Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Tarolt a Charlie

Az Egyesült Államok modernkori történetének második legpusztítóbb hurrikánja söpört végig Floridán az elmúlt hétvégén. A Charlie névre keresztelt hurrikán 19 halálos áldozatot és mintegy 11 milliárd dollárnyi kárt hagyott maga után. A vártnál nagyobb pusztítás egyik oka, hogy a lakosság nem készült fel arra, hogy a szélvihar nem a meteorológusok által „kijelölt” útvonalon és sebességgel fog közlekedni.


A katasztrófaturistáknak fizetniük kell. Tábla Floridában Fotó: Reuters

Florida amúgy zsúfolásig telt tengerparti fürdőzőhelyei szinte teljesen kiürültek az elmúlt hét végén, ahogy a Charlie hurrikán óránkénti 233 kilométeres sebességgel közeledett az Egyesült Államok délkeleti partjaihoz. A meteorológiai előrejelzések fényében száz kilométer hosszú, tömött kocsisorokban menekültek az emberek a szárazföld belseje felé. Ennek ellenére többen estek áldozatul a hurrikánnak, mint az szükségszerű lett volna, miután Charlie megcsúfolta a legfejlettebb technológiát is, és nem a meteorológusok által kijelölt útvonalon és sebességgel közlekedett, hanem a vártnál délebbre ért szárazföldet, a Floridai-félsziget nyugati partjainál. Így nem az előzetesen evakuált Tampa Bay és St. Petersburg körzetében, hanem Charlotte megyében, azon belül is Punta Gorda városkában pusztított, ahol azért tudott jóval nagyobb kárt okozni, mert az itteni lakosság nem készült fel olyan gondosan. 
„Sokan azt gondolják, hogy szinte tökéletes előrejelzést tudunk adni, de mi tudjuk, hogy ez nem így van. Szeretnénk, ha többet tehetnénk, de a rendelkezésünkre álló berendezések ezt nem teszik lehetővé. Meglepett bennünket, hogy az embereket váratlanul érte a Charlie támadása” - mondja Max Mayfield, az amerikai hurrikánközpont igazgatója. A meteorológus szerint az előrejelzéseikben Nyugat-Florida szerepelt mint veszélyeztetett övezet, azonban a média folyamatosan Tampáról beszélt, ez vezethette félre a lakosságot.
Charlie nemcsak az előre megtervezett útvonalán változtatott, hanem a vártnál jóval nagyobb erővel söpört végig Floridán. A félszigeten délnyugatról északkelet felé helyenként óránkénti 290 kilométeres sebességgel keresztülszáguldó szélvihar nyomán kétmillióan maradtak elektromos áram nélkül, de még a hét közepén is közel egymillióan maradtak sötétben. Charlie több tízezer mobil otthont pusztított el, jellemzően nehezebb anyagi helyzetben levőkét és nyugdíjasokét, akik számára így szinte emberfeletti próbát jelent a romokon újraépíteni az otthonukat és az életüket. 
A vihar nyomán a legsúlyosabban érintett térségekben szükségállapotot jelentettek be, és a kijárási tilalom még a hét közepén is érvényben volt, mivel az áldozatok nagy része nem a tomboló viharban, hanem azt követően vesztette életét, stressz okozta agyvérzés, közlekedési baleset vagy szabadon lógó áramvezeték okozta áramütés következtében. Az állam számos helyén osztanak ételt, ivóvizet, takarókat az arra rászorulóknak. Számos helyen nyitottak menedékhelyet a fedél nélkül maradtak számára. Az anyagi károkat tetézi, hogy a floridai citrustermesztők idei termésüknek akár 90 százalékát is elveszthették. A biztosítótársaságok előzetes kárbecslése szerint akár a 11 milliárd dollárt is elérheti az anyagi kár. „A legrosszabb félelmeink váltak valóra” - fogalmazott Jeb Bush, Florida kormányzója a Charlie tombolása után.
A floridai kormányzó fivére, George W. Bush amerikai elnök közvetlen szövetségi támogatást ígért a rendkívüli kárt szenvedett régiónak, mivel az amerikai hurrikánok történetében az 1992-es Andrew hurrikán után - amely mai árakon számolva mintegy 20 milliárd dollárnyi kárt okozott - a Charlie végezte a legnagyobb pusztítást.