Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Nemek tisztázása

A Vatikán legújabb körlevele ősszel talán nem gerjesztett volna ekkora feszültséget, mint most, a nyár alkonyán, arra azonban mindenképpen jó volt, hogy Magyarországon a szemben álló felek kölcsönösen elküldjék egymást - kulturált vagy kevésbé kulturált formában - melegebb éghajlatra. 

A Hittani Kongregáció friss terméke a nők egyenjogúságáról és a feminizmus szerepéről értekezik, és amit a több száz oldalas anyagból hivatalos honlapjukon hozzáférhetővé tettek belőle, elégnek bizonyult néhány nyugat-európai ország kánikulában kisimult hangulatának felfodrozására. A dokumentum éles határt húz a férfi és a női szerepek között, és a nemi hovatartozás természetellenes befolyásolásával szemben foglal állást. 
A liberális SZDSZ azonnal nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát, amiért a Vatikán „szembeszállt a nemek közötti különbségeket csökkentő törekvésekkel”. Finoman utalnak rá, hogy örömmel vennék, ha a magyar püspökök és a tőlük ideológiát kölcsönző konzervatív pártok elhatárolódnának a szerintük „mélyen antidemokratikus, több száz évvel ezelőtti kort idéző nézetektől”. A Kereszténydemokrata Néppárt és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség együttes erővel szállt szembe a liberálisok „támadásával”, és sajtótájékoztató formájában adtak hangot nemtetszésüknek. Semjén Zsolt és Harrach Péter többek között így fogalmaztak: „bizonyos SZDSZ-es körök bizonytalan nemi identitásukból próbálnak ideológiát csinálni, és ezt akarják ráerőltetni a társadalomra”, valamint a kisebbik kormánypárt szavazói „szexuális furcsaságokat produkálnak, narkósok és extrém szekták tagjai”, továbbá „nem a Vatikán ragadt le a középkor és az újkor határán, hanem az SZDSZ Szodománál”. 
A nyílt inzultus nyílt levél megfogalmazására ösztönözte Horn Gábor szabaddemokrata ügyvivőt, méghozzá egyenesen Orbán Viktornak címezve, gondolván, hogy a kesztyűt felvevő jobboldali politikusok amúgy is a Fidesz-MPSZ társszervezeteinek vezetői. Világossá tette, hogy ha esetleg a volt miniszterelnöknek nem sikerülne odahatni beosztottjaira egy bocsánatkérés kicsikarása erejéig, az ügyvivő nem tartja elképzelhetetlennek, hogy jogi úton vesznek elégtételt „több százezer liberális szavazó nevében”. 
Hornnak a Fidesz-szóvivő Révész Máriusz fejtette ki válaszlevelében, hogy a stílust illetően nincs miért csodálkozniuk a liberális érzelműeknek, hiszen ők maguk „számtalan alkalommal minősítették itthon és külföldön minden alap nélkül a nemzeti-polgári érzelmű embereket tolvajbandának, rasszistának, antiszemitának, sőt még fasisztának is”.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője:


Horn Gábor Fotó: MTI

- Miért érezték szükségét, hogy tiltakozzanak a vatikáni körlevelet olvasva?
- Semjén Zsolt szerint nyilván a Vatikán is a magyar liberálisok beépített szervezete, hiszen szerinte azért nyilatkoztunk, hogy eltereljük magunkról a figyelmet. Nem tehetünk róla, hogy most tette közkinccsé nézeteit a Hittani Kongregáció. A női egyenjogúság vonatkozásában egy határozottan konzervatív álláspontot fogalmaztak meg, és mi a nyári időszak teljesen használhatatlan álpolitikai vitái mellett érdemesnek éreztük reagálni egy olyan kérdésre, amely szerintünk a magyar emberek többségét érdekli. Egyébként ezt nemcsak mi tettük, hanem majd mindegyik európai liberális párt. Megmondom őszintén, legrosszabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy erre ilyen típusú reakció születik. 
- Miért, milyen típusú reakció Semjén Zsolt és Harrach Péter válasza?
- Nehéz erre finom szavakat használni. Legkevésbé sem lehetne egy keresztény és konzervatív ember reakciója. Normális országok normális keresztény konzervatív elkötelezettségű pártja ilyenkor felszólítja a nyilatkozókat, hogy hagyják el a tömörülést. Külön pikantériája a dolognak, hogy az urak egy valószínűleg nem létező vagy nagyon kevéssé létező pártkonglomerátum részei, elsősorban tehát nem KDNP-sek és MKDSZ-esek, hiszen mindketten a Fidesz-frakció tagjai, vagyis a nagyobbik ellenzéki párt képviselői nyilatkoztak meg elképesztő stílusban és hangnemben, megsértve ezzel sok százezer magyar választópolgárt és az SZDSZ-t is. 
- Önök ismerték a teljes szöveget, amikor megnyilatkoztak a kérdésben?
- Mi egy harmincegynéhány oldalas anyagot olvastunk a Vatikán hivatalos honlapján. Lehet, hogy született egy háromszáz oldalas dokumentum is, de az nem került még nyilvánosságra, úgyhogy mi ebből tudtunk csak kiindulni. Bár egyet nem értésünk nyilvánvaló, mégsem világos, hogy miért ne lehetne vitát folytatni erről a témáról. A Vatikán megszólalása még segíthetne is a félreértések tisztázásában, és ha megküldték volna nekünk a teljes anyagot, és leültünk volna beszélgetni, akkor az egy értelmes és konstruktív vita lehetett volna. Ehelyett Semjén lebuzizta, ledrogosozta és leszektázta az SZDSZ szavazóit, ráadásul még Szodomával is valamilyen módon összefüggésbe kerültünk.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke:


Semjén Zsolt Fotó: S. L.

- Miért érezte szükségesnek megvédeni a katolikus egyházat a szabaddemokraták nyilatkozatát olvasva?
- Az SZDSZ olyan kijelentésekről állítja, hogy az egyház ezt vagy azt mondja, amit az egyház nem mondott, ráadásul még a püspöki kart és a konzervatív erőket is felszólították, hogy határolódjanak el a pápától. Ezt már nem lehetett szó nélkül hagyni.
- Össze tudná pár mondatban foglalni a Vatikán körlevelének lényegét azon nagy többség számára, akik csak a róla szóló vitára kapták fel a fejüket?
- A körlevél a nők méltóságával foglalkozik, és azt állítja, hogy ez a sajátos méltóság éppen nőiességükben áll. A férfiak és a nők egyenlők, de nem egyformák, és akkor ismerjük el a nők tényleges esélyegyenlőségét, ha szerepeiket is tiszteletben tartjuk. Tényként kezeli, hogy a női és a férfi mivolt nem pusztán csak kulturális vagy szocializációs különbség, hanem biológiai is. Magyarán a körlevél a transzszexualitást és a nemek mesterséges megváltoztatását ítéli el, azokat nem tekinti a szabadságjogok körébe sorolhatónak, akarati döntéstől függőnek. Ez a gondolatkör egyébként csak egy kis része a teljes szövegnek, amely szerint a világ nagy részében a nő többnyire akkor van hátrányosan megkülönböztetve a társadalmi életben, ha az anyaságot választja. A Vatikán ezért arra biztatja a társadalmakat és az államokat, hogy anyagi és morális értelemben is honorálják az anyaságot, vagyis nagyon leegyszerűsítve a főállású anyaságot szorgalmazza. 
- Ön hogyan jutott hozzá a teljes szöveghez?
- Nagyon nehezen szereztem meg, csak egy nagyon komoly egyházi kapcsolatrendszeren keresztül tudtam hozzájutni az olasz és angol nyelvű szöveghez, melyekből azon nyomban küldtem Kuncze Gábornak is, hogy legalább utólag olvassa el. 
- Miért fogalmaztak olyan élesen az SZDSZ-t bíráló sajtótájékoztatójukon?
- Szögezzünk le: nem igaz, hogy „buziztunk”, ahogyan azt Horn Gábor mondta a Magyar Nemzetben. A szabaddemokraták „a nemek közti különbségek csökkentését” védelmezik nyilatkozatukban, vagyis azt követelik, hogy a biológiai alapon való nemi identitás ne legyen abszolútum. Erre mondtam én, hogy „bizonytalan nemi identitásúak”. Ha pedig a katolikusok „leragadtak a középkornál”, akkor már inkább ők Szodománál. A vallásszabadság alapeszméjét sérti az, amikor egy párt kétségbe vonja, hogy bármely egyház társadalmi, erkölcsteológiai vagy más kérdésekben kifejtheti az álláspontját.