Vissza a tartalomjegyzékhez

Birovecz László
Olcsóbb lesz a telefonálás

Noha az új hírközlési törvény január elsején lépett életbe, a távközlési szektorban csak az elmúlt hetekben történtek igazán jelentős változások. A két és fél évvel ezelőtti liberalizációt követően az azóta is állóvízként jellemezhető távközlési piac most végre megmozdulni látszik. Ennek egyik elősegítője a számhordozhatóság biztosítása, valamint egy, a lakossági ügyfeleket megcélzó, olcsó telefonálást biztosító távközlési cég megjelenése a hazai piacon.


Csevegő diáklányok. Olcsóbb díjcsomagok Fotó: Somorjai L.

Idén január elsején lépett hatályba az új hírközlési törvény, amelyet megszületése előtt és után is heves viták és éles kritikák kísértek a piac szereplői részéről. A törvényalkotáskor a legfőbb cél az volt, hogy ebben az iparágban is valódi verseny alakuljon ki, és ennek köszönhetően a szolgáltatási díjak csökkenjenek. Ez a verseny most kezd kibontakozni, melynek talán a legfőbb katalizátora a törvény által előírt hívószám-hordozhatóság megteremtése. A vezetékes telefonvonalak esetében ugyanis január elsejétől, a mobil távközlési szolgáltatók körében pedig május elsejétől lehetővé vált a hívószám megtartása akkor is, ha az előfizető szolgáltatót vált.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa döntése értelmében a mobilszolgáltatóknak június 15-től közel tíz százalékkal csökkenteniük kell a vezetékes hálózatokból a mobilhálózatokba induló hívások végződtetési díjait. Ennek értelmében a Pannon GSM díjai 9,2 százalékkal, a Westel/T-Mobile-é pedig 8,7 százalékkal csökkennek átlagosan. (Részleteket lásd a táblázatunkban.) 
A változások jegyében egy hónapja kezdte meg működését a svéd TELE2, mely kifejezetten a lakossági és kisvállalati szektornak kínálja szolgáltatásait. Egy átlagos Matáv-ügyfélnek éves szinten 13 ezer forint megtakarítást ígér a jelenleg még csak a belföldi távolsági (csúcsidőben 18, csúcsidőn kívül 9,90Ft/perc), nemzetközi (35 Ft/perc) és mobilhálózatokba (69 illetve 39 Ft/perc) irányuló hívások terén alternatívát kínáló távközlési szolgáltató. Azonban amint lehetősége nyílik, a helyi hívásokat is felveszi palettájára.
Az alternatív távközlési szolgáltatók számára júniustól újabb kedvező változások várhatóak, mivel az NHH a piacra lépést korlátozó összekapcsolási díjakat (azt a tarifát, amelyet a szolgáltatók fizetnek hálózataik egymás közötti összekapcsolásáért a másik hálózatába irányuló hívás esetén) 35-50 százalékkal mérsékelné