Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Másfél évet kapott

„Nem diktatúra ez, hanem rend. Végre rend” - magyarázta egy szocialista politikus, miért volt nehéz érdemi információt szerezni még szerdán, a kormányfőválasztás estéjén is az új kormány tagjainak listájáról. Mivel korábban éppen az jellemezte az MSZP-t, hogy a legtöbb hír idő előtt kiszivárgott a pártból, elképzelhető, hogy a Gyurcsány-kormány egyik új tulajdonsága a „helyes információgazdálkodás” lesz. Az, amit a szocialisták mindig is irigyeltek a Fidesszel kapcsolatban. A második újításnak az új miniszterelnök offenzív médiapolitikája tűnik. Az a stílus, amit korábban ugyancsak minden szocialista politikus irigyelt Orbán Viktoréktól. Mára a baloldalon is a médiaképesség lett az egyik varázsszó. 


Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké választása előtt egy nappal a szocialista párt rendezvényén. Befutott Fotó: Reuters

Ehhez képest pedig szinte másodlagos az új kormány szerkezete, ami lapzártánkkor úgy tűnt, nem változik radikálisan. A szocialisták új hangsúlyai: az erősebb esélyegyelőség és szociálpolitika, az EU-pénzek hatékony felhasználása és - tekintettel a szépszámú baloldali többségű önkormányzatra - a területfejlesztés további „fejlesztése”. Az SZDSZ maradt a „jövőt meghatározó tárcákat felügyeljük” régi koncepciójánál.

A „Lendületben az ország” címet viseli a 2004-2006-ra szóló új, de nem túl vaskos kormányprogram, amely jól szimbolizálja, mit tűzött zászlajára a kormánykoalíció. A lendületet és frissességet elsősorban Gyurcsány Ferenc személyére, habitusára építik fel. Úgy tűnik, hogy viszonylag könnyű az új miniszterelnökre ezt a kabátot „ráhúzni”, aki az elmúlt időben még a munkatársai számára is nehezen követhető tempót diktált. Utazásai során például „leamortizált” egy Audit és egy sofőrt, valamint „meghajtotta” a stábját. A reggel hétórai munkakezdés állítólag újszerűnek számít a politikát ismerők körében, különösen egy éjszakába nyúlt előző napi munkanapot követően. Gyurcsány az elmúlt pár hétben gyakorlatilag a kormánykoalíció összes jelentős személyével és a vidéki, kevésbé ismert országgyűlési képviselőkkel is találkozott és tárgyalt. 
Eközben kidolgozták a kommunikációs választ a Fidesz által felhánytorgatott: „hogyan lehet egy milliárdos üzletember a kisemberek pártjának, a szocialistáknak a miniszterelnöke” dilemmára. A „pápai gyerek” - ahogy az érintett nevezte magát keddi, kormányprogram-bemutató beszédében - „egy gépkocsikísérő apa és egy fonónő anya fia”, aki „az élet picivel nehezebb felén született”, „látta, a bőrén érezte milyen a kilátástalanság”, de „sikeres ember lett” és „megtanult vezetni, irányítani, felelősséget vállalni emberekért” - tudhattuk meg Gyurcsányról Gyurcsánytól.
A nehéz sors illusztrálására a stáb „felhozta” Pápáról Gyurcsány Ferenc édesanyját, sőt történetét exkluzív interjú keretében „tálalta” a legnagyobb olvasottságú bulvárlapban. Hiába, ma már médiatervezés zajlik. 
Gyurcsány Ferenc egyébként többször is hangsúlyozta - igyekezve a szegényeket és a gazdagokat nem szembeállítani egymással -, hogy a vagyon, a siker felelősséget jelent: akinek több van, attól több is várható. Programja kulcsmondata éppen ezért így hangzik: „Több lehetőséget a nélkülözőknek és több felelősséget a tehetősektől!” Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy az átlagemberek által fizetett adó csökken, de egy bizonyos jövedelem fölött - a „tehetősek” esetében - az igénybe vehető adókedvezmények megszűnnek. 


