Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Tragikus elfogás

A Hetek információja szerint rendszeresen használt kábítószert az a roma fiatalember, aki a hétvégén rendőrök elől menekülve vesztette életét Kecskeméten. Mivel szívbeteg volt, ez a körülmény is közrejátszhatott a szerencsétlenségben. A hozzátartozók szerint azonban gondatlanságból elkövetett emberölés történt, ezért bosszút esküdtek az intézkedő rendőr ellen.


Kecskeméten, a rendőri intézkedés közben elhunyt fiatalember rokonai és barátai tiltakoznak a haláleset körülményei miatt a kecskeméti rendőrség épülete előtt Fotó: MTI

A tragikus sorsú, tizenkilenc éves Jakab Richárd nem volt ismeretlen a kecskeméti rendőrök előtt: rendszeresen követett el vagyon elleni bűncselekményeket, amelyek miatt még fiatalkorúként egyéves javító-nevelő intézeti büntetésre ítélték. Mivel ennek letöltését nem kezdte meg, körözést adtak ki ellene. Richárd vasárnap este bátyjával és egy ismerősével a kecskeméti Auchan áruházban vásárolt, ahol egy szabadnapos rendőrzászlós felismerte, majd üldözőbe vette. A zászlós többször is elkapta a menekülő fiút, annak bátyja azonban segítségére sietett testvérének és „kiszabadította”. Az üldözés - amibe több, szintén a helyszínen lévő, szolgálaton kívüli rendőr bekapcsolódott - egészen a bevásárlóközponttól kétszáz méterre lévő földútig tartott. Itt az intézkedő rendőr - mint később az MTI-nek elmondta - kénytelen volt a „földre vinni, és jobb kezét hátrahúzva tartani a roma fiatalt, míg kollégája a testvérét tartotta távol”. Miután Richárd „nem tanúsított ellenállást”, a hátára fektette - ekkor vette észre, hogy nincs eszméleténél. A fiún már sem a mesterséges lélegeztetés, sem az időközben kiérkezett mentősök nem tudtak segíteni. A rendőr - akit a vizsgálat lezártáig felfüggesztettek beosztásából, és eljárás indult ellene - állítja: mindenben szabályszerűen járt el, amit szerinte a tanúk és esetleg az áruház biztonsági kamerái is igazolnak majd.
A helyszínen perceken belül összegyűlt a szerencsétlen fiú rokonsága, akik sírva, átkozódva követelték a vétkesnek tartott rendőr megbüntetését. A hozzátartozók a mai napig nem hiszik el ugyanis, hogy véletlen szerencsétlenség történt. Pedig a boncolás előzetes eredményei erre utalnak. E szerint a halált a fiú meglévő szívbetegsége mellett a meneküléssel fellépő fokozott fizikai és pszichikai megterhelés okozta. 
A boncolást végző orvos egy nyilatkozatban elmondta: a fiú szíve olyan rossz állapotban volt, hogy a tragédia akkor is bekövetkezhetett volna, ha egy busz után fut.
Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke azonban az ügy kapcsán kijelentette: fennáll a gyanúja annak, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés történt Kecskeméten. Szerinte a fiú halálát fulladás okozta, amit az is alátámaszt, hogy homokot találtak a tüdejében. 
„A fiú légutaiban valóban találtak homokot, de az olyan kis mennyiségű volt, hogy nem okozhatott fulladást” - közölte lapunk kérdésére a nyomozást lefolytató Bács-Kiskun Megyei Ügyészségi Nyomozóhivatal vezetője. Horváth István ugyanakkor kiemelte: a végleges orvosszakértői véleményre még várni kell. 
A Hetek értesülései szerint Jakab Richárd rendszeresen fogyasztott kábítószert, és erre utaló nyomokat a boncolás során is találtak a szervezetében. A szívbetegség miatt ez is közrejátszhatott a fiú halálában. Horváth István részben megerősítette az erre vonatkozó információnkat. Mint mondta, a tragédia helyszínén járva több hozzátartozótól, ismerőstől hallotta, hogy Richárd rendszeresen használt könnyű drogokat. 
Rostás László, a Bács-Kiskun Megyei Cigányok Érdekképviseleti Szervezetének elnöke megkeresésünkre elmondta, nem tudnak róla, hogy a kecskeméti rendőrök korábban durván bántak volna az ottani romákkal, és szerinte a mostani esetben is teljes mértékben kizárható a szándékosság. A család ennek ellenére kitart álláspontja mellett, és független szakértőt kívánnak fogadni 
az ügyben, illetve bosszút esküdtek az intézkedő rendőr ellen.