Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Tartalomhoz a forma?

Átalakult a kormányzati kommunikáció, adták hírül minden létező fórumon az illetékesek, az újonnan felállított struktúra azonban első tesztje alkalmával - a Heteknél legalábbis - elégtelenre vizsgázott. 


Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Már mindent elmondott Fotó: MTI

Az MSZP akár kimondva, akár kimondatlanul, pártelnökét és a silány kommunikációt tette felelőssé az uniós választáson elszenvedett kudarcért. A fiaskó értékelését követő lépések közül az előrehozott tisztújító kongresszus előbbinek, a kormányzati kommunikáció átalakítása pedig utóbbinak szól. Joggal feltételezhetjük a Kovács Lászlótól is sokszor idézett mondatok alapján, hogy a nagyobbik kormányzópártot és a kormányt egyaránt formai problémák foglalkoztatják támogatottságuk csökkenése láttán, vagyis megítélésük szerint az amúgy megfelelő üzeneteket, döntéseket, terveket kell más csomagolásban megjeleníteni a társadalomban. Erre a jelenlegi kabinet mindent egybevetve, hozzávetőlegesen négy milliárd forintot költött - beleértve természetesen az uniós csatlakozás és választás körüli kampányokat is -, illetve szándékozik költeni a jövőben. 
Lapunk kormányközeli körökből úgy tudja, hogy az új struktúra vezetői mindent egy lapra tettek fel, és ez a lap Medgyessy Péter. Céljuk a miniszterelnök „felpumpálása” az őszi MSZP-kongresszusig hátralévő időszakban, mely elsősorban a belső elfogadottság javítására koncentrálna, majd ebből a biztos háttérből kiindulva 2005 tavaszáig legyűrni a Fidesz előnyét és visszaszerezni a vezetést, egészen a választások megnyeréséig. E nagy ívű terv sikertelensége esetére „B” tervről is hallani, mely szerint tartós hátrány beálltával jövő tavasztól a jelenleg mosolyszünetet tartó Gyurcsány Ferenc sportminiszter és Kiss Péter kancelláriaminiszter kerülhetnek szóba lehetséges utódként, míg Medgyessy Mádl Ferenc köztársasági elnök „trónját” tartaná melegen. 
A kormányzati kommunikáció átalakításának külön érdekessége, hogy bizonyos szempontból éppen a sportminisztert hozza „tudathasadásos” helyzetbe, hiszen jobbára az ő emberein múlik majd, hogy sikerül-e a nagy elhatározás, és akin segíteni próbálnak, nem érdekelt Gyurcsány tündöklésében. Ezek a szakemberek egyébiránt már korábban is megkockáztattak nem félreérthető kijelentéseket az éppen zajló kommunikációs módszerekkel kapcsolatban, és azt is jelezték, hogy kellő hatalom és mozgástér birtokában jelentős javulást tudnának elérni e téren. Most megkapták mindkettőt. 


Újhelyi István médiapolitikus. Nem engedte az idő Fotó: S. L.

A kormánybeszéd háromlábú felépítményen nyugszik. Egyik lába a Kormányzati Kommunikációs Központ volt, melynek új neve Kommunikációs Koordinációs Titkárság, új vezetője pedig Lévai Gábor helyett Varga Péter, aki a kormányszóvivői iroda főosztályvezetője volt korábban. Az átszervezésnek hatvanból tíz munkatárs esik áldozatul, de Lévaiért nem kell aggódnunk, ő média-főtanácsadó lesz a Miniszterelnöki Hivatalban. Menesztése hónapok óta lógott a levegőben, hiszen a keddenként összeülő ötök - Kiss Péter, Gál J. Zoltán, Lendvai Ildikó, Tóbiás József, Kovács László - által adaptált feladatokat nem minden esetben sikerült teljes megelégedésre végrehajtani. Az új titkárság alá két főosztály tartozik, a kommunikációs Gyuricza Péter (ex-TV2-s) és az uniós Gyárfás Judit irányításával. A második pillér egy sajtófőosztály, amely a miniszterelnök sajtónyilvánosságra tartozó szerepléseit szervezi két Erika - Gulyás (ex rádiós-tévés) és Kozlik - vezetésével. A harmadik komponens pedig a nemrég elköszönt és a kormányfő nyilvános beszédei során tapasztalt füttykoncertekért sokak által felelőssé tett Braun Róbert helyettes államtitkár vezette közszereplések titkársága, amely Medgyessy Péter közszerepléseihez készít háttéranyagokat, beszédeket. Braun helyére a sporttárca ez okból távozó sajtófőnöke, Szigetvári Viktor került. „Én a miniszterelnök úr kommunikációjáért felelek, újságírónak tájékoztatást nem adhatok, mert az a kormányszóvivő úr dolga” - mondta el megkeresésünkre az új főnök. Gál J. Zoltán azonban - aki ezentúl a kormányzati kommunikáció egészéért felel majd - nem így látta, ugyanis titkárnőjén keresztül hárította el megkeresésünket azzal, hogy „már mindent elmondott a témában”. Sebaj, majd Újhelyi István, a kormányzati médiakapcsolatok frissen kinevezett főkoordinátora. Becsületére legyen mondva, az ő titkárnője legalább visszahívást ígért többszöri próbálkozásunk láttán, és biztosította lapunkat, hogy amint a képviselő úr ideje engedi, azonnal eleget tesz közszereplői kötelességének. Nem engedte.