig azt hangoztatták, hogy támogatják a sorkatonai szolgálat eltörlését. Ehhez képest nagy meglepetésként hatott, hogy a parlamentben aztán nem támogatták a törvényjavaslatot. Kiderült, hogy az a politikai retorika, amit ők használtak, csupán a közvélemény megtévesztését szolgálta. Ezzel nehéz helyzetet teremtettek, de megakadályozni nem tudják a szándékunkat, ha úgy tetszik, becsületszavunkat adtuk erre a kormányprogramban. 
- Sorozásra és katonai nyilvántartásba vételre még számíthat minden tizenhetedik életévét betöltött magyar férfi. Tudnak változtatni, vagy ez is csak kétharmados törvénymódosítással lehetséges?
- Fogalmazzunk úgy, keressük a megoldást. A törvény valóban adott, de a végrehajtás módjait lehet változtatni. Keressük a lehetőséget, mert súlyos milliárdokat emészt fel a sorozási rendszer fenntartása vagy az az egészségügyi rendszer, amit a sorkötelesek esetében a Fidesz továbbra is fenn akar tartani. Ezt a pénzt ésszerűen is el lehetne költeni a honvédségen belül. Évi tízmilliárd forintról és százezer teljesen fölöslegesen besorozott fiatalról van szó. 
A Fidesz továbbra is támogatja a sorkatonai szolgálat megszüntetését - mondta Simicskó István, a párt biztonságpolitikai tagozatának vezetője. Az ellenzéki párt frakciója ennek ellenére azért szavazott nemmel, mert a kormánypárti javaslat elfogadása egyben azt is jelentené, hogy a sorkötelezettség visszaállítása is kétharmados többséggel válna lehetségessé. Ez pedig - egy esetleges vészhelyzetben - a döntés körülményes meghozását eredményezné, amit a Fidesz elfogadhatatlannak tart. Álláspontjuk szerint éppen ezért úgy kellene módosítani a honvédelmi törvényt, hogy a sorkötelezettség visszaállítását egyszerű parlamenti többséggel is meg lehessen szavazni. Ennek érdekében a Fidesz módosító indítványt nyújtott be.