Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Rettegett Iván

Míg Florida lakói fellélegezhetnek amiatt, hogy az Iván hurrikán nem idősebb testvéreinek nyomdokait követi, a Mexikói-öböl menti államokban teljes a készültség. A lapzártánk után partot érő szélvihar a tengerszint alatt fekvő New Orleanst is fenyegeti.


Fidel Castro az Iván útját figyeli. Ezt nem Moszkva küldte Fotó: Reuters 

Az idei hurrikánszezon negyedik tagjaként Iván az Egyesült Államok déli államait vette célba, miután hatalmas pusztítást végzett az Antillákon és a Karib-szigeteken. Az Atlanti-óceán felől érkező négyes erősségű hurrikán már a múlt héten támadást indított a Kis-Antillák ellen, súlyos pusztítást végezve Grenadán, majd Jamaicán, ahol mintegy hetven ember halálát okozta, és több szigetet szinte teljesen letarolt. Ezután Kubát vette célba, de annak csak nyugati csücskét érintette, ahol - Castro elnök szavaival - „igen barátságosan” viselkedett, és így „hatalmas károktól kímélte meg az országot”.
Iván ezután a Mexikói-öböl felé vette az irányt, ezért a térségben dolgozó olajtársaságok a 117 fúrótoronyból hatvanról és több száz olajplatformról evakuálták az embereiket, ennek következtében viszont naponta több mint egymillió hordó olaj - az Egyesült Államok napi kőolaj-felhasználásának mintegy negyede - nem kerül forgalomba. Emellett az amerikai haditengerészet és a légierő is megkezdte felszerelései kivonását a veszélyeztetett térségből, aminek keretében mintegy háromszáz harci gépet irányítottak át más támaszpontokra.
Az Egyesült Államok partjait várhatóan csütörtökön (lapzártánk után) éri el a jelenleg mintegy 250 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedő vihar. Azt azonban még nem tudni pontosan, hogy hol is fog partot érni a szezon legnagyobb kiterjedésű viharának ígérkező hurrikán, de szinte mindegy is, a 320 kilométer átmérőjű viharfelhő a teljes partszakaszon súlyos pusztításokat okozhat. Ezért teljes fokú készültséget rendeltek el a Mexikói-öböl menti államokban, Floridától kezdve Alabamán és Mississippin át Louisianáig. Ennek keretében a hatóságok mintegy kétmillió embert szólítottak fel, hogy hagyják el a térséget, és a szárazföld belseje felé keressenek menedéket. Az utóbbi időben többször is vihar tépázta lakosságot sem kellett sokat noszogatni, az emberek kedd délután óta tömött kocsisorokban özönlenek ki a városból az időszakosan egyirányúsított autópályákon.
A legveszélyeztetettebb város New Orleans, mivel a város három méterrel a tengerszint alatt fekszik. A polgármester, Ray Nagin elmondta, hogy ha a vihar eléri a medenceszerű várost, akár öt-hat méteres hullámok is lecsaphatnak rá, amivel viszont nem fognak tudni megküzdeni a várost védő gátak, csatornák, szivattyúk. Ennek következtében a környező finomítók miatt vegyi anyagokkal súlyosan szennyezett víz boríthatja el több méter magasan akár az egész várost. Nagin felszólította a lakosságot, hogy aki nem tud idejében kimenekülni a veszélyeztetett térségből, legalább a „vertikális evakuáláshoz” folyamodjon, és a város magasabb épületeinek, szállodáinak felső szintjein keressen menedéket az özönvíz elől.