Vissza a tartalomjegyzékhez

Nagy Lajos
Patikacsődök, eltussolások

Az érzelmi megnyilvánulásoktól sem mentes választási kampány szinte „bedarálta” az amúgy is érzékeny gyógyszerárügyet. Az alkotmányellenesnek bizonyult árbefagyasztás továbbélése újabb hullámokat kavart a héten, amikor a kormány - a csorbát kiküszöbölendő - törvénymódosítást kísérelt meg. Az ellenzéki padsorok áremelést kiáltanak, a kormány pedig - éppen ellenkezőleg - árak csökkentését hangoztatja. A gyógyszerészek között eközben egyre jobban eluralkodik az elkeseredés, mára több tucat patika a csőd szélére jutott. 


Gyógyszerkiadás egy patikában. Csökkenő árak - növekvő veszteség Fotó: MTI

A kormány e heti törvénymódosításával megnyitotta annak a lehetőségét, hogy akár egész évre befagyaszthatja a gyógyszerárakat. Az egészségügyi tárca hétfőre, az uniós választás másnapjára halasztotta a végszavazást, amely támadási felületet hagyott a kormányon. Az ellenzéki képviselők nem hisznek a miniszternek, áremeléstől tartanak. A gyógyszerész szakma is újra hallatta a hangját: sérelmezték, hogy mint az egy hónappal ezelőtti árbefagyasztáskor, úgy a mostani törvénymódosítást megelőzően sem konzultált velük a szaktárca. Nehezményezték, hogy a drasztikus és átmenet nélküli árstop számos kisebb patikát a csőd szélére sodort. 
„A 15 százalékos gyógyszerárstop azt jelentette a patikák számára, hogy a raktáron levő többmilliós gyógyszerkészítményeket veszteséggel tudják értékesíteni. Így egy csapásra 2-3 havi árrésnek megfelelő összeg »tűnt el«, gyakorlatilag ingyen adták a gyógyszereket, nem volt rajta árrés” - avat be a részletekbe egy budapesti gyógyszertár tulajdonosa. Ezt a veszteséget a patikáknak kellett állniuk, közben pedig fizetniük a béreket, a rezsit, a hiteleket, az adókat. Nagyon sok, főleg kisebb településeken levő kis forgalmú patika nem tudja kigazdálkodni ezt a veszteséget, és veszélybe került a működésük. „Ma közel negyven patika sodródott csőd közeli helyzetbe, ám igaz, ez nem minden esetben írható az árbefagyasztás rovására, mert több gyógyszertár előtte is gondokkal küszködött” - fejtette ki Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.
De nem csak a kisebb patikákat érinti hátrányosan az árbefagyasztás. Közepes forgalmú gyógyszertáraknak is takarékossági intézkedéseket kellett bevezetni, kénytelenek elbocsátani az alkalmazotti létszámukból, többen elkezdték a vagyonuk, a tartalékaik felélését, másoknak el kell 
halasztaniuk vagy le kell állítaniuk a folyamatban levő beruházásaikat. Kompenzálást nem ad a kormány, segítsége abban merült ki, hogy megkönnyítette a kamatmentes hitelfelvételt, amely most alanyi jogon igényelhető a bajba jutott patikák számára. „Ezzel csupán elodázták a problémát, így nem azonnal vált kezelhetetlenné az ágazati probléma” - mondta a fővárosi patikus. S hogy a fogyasztó végül is nyer vagy veszít a gyógyszerár-mizérián, csak a jövő héten derülhet ki.