Orbán Viktor, az ellenzék vezére gratulál Fotó: MTI

Úgy tűnik, elsőként a szocialista szavazóbázis megerősítése, összetartása az egyik fontos cél. Az elkötelezett szimpatizánsok felé tett gesztusnak értékelhető, hogy Gyurcsány - a látványos show-elemekkel fűszerezett rendezvény keretében - a szocialista párttagság számára is bemutatta a kormányprogramot. „Kicsit érzelgősre sikeredett, de éppen azt pótolta, ami eddig hiányzott az MSZP-ből. Az érzelmeket” - értékelte egy vezető szocialista a Körcsarnokban történteket. Persze akadtak, akik cinikusabban fogalmaztak: könnyfakasztó volt. 
Szó mi szó, meglepő dolgok is történtek kedd este a Körcsarnokban. A javarészt időskorú hallgatóság a kiosztott kormányprogramot mintegy hanglemezként használta. Nemcsak Gyurcsány Ferencnek, Hiller Istvánnak, Kiss Péternek és Lendvai Ildikónak kellett több száz embernek dedikálni azt, hanem a „második” vonalnak is - Lamperth Mónikától Jánosi Györgyig, Tóbiás Józseftől Gál J. Zoltánig. Teljesen függetlenül az éppen aktuális pártbéli helyzetüktől autogramot kellett adniuk. 
A szokványos pártrendezvényektől meglepően eltérő esztrád hangulatban egyetlen jelenlevő sem tette szóvá az új dizájnt. A korábban az MSZP-rendezvényekről elmaradhatatlan, mindent elborító vörös szín helyére a világoskék került - némi sárgával színesítve. Pedig ez tradicionálisan a liberálisok színe. A rendezvény során elsősorban futurisztikusra vett külsőségek vetítik előre, hogy hamarosan lecserélik „a legrosszabb szocreál” Köztársaság téri székházat, és talán új logója is lesz az MSZP-nek. 
Az elmúlt hetek miniszterelnök-jelölti kampányának hevében akadtak, akik már a pártszakadás rémét is felfestették. Ezzel éppen ellentétes irányú események történtek. A korábbi ellenfelek, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Lendvai Ildikó frakcióvezető látványosan odaálltak Gyurcsány Ferenc mögé, és lehet is úgy fogalmazni: lendületesen tolják a szekerét. A Körcsarnokban és a kormányprogram parlamenti vitájában is együtt szólalt fel a Gyurcsány-Lendvai páros. Az árokbetemetés egykori filozófiájával ellentétben mindketten vállalják a konfrontációt a parlamenti ellenzékkel, bár úgy tűnik, Lendvai fogja képviselni a csípős, ironikus vonalat, míg Gyurcsány ehhez képest megfontoltabb lesz. 
Utóbbi például a Körcsarnokban bátran szónokolt arról, hogy nem fél az ellenzéktől, majd egy nap múlva, a parlamenti expozéjában már oda is szólt az ellenzéknek: „nem a gazdaság helyzete válságos, hanem az ellenzék magatartása álságos. Tudom, hogy ez kínrím, de több mint kínos, ahogy az ellenzék a gazdaság ügyeiről beszél. Soha még ilyen mértékben nem növekedett a gazdaság…” Mindezt - még mielőtt bármit is szólhattak volna a fideszes képviselők - Lendvai Ildikó ironikus mondatai követték: nem érti, ha az ellenzék országrontónak tartja a koalíciót, akkor miért forszírozza a kormányprogram megvalósítását, és miért nem az elfelejtését. „Olyanok, mint Woody Alen filmjében a szülőszoba előtt izguló családfő, akinek első kérdése az orvoshoz: apa vagyok vagy anya?” 


Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki esküjét mondja Fotó: Vörös Szilárd

Az utóbbi időben Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter is minden fontos rendezvényen feltűnt, s a kormány szerkezetének átalakításában is hangsúlyosan részt vett. Több szocialista politikus úgy értékelte: „nincs más lehetőség, az összes érintettnek együtt kell dolgoznia. Vagy megyünk a levesbe.” 
A szocialisták a kormányzati hangsúlyokat is átrendezték. „Erősebb esélyegyelőség és szociálpolitika, az EU-pénzek hatékony felhasználása és - tekintettel a szépszámú baloldali többségű önkormányzatra - a területfejlesztés további „fejlesztése” - foglalta össze az egyik vezető a változásokat. Magyarán: megerősített esélyegyenlőségi és szociálpolitikai minisztérium, külön „tárca” a területfejlesztésnek és az EU-pénzek fogadására. Az SZDSZ által szorgalmazott olcsóbb állam koncepciója, átültetve a kevesebb minisztérium gyakorlatára lehetővé teszi, hogy megszűnjenek vagy összevonásra kerüljenek minisztériumok. 
Lapzártánk idején még nem lehetett tudni, hogy a miniszterelnök miben tud megállapodni a szabad demokratákkal. A SZDSZ vezetése elsősorban a korábbi tárcafelosztás megmaradását szorgalmazta. Ismeretes, hogy a liberálisok azzal érveltek, hogy ők elsősorban olyan területekért vállalnak felelősséget, amely a jövővel áll kapcsolatban. A jövő „befektetése” az oktatás és a környezetvédelem, és a holnap minőségét határozza meg az informatikai és a gazdasági minisztérium. 
A tárgyalások egyik témaköre a gazdasági minisztérium „elcserélése” volt az igazságügyi tárcára. Az új kormányprogramban az adócsökkentés és az utolsó oldalon olvasható „a rendszerváltás örökségét” taglaló és a nagy liberálisokra (Széchenyi, Kossuth, Deák és Eötvös) hivatkozó részekre nyomta rá a „szadi” a bélyegét. Az egyik érv: a rendszerváltó és Medgyessy-buktató Fodor Gábor által vezetett Igazságügyi Minisztérium dolgozhatna a parlamentarizmus, a jogállamiság és a demokratikus politikai intézményrendszer megerősítésén. Fodor párton belüli kritikusai szerint azonban ez csak a politikus, és a nem a párt vágya. Bárándy Péter megüresedő székére - szerda este - egy pécsi jogászprofesszor számított esélyesnek.
Az SZDSZ szerepe egyébként amúgy is érdekes a koalícióban. Több szocialista - annak ellenére, hogy a liberálisok bizalommegvonásától datálható Medgyessy Péter az MSZP-ben amúgy is tervezett elmozdítása - ferde szemmel néz a koalíciós partnerre. Továbbra is általános nézet a szocialisták között, hogy a szabad demokraták felülreprezentáltak a kormányban, ráadásul Gyurcsány Ferenc szűkebb stábjában is több egykori szabad demokrata háttérember található.