Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Sikerekben gazdag szezon után

Kiváló idényt tudhat maga mögött Gera Zoltán, a Fradi válogatott csatára. A zöld-fehérekkel megszerezte a bajnoki címet és a Magyar Kupát; csapatán belül tizenegy góllal házi gólkirály lett; Lothar Matthäus szövetségi kapitány pedig megtette a nemzeti tizenegy csapatkapitányává. Hab a tortán, hogy többek között az ő kiváló teljesítményének köszönhetően a magyar B válogatott vasárnap idegenben 2-0-ra legyőzte a németek legjobbjait. Gera ennek ellenére úgy érzi, még nem sikerült a maximumot kihoznia magából. 


Gera Zoltán, a németek elleni győzelem egyik főszereplője a Ferihegyi repülőtéren Fotó: Somorjai L.

- Gratulálunk a vasárnapi győzelemhez! Szerinted mi volt a siker titka?
- Egyrészt csak a németeknek volt veszítenivalója, nekünk nem, és ez elszántabbá tett bennünket, másrészt pedig nem ijedtünk meg az ellenféltől, a nagy nevektől. Örülök, hogy sikerült bebizonyítani: akik bekerültek a válogatottba azok nemcsak statiszták.
- Úgy tűnt, kiválóan megértitek egymást Torghellével…
- Matthäus szövetségi kapitány kifejezetten kérte, hogy a felkészülés során beszéljünk a meccsről. Ezt tettük: Sanyival megegyeztünk, hogy ha nálam van a labda, akkor megindul, én pedig próbálom indítani - ez többször is sikerült. Bár nem játszunk sokat együtt, ismerjük egymást, és úgy tűnik, kölcsönösen „fekszik” nekünk egymás stílusa.
- A győzelemmel egy kiváló szezont sikerült megkoronáznod. Bajnoki cím, Magyar Kupa-győzelem, te lettél a válogatott csapatkapitánya… Magadban hogyan értékeled az idényt?
- Úgy érzem, hogy csak a Magyar Kupa-sorozatban játszottam igazán jól, öt mérkőzésen öt gólt rúgtam. A bajnokságban voltak hullámvölgyeim, e tekintetben nem vagyok teljesen elégedett a teljesítményemmel, közel sem hoztam ki magamból azt, ami - úgy érzem - bennem van. Annak viszont örülök, hogy a tavaszt erőltetett menetben játszottam végig, szerdán és szombaton mindig pályán voltam. Ilyen ritmusban még nem játszottam hosszabb ideig folyamatosan, ez nagyon jót tett az erőnlétemnek, megalapozta a jövő szezonbeli játékomat.
- Csapatkapitányként mi a véleményed a válogatott szerepléséről?
- Lothar Matthäus próbálja átadni a csapatnak saját stílusát. Voltak olyan időszakok, amikor ez jobban sikerült, máskor kevésbé. Ehhez hozzátartozik, hogy egyetlen válogatott mérkőzésen sem volt ugyanaz az összeállítás, hiszen most még a csapatépítés időszaka van. A németek elleni mérkőzésen is beigazolódott, amit a szövetségi kapitány következetesen képvisel: nem biztos, hogy azokat kell behívni a válogatottba, akikről azt gondoljuk, hogy biztos a helyük, hanem azokat, akik szívből játszanak. Most is többen voltak, akiknél teljesen érthető lett volna, ha lemondják a részvételt, mert megnősültek, vagy éppen gyerekük született, ennek ellenére vállalták a játékot… 
- …mások viszont inkább nyaralni mentek. Más: az elmúlt egy évben alapvető változások történtek a Fradinál. Várszegi ment, a Celladam jött is meg nem is, lecserélődött a szakmai stáb. Ti, játékosok, hogyan éltétek meg mindezt? 
- Őszintén szólva, eléggé zavart bennünket, hogy nem mindig egyértelműek a viszonyok a klubnál, de éppen e-zért értékelem sokkal többre a mostani bajnoki címet, mint a három évvel ezelőttit. Mínusz hat ponttal indultunk, több mérkőzést zárt kapuk mögött játszottunk, a tervezett igazolásaink nem mindig sikerültek - ez mind olyan nehézség volt, amit le kellett küzdenünk.
- Ezek után talán mindenkit az érdekel legjobban, hogy hol folytatod a következő szezonban. Már napvilágot is láttak az ilyenkor szokásos hírek, találgatások… 
- Jelenleg csak azt tudom, hogy szeretnék külföldön focizni, de ezzel kapcsolatban még semmi konkrétum nincs egyelőre. Ezért úgy készülök, hogy a Fradiban kezdem a következő idényt, jelenleg ez tűnik a legbiztosabbnak. Nem minden áron akarok külföldre igazolni, ezért nyugodtan végig tudok gondolni minden lehetőséget, nem sürget az idő. Csak olyan klubhoz mennék egyébként, ahol jól érzem magam és biztosítva látom a szakmai fejlődésemet.
A mindenféle újsághíreken nem csodálkozom, egyrészt azért, mert nem nagyon olvasgatom, hogy mit írnak rólam, másrészt sok negatív tapasztalatom van az újságírókkal kapcsolatban.
- Az FTC honlapján lezajlott szavazás szerint a szurkolók ötven százaléka úgy gondolja, hogy maradsz jövőre. Nem tartasz attól, hogy esetleg rossz néven veszik, ha távozol? 
- Szerintem a szurkolók döntő többsége megérti, hogy a fejlődésem tekintetében nagy szerepe lenne egy jó igazolásnak. Sokan ezt ki is fejezik, azzal együtt persze, hogy annak is örülnek, ha maradok.