Vissza a tartalomjegyzékhez


Hétköznapi történelem

Francesc Catalá-Roca Barcelona/Madrid az ötvenes években című fotókiállítása szerdán nyílt meg a budapesti Cervantes Intézetben. A 139 fekete-fehér képből álló kiállítás Madrid és Barcelona hangulatát idézi a 20. század közepén. A képek 1952 és 1953 között készültek, az akkori hétköznapi, városi élet pillanatait örökítik meg. 


Francesc Catalá-Roca: Városi csendőr Fotók: Szófia Királynő Nemzeti Művészeti Központ

Catalá-Roca (Valls, Tarragona, 1922 - Barcelona, 1998) az ötvenes évek spanyol fényképészetének sokak szerint legkiemelkedőbb alakja. Neve elválaszthatatlan Barcelonától és Madridtól, éppúgy mint Brassaď, Kertész, Germaine Krull, Robert Desnos vagy Izis munkássága Párizstól, Bill Brandt Londontól, Horacio Coppola Buenos Airestől, Alfred Stieglitz, Andreas Feininger és Berenice Abbott New Yorktól, vagy Sudek Prágától.
A kiállítás képei közül jónéhányat még nem mutattak be sehol, a művész saját gyűjteményéből valók. A többi kép az 1954-ben megjelent Madrid és Barcelona című könyvekben volt látható. 


Francesc Catalá-Roca: A Diagonal teraszai

A madridi Szófia Királynő Nemzeti Művészeti Központ által szervezett európai vándorkiállítás október 15-ig látogatható a Cervantes Intézetben. (VI., Vörösmarty u. 32. Nyitva tartás: hétfő - péntek: 16:00 - 20:00, szombat: 10:00 - 14:00, vasárnap zárva.) (K.É.)