Vissza a tartalomjegyzékhez

Erdei L. Tamás
Madár tovább röpül

A múlt heti számunkban már előre jelzett, „Ilyen a Box” című gála izgalmas, magas színvonalú küzdelmeket hozott. Erdei Zsolt egyhangú pontozásos döntéssel védte meg világbajnoki címét a román-spanyol Alejandro Lakatus ellen.


Madár a megvédett övével repkedhet tovább Fotó: MTI

A mérkőzés óvatos bunyóval kezdődött, egyik fél sem mert kockáztatni. Madár balegyeneseivel már ekkor is rendre megelőzte kihívóját. A harmadik felvonás kis híján az utolsó is lett, mivel a végén Lakatus megrendült Zsolt bombáitól, de padlóra nem került, és kihúzta a menet végéig. A hatodik menet hozta el a holtpontot. Zsolt passzívabb lett, és Lakatus akarata kezdett érvényesülni. A nyolcadik felvonástól Lakatus kezdett lelassulni, Zsolt visszavette az irányítást, és azt egészen az összecsapás végéig ki sem engedte a kezéből. A pontozók 116-111, 118-109 és 116-112 arányban egyhangúlag Madárt látták jobbnak, aki így megőrizte a veretlenségét és a világbajnoki címét, a nagyszerű publikum legnagyobb örömére. 
Világbajnokunk a következőképpen értékelte a mérkőzést:
„Az ötödik menetben éreztem egy kicsi holtpontot, utána a hatodikban felpörögtem. Volt egy-két kritikus pillanat, de nem akartam hagyni magam, hogy kiüssenek. Valahogy kibírtam a nehezebb időszakot. A 12. menetben már leengedtem a kezemet, mert láttam, hogy Lakatus hulla fáradt. Ezért már brahiból öklöztem. Ezt a meccset én simának éreztem, nem volt semmi gond.” 

***

Az est másik főmérkőzésén a lengyel Polish Boxing Promotion magyar klasszisa, Kótai Mihály élete harmincadik profi mérkőzésén egyhangú pontozással győzte le a guyanai Denny Daltont, s ezzel megvédte WBF nagyváltósúlyú világbajnoki címét. A mérkőzés első felvonásában a felek mellőzték az ilyenkor szokásos tapogatózást, rögtön kemény ütésváltásokat láthatott a szép számú hazai közönség. Sajnos Misi bal szemöldöke már ekkor felrepedt, és bár néhány menetre sikerült elállítani a vérzést, a sérülés végig zavarta Tornádót a mérkőzésen. Misi a második menettől kezdve eltáncolva, megelőző balosokkal operálva irányított, s a negyedik menettől kezdve egyértelművé vált fölénye. Az összecsapás második felére Dalton a bekapott ütések hatására lelassult, Misi egyre többször tudta megelőzni, ez a tendencia egészen a csata végéig megmaradt. Az utolsó felvonás igazi parázs finist hozott, de ebből is Tornádó jött ki jobban. A pontozók 116-112, 118-112 és 120-109 arányban látták jobbnak Misit, aki megérdemelten ünnepeltethette magát az őt mindvégig fantasztikusan buzdító közönséggel! 
Misi nyilatkozata a mérkőzésről:
„A harmadik vagy a negyedik menetben úgy eltalált a fejével Dalton, hogy ettől szakadt fel a szemöldököm. A guyanainak olyan volt a haja, mint a szög. Hihetetlenül erős volt, én még ilyen erős emberrel nem találkoztam a ringben.” 

***

Az előmérkőzések során a hamburgi Spotlight Boxing frissen igazolt magyar bunyósa, az amatőr Eb ezüstérmes, középsúlyú Balzsay Károly sikerrel debütált a profik közt. A másik fiatal magyar profi, a cirkálósúlyú Hidvégi György is győztesen hagyta el a Kisstadionban felállított ringet.