Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Atombőröndök

Az al-Kaida terrorszervezet birtokában van atomfegyver, valószínűleg az Egyesült Államok területén is, és feltehetőleg a közeljövőben be is veti - állítja új könyvében Paul L. Williams amerikai oknyomozó újságíró, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt tanácsadója. Williams Oszama bosszúja: újabb szeptember 11-e című könyvében arról ír, hogy szerinte a bin Laden vezette terrorszervezet látványos atomtámadást tervez az Egyesült Államok ellen: emberei hat-hét, bőröndbe rejtett atombombát akarnak felrobbantani egy időben különböző városokban.


Oszama bin Laden és helyettese, al-Zavahiri egy 2001. decemberi fotón Fotó: Reuters

„A lehető legnagyobb pusztítást akarják véghez vinni, vagyis atombombát bevetni. Szerintem ez mostantól kezdve 2005-ig bármikor bekövetkezhet” - mondta a NewsMax című amerikai internetes hírújságnak kedden adott interjújában az író, aki már több könyvet írt a terrorizmusról. 
Állítása nem áll messze attól, amit az amerikai hírszerzés is sejt - mondta a NewsMaxnek egy névtelenül nyilatkozó személy, aki közel áll Tom Ridge belbiztonsági miniszterhez. A miniszter azt állítja, hogy az amerikai hírszerzés szerint terroristák már becsempésztek az országba valódi atomfegyvereket, nem olyanokat, amelyekben hagyományos robbanótöltet van, és az terjeszt szét radioaktív anyagokat - mondta el az illető. 
Williams könyve áttekintést ad az atomfegyverek egyre gyorsuló terjedéséről. Oknyomozásával eljutott a pakisztáni atomprogram állítólagos atyjához, Abdul Kadir Hánhoz, aki az író szerint fanatikus muzulmán. A pakisztáni rendőrség a washingtoni Fehér Ház nyomására februárban letartóztatta Hánt azzal a gyanúval, hogy atomtechnikát adott el több külföldi országnak, köztük Észak-Koreának és Líbiának. Hán elismerte a vádat, de kegyelmet kapott Pervez Musarraf pakisztáni elnöktől, mert az államfő tartott a radikális muzulmánok bosszújától. 
A szerző szerint a The Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap újságírója, a 2003-ban Pakisztánban elrabolt és meggyilkolt Daniel Pearl is Hán után nyomozott. Williams azt állítja, hogy a pakisztáni tudós az al-Kaidával is kapcsolatban állt. Az Egyesült Államok számára ez akkor bizonyosodott be először, amikor az amerikai erők 2001 végén megszállták az afgán fővárost, és a terrorszervezet által használt egyik házban a pakisztáni tudóssal való üzletelésről szóló dokumentumokat találtak - jelenti ki az amerikai író. 
Az al-Kaidának mindazonáltal Oroszországgal is kapcsolata van, pontosabban a csecsen maffiával - állítja Williams. A csecsen bűnszövetkezet 1996-ban Groznijban eladott húsz „atombőröndöt” bin Laden képviselőinek. A terroristavezér 30 millió dollárral és két tonna heroinnal fizetett értük. Több mint negyven ilyen orosz szerkezetnek veszett nyoma összesen - mondja az író. 
Williams szerint az al-Kaida könnyűszerrel becsempészhette már a feltételezett „atombőröndöket” az Egyesült Államokba, hiszen a mexikói vagy a kanadai határ nem nagy akadály, még kevésbé a kikötők. 
Noha New York városa tűnik a legkézenfekvőbb célpontnak, az író szerint a hírszerzés által elfogott beszélgetésekből az derül ki, hogy szóba jöhet Boston, Los Angeles, Chicago, Dallas, Philadelphia, Miami vagy Washington is. Szerinte „lehet, hogy az idő nem nekünk dolgozik”. A New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadások között nyolc év telt el. „Az iszlám a türelmet hirdeti” - tette hozzá.