Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
A Fradinál ismét kiborult a bili

Mióta Pintér Attila távozott a Ferencváros kispadjáról a sportsajtó gyakorlatilag mártírként kezeli. Egyes sajtóforrások már-már a görögökkel Eb-t nyerő Otto Rehhagelhez hasonlítják a korábban még általuk is bírált trénert, akivel szerintük gonoszul bánt el a Fradi vezetése és játékosai. Pintér Attila bajnoki címet és kupagyőzelmet nyert a Fradival, érdemes azonban megvizsgálni, hogy tavaszi kinevezése óta mennyiben változtak az eredmények az Üllői úton.


Pintér Attila, a Ferencváros menesztett edzője: „Ha ettől összepisilik magukat, akkor nem alkalmasak nagy célok megvalósítására” Fotó: MtI

Pintér Attila ősszel még a Sopron edzője volt, míg a Ferencvárost az a Garami József irányította, aki azóta az MTK edzője. A Fradi harminckét pontot szerzett, és mindössze kétszer kapott ki, ezzel a Balaton FC-vel egyetemben a legtöbb pontot szerezte a bajnokságban. Az eredmények értékét növeli, hogy a Magyar Labdarúgó Liga döntése folytán három mérkőzését is zárt kapuk mögött játszotta le a csapat. Az ősz során csupán egyszer kapott Fradi-játékos piros lapot.
A Fradival ellentétben a Sopron masszív középcsapatként szerepelt, huszonkét pontot szerzett, és hetedik helyen zárta az esztendőt. Az őszi szezon vége felé a Sopron lendülete elfogyott, ráadásul Pintér Attilát és Farkas Józsefet a Békéscsaba elleni mérkőzésen rendetlen magatartás miatt Szabó Zsolt játékvezető ki is állította. Sokáig úgy tűnt, hogy komoly büntetés elé nézhet Pintér, ám végül megúszta egy írásbeli figyelmeztetéssel.
Télen viszont Kovács Ádám és az azóta felszámolás alatt álló Celladam-csoport fellépése nyomán Garami Józsefet, mint az előző „tulaj” emberét, menesztették, az új tréner pedig Pintér Attila lett. Ha csak a tavaszi eredményeket nézzük, ezzel egy csapásra megváltozott a Ferencváros, valamint a Sopron szereplése is…
A Ferencváros tavaszi tizenhat mérkőzésből csupán hetet nyert meg, és öt vereségbe szaladt bele. Az ősi rivális Újpest tíz év után nyert újra az Üllői úton, majd odahaza is elverte a zöldeket, emellett a lilák tizenegy ponttal szereztek többet a Fradinál, amely hét ponttal szerzett kevesebbet, mint ősszel, és ez a tavaszi ötödik helyhez volt elegendő.
Több nagyobb pofonba is beleszaladt Pintérrel a Fradi. Például az azóta feloszlott Balaton FC-től elszenvedett 0-4 is ilyen volt. Hasonló arányban a zöldek utoljára 1995-ben kaptak ki otthon, igaz, nem a Balatontól, hanem az Ajaxtól…
A második félévben a Fradi előtt pont az a Sopron végzett, amely már Dajka László vezetésével tíz góllal rúgott többet, mint Pintérnél, négy ponttal többet is szerzett, felkerült a felsőházba, és a negyedik legjobb produkciót nyújtotta.
A piros lapok tekintetében is fordulat történt: az MTK ellen a komplett védelmet kiállították, nem csoda, hogy ilyen körülmények között az MTK egyetlen győzelmét a bajnokság utolsó tizenkét fordulójában pont a Fradi ellen aratta. Pintér Attila szerződtetésekor agresszív futballt ígért, aminek köszönhetően a Fradi kilenc piroslapot gyűjtött össze, és ezzel alighanem magyar csúcsot is döntött.
Összességében amíg ősszel a Sopron eredményei közelébe sem értek a Ferencvárosénak, addig tavasszal a Sopron jobb teljesítményt nyújtott a Fradinál. A pesti csapat bajnoki címét alighanem a sosem látott körbeveréseknek köszönhette, illetve annak, hogy ősszel hatalmas előnyt halmozott fel a tavasszal megtáltosodott Újpesttel szemben. Ilyen tavaszi eredmények után valószínűleg magát Otto Rehhagelt is kirúgták volna.