Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Túszok feje a tét

Folytatódik az erőszakhullám Irakban: autóba rejtett bomba robbant szerdán reggel Bagdad diplomáciai negyedében, mintegy tucatnyi halálos áldozatot hagyva maga mögött; a két bolgár túsz egyikének kivégzéséről számoltak be a hírügynökségek - amit később cáfoltak; a Fülöp-szigetek kormánya pedig bejelentette, hogy engedve a terroristáknak, kivonja katonáit Irakból a Fülöp-szigeteki túsz életének megmentésére.


Az új iraki hadsereg katonái. Harccal a jövő felé Fotó: Reuters

A két hete lezajlott hatalomátadás ellenére tovább folytatódik Irakban a koalíciós erők elleni erőszakhullám, amely nem kíméli a helyi lakosságot sem. Szerdán hajnalban gépkocsiba rejtett bombát robbantott fel egy öngyilkos merénylő a Bagdad központjában található zöld zónában, az átmeneti iraki kormány hivatalainak és a koalíciós erők főhadiszállásainak közvetlen közelében. A robbanás következtében legalább nyolc, de egyes források szerint tíz iraki vesztette életét, és legalább negyvenen megsebesültek. Ijád Allavi iraki miniszterelnök az iraki nép ellen elkövetett nyílt agressziónak nevezte a támadást, és ígéretet tett a tettesek kézre kerítésére.
Emellett folytatódnak Irakban a túszejtő akciók is, az elmúlt hetekben két bolgár, egy Fülöp-szigeteki és egy egyiptomi állampolgár került a terroristák kezére. Az al-Dzsazíra arab hírcsatornához eljuttatott videofelvétel szerint az egyik bolgár túszt kivégezték, és a másik fogolynak a következő 24 órán belül végrehajtott likvidálásával fenyegetőznek a terroristák, amennyiben Bulgária kormánya nem enged azon követelésüknek, hogy vonja vissza csapatait a közel-keleti országból. A 470 katonáját Irakban állomásoztató bolgár kormány azonban kijelentette: az erőszak ellenére sem változtat Irakkal kapcsolatos politikáján, és továbbra is támogatja az ország újjáépítéséért és demokratikus fejlődéséért tett erőfeszítéseket. „A fanatizmus támadásával szemben, az egyetemes értékek védelmében folytatott küzdelem következetességet, bátorságot és kitartást igényel” - olvasható Georgi Parvanov bolgár államfő és Szimeon Szakszkoburggotszki bolgár miniszterelnök közös nyilatkozatában. Újabb hírek szerint azonban mindkét bolgár fogoly életben van még, és valahol Moszul térségében tartják őket fogva.
A bolgár túsz halálhírét követően a Fülöp-szigetek kormánya bejelentette, hogy egy hónappal a tervezett kivonulás előtt mégis visszavonja katonáit Irakból annak érdekében, hogy megmentse a terroristák által fogva tartott, 46 éves, nyolcgyermekes Angelo de la Cruz életét, aki kamionsofőrként dolgozott Irakban. Bár Washington kifejtette, hogy véleménye szerint nem ez a megfelelő válasz a terrorra, hozzátette, hogy a döntés joga Maniláé.
Az Irakban állomásozó egyiptomi küldöttség vezetője is követelte a fogva tartott egyiptomi sofőr szabadon bocsátását azt követően, hogy egy, az al-Dzsazíra által közzétett videofelvételen a túszejtők a fogoly kivégzésével fenyegetőznek, amennyiben annak szaúdi munkáltatója nem hagyja el az országot 72 órán belül.
A túszejtéseket minden esetben az Iraki Iszlám Hadsereg egyik szárnya vállalta magára, amely felelős Nicolas Berg amerikai és Kim Szun Il dél-koreai állampolgárok kivégzéséért is.
Hosiar Zebari iraki külügyminiszter szerint országa versenyt fut az idővel, ezért a hét elején kérte a NATO-t, gyorsítsa fel az iraki fegyveres erők kiképzésében nyújtandó segítségére vonatkozó terveinek megvalósítását, mivel a gerillatámadások nem csak a külföldiek ellen irányulnak. Hétfőn ugyanis az Iraki Olimpiai Bizottság elnökét szállító gépkocsi futott aknára, majd a támadók tüzet nyitottak rá, azonban szerencsére senki nem sérült meg; kedden reggel otthona előtt fejbe lőtték Sabir Karimot, az Ipari Minisztérium magas rangú tisztviselőjét, a merénylet körülményeiről azonban semmi részlet nem ismert.