Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Ki csinálja a fesztivált?

A jobboldali napi sajtó legújabb összeesküvés-elméletében Juszt László és Demszky Gábor feleségeiken keresztül markolnak föl 135 millió forintot a Miniszterelnöki Hivataltól (MeH). 

Adott egy két éve alakult egyesület, mely a Magyar Rendezvényirodák Szövetsége Egyesület (MRSZE) nevet viseli, és hogy, hogy nem, sikeresen pályázik meg egy Muzsikáló Nyárelő című koncertsorozatot a MeH kiírásában. Figyelemre méltó körülmény, hogy rajtuk kívül csak egy pályázó volt, de vannak, akik szerint egyedül indultak a versenyben. Budapest közterein, összesen 15 helyszínen 14 együttest és zenekart léptetnek fel június 4-e és július 7-e között, százötvenöt rendezvényen, hogy az uniós választások előtti és utáni közhangulatot, az uniós önazonosságot egy kissé pozitív irányba stimulálják. A főváros különböző gócpontjain ingyenes utcai koncert formájában csendültek és csendülnek majd fel többek között a Bergendy Zenekar, a Taksonyi Szigeti Fiúk, a 100 Folk Celsius, a Stúdió 11 és Sólymos Tóni örökbecsű dalai. A rendezvények attól „uniósak”, hogy azokon a külügyminisztérium által legyártott tájékoztató szóróanyagot osztogatják a nézőseregnek.
Juszt László felesége, Kővári Katalin úgy kerül a képbe, hogy a tizenkilenc könnyűzenei rendezvényirodát tömörítő egyesület egyik tagszervezetének, az Objektív Rendezvény Iroda Bt.-nek a vezetője, és az elnyert tender után ő kapott felkérést az események koordinációjára. Kérdés, hogy vajon neki köszönhető-e a 135 milliós kiírás elnyerése. Mint a Heteknek elmondta: Bergendy István súgta meg nekik a lehetőséget, így amint letölthető volt az internetről, a MRSZE azonnal beadta a pályázatot, bár abban nem nagyon hittek, hogy meg is nyerhetik, ismervén az e téren kialakult sajnálatos gyakorlatot. Miután kiderült, hogy a szövetség már több esetben azért nem juthatott állami megrendeléshez, mert ő Juszt László felesége, felajánlotta kilépését, ám kollégái nem hagyták. A főszervezői feladatot sem családi hátterének köszönheti - állítja Kővári Katalin - hanem annak a harmincéves rutinnak és kapcsolatrendszernek, amit az Országos Rendező Irodánál szerzett meg. Emlékei szerint férje még javában a szófiai egyetem padjait koptatta, miközben ő itthon a legnépszerűbb zenekarokkal munka- és baráti kapcsolatot alakított ki. Szerinte az ominózus napilap visszavehetne a lendületből az után a hét per után, melyeket alperesi pozícióból vesztettek el Jusztékkal szemben. „A tizedik győztes per után tűzijátékot és tortázást tervezünk a szerkesztőségük elé” - mondta a Heteknek a koncertsorozat főszervezője. 
Szirmai László, a MRSZE elnöke soha életében nem találkozott Juszttal, és az, hogy Juszt feleségével dolgozik együtt, csak később jutott tudomására. A pályázatot ő szignálta, és az elszámolási felelősség is őt terheli. Miután elnyerték a lehetőséget, a szövetség úgy döntött, hogy hét irodát bíz meg a tizenkilencből a rendezvények megszervezésével. Természetes volt - mondta el lapunknak Szirmai -, hogy egy régi ORI-s lesz a főszervező, hiszen ehhez a körhöz tartozó zenészek felléptetését célozták meg. Az elnök számára nem világos, hogy miért ne pályázhatnának meg állami megrendelést is, ha kifejezetten azért álltak össze, hogy a kiélezett versenyben kevesebb eséllyel induló, amúgy profi irodák a közösség súlyával a hátuk mögött dolgozhassanak és érvényesülhessenek. 
Ami a 135 millió forintot illeti, az elnök világossá tette, hogy keretösszegről van szó, és a tényleges költségek nem valószínű, hogy elérik a százmilliós összeghatárt. Amúgy eddig még egy vasat sem kaptak, mindenki ingyen, hitelben szolgáltat másfél hónapja, és a szigorú elszámolási procedúrák után juthatnak csak a kiírt pénz egy részéhez. Mivel sorozatműsorról van szó, ezért a költségcsökkentés jegyében minden zenekarnál jócskán alkudtak a szokásos fellépési díjból. A tevékenységüket kikezdő újságírói csúsztatásról, amely egy szimfonikus zenekar gázsijához képest sokallja a tervezett kifizetéseket, Szirmai annyit mondott: „A klasszikus művészet területén közalkalmazotti státusban ténykedő zenészek nincsenek versenyhelyzetben, ráadásul bárhol a világon a könnyűzenei műfaj tartja el, igaz, indirekt módon, a komolyzenei műfajt. Mi kétszáz embernek: zenészeknek, énekeseknek, technikusoknak, hoszteszeknek, biztonsági embereknek szereztünk munkát a nyári hónapokra, akik a rosszindulatú híresztelésekkel szemben, a szükséges engedélyek birtokában állnak a nagyközönség elé.”
Az összeesküvés-elmélet komoly állítása, hogy Demszky Gábor főpolgármester neje, Németh Anikó részt vett a 135 milliós kiírást elnyerő MRSZE alapításában. Az, hogy ezt követően, még az egyesület alapszabályának megalkotása és elfogadása előtt kiiratkozott mind a szövetségből, mind az annak tagjává vált rendezvényszervező kft.-ből, már nem érdekelte a teória kiötlőit. A Főpolgármesteri Hivatal hivatalos nyilatkozatában tette világossá, hogy a hat éve rendezvényszervező menedzserként dolgozó Németh Anikó soha nem vett részt a MRSZE munkájában, és ott semmilyen tisztséget nem viselt. 
Juszt László neje tisztában van vele, hogy a nyári holtszezonban is meg kell tölteni az ellenzéki sajtóorgánumok hasábjait valami érdekfeszítővel, azt azonban már nem érti, hogy a szenzációra éhes újságírók miért engedik a feledés homályába veszni a Fidesz-érában hasonló projektekre előre kifizetett milliárdok ügyét, melyek az Ezüsthajó Kft., Happy End Kft. és a Millenáris Kht. kasszáiban landoltak - egy időre legalábbis. Elmondása szerint a köztereken zenélő muzsikusok visszajelzései is azt támasztják alá, hogy az utca emberére semmilyen hatást nem gyakorolt a koncertsorozatot lejárató kampány. „Vagy azért, mert nem olvassák az ominózus lapot, vagy mert még mindig szeretik a szabadtéri murikat.”