Vissza a tartalomjegyzékhez

Kőszegi Anita
Nosztalgia az őszi divatban

Itt van az ősz, itt van újra… a falevelek már zizegnek a szélben, az érett szilvák már a befőzésre hívogatnak, a hűvös reggelekkel és estékkel pedig a kardigánok is előkerülnek a polcokról. Én kimondottan szeretem az őszt, hangulatos és változatos, és mint mindig, most is számos meglepetéssel rukkolt elő, legalábbis a divat területén biztosan.

Az őszi divat előszele a legtöbb nagyvárosba már beköszöntött. A divatszakma elsőként New Yorkot választotta helyszínül, hogy szeptember elején az idei trendet felvonultassa; napokon belül pedig London a következő állomás - „London pedig közelebb van, mint gondolnánk.” És ez a jelmondat nemcsak a British Airways légitársaságra, de az őszi divat beköszöntére is igaz.
Néhány itthoni üzletben itt-ott felbukkantak már az első új őszi darabok, de zömükben még az előző évek visszamaradt dolgait próbálják értékesíteni. Lehet, hogy ők már tudnak valamit? 
Ugyanis az idei trend annyiban fog újat hozni, hogy újszerű módon ötvözi az elmúlt évek-évtizedek trendjeit, mindezt pedig teszi egy ultranőies, anyagokban és színeiben rendkívül gazdag és változatos formában. És ez nagyon jó!

Mintha a nagy dizájnerek is lenyugodtak volna. Idén a kollekciókkal szinte egytől egyig a nőiességnek hódolnak, végre nem férfit akarnak a nőkből faragni, nem húznak ránk unisex ruhákat, és nem a popdíva megjelenést favorizálják. Előkerültek nagyanyáink poros ládikáiból a prémgallérok, a boák, az örök-klasszikus tweedanyag, a meseszép csipkék, hímzések, horgolt anyagok, a brokát, a selyem, a bársonyszalagok, masnik, gyönyörű szép brossok és a megunhatatlan rózsák, melyek nemcsak a ruhákat díszítik, hanem a cipőket, táskákat is finomítják. Az anyagok a kollekciókban keverednek, ezzel is lágyítván a megjelenést. 
A tweedkosztüm anyagába hol lurexszálat fűznek, hol prémszegéllyel gazdagítják, ettől is különleges lesz. A legegyszerűbb, egy anyagú ruhára is tesznek valami bájt, valami könnyedséget, ha mást nem, egy finom övet, egy szatén szegélyt vagy rojtot.
Visszatér a darázsderék-divat. Ez nem rossz hír! Aki most gyorsan fotóalbumaihoz kapna, hogy emlékébe idézze, milyen is volt egykoron darázsdereka, felejtse el, és tegye félre! Nagy szerepet kap idén a klasszikus szabásvonal, a karcsúsító vonalak alkalmazása, és itt-ott a válltömés is feltűnik; ezek együttes alkalmazása pedig rendkívül előnyösen hat a nőiesebb alkatú hölgyek vonalainak kiemelésére, a fiúsabb alkatú hölgyeknek pedig nőiesebb formát kölcsönöz. 
Eltűnik a mini, és a térd hosszúságú vagy térdfeletti szoknyahossz lesz a menő. A plisszérozók újból nagyüzembe helyezhetik gépeiket, hiszen a légiesen könynyű szoknyák ismét feltűnnek, divat a harang alakú, az iskolás divatot idéző rakott, a tűzött, a húzott szoknya.
A nadrágok klasszikusak, magasított derékkal, egyenes szárral, ez a farmerra is igaz. Egykori földet söprő, bulisan bő szárú nacinkat most egy pár évre félretehetjük. 

A férfidivatra ugyanígy a szűkülő vagy egyenes szárú nadrágdivat a jellemző. És a férfiaknál is megjelennek a hímzések, a fodrok, a zsabók, a szaténanyaggal kombinált öltönyök, a különböző színű és anyagú sálak széles skálája, a selyemtől a kötöttig, és akár egy prémgallér díszítés is elképzelhető egy öltönyön.
A kalap és minden egyéb fejfedő hordása - hölgyek esetében különböző brossokkal, kiegészítőkkel - idén nagyon trendi.
Apropó, a színekről még nem esett szó! Olívzöld, melegvörös, aranysárga, burgundilila, fáradt rózsaszín, mályva stb. Itt is a finomabb, melegebb színek felé tolódik a hangsúly, de a fekete-fehér összeállítás idén is örök sláger. 
Most jut eszembe, ennyit írni… Talán egyszerűbb lett volna, ha más módon illusztrálom az idei őszi trendet: végy egy szabad délutánt, egy kényelmes fotelt, egy kockás plédet, nagyanyáink családi albumait, gondolj vissza, mit meséltek szüleid, nagyszüleid koruk öltözködési szokásairól, emlékezz, mennyiszer kellett a horgolt csipketerítőket kiráznod a szombatonkénti nagytakarításkor az ablakon, milyen brossokat és gyöngyöket tettél tönkre gyerekként anyukád féltve őrzött kincsei közül, és mennyit szaladtál hölgyrokonaid nagyobb szélben elszálló kalapjai után… S ha még nem állt össze a kép, rendezz egy „divatvideo-partit” barátaiddal: nézzetek meg régi, klasszikus filmeket, mint a Casablanca, vagy Audrey Hepburn-, Marlene Dietrich-filmeket, utána már egy kis kreativitással mindenki akár saját stílust is teremthet, hiszen az irányvonal adott, a divat nagy része pedig amúgy is a részletekben rejlik. Úgyhogy hajrá, Hölgyeim és Uraim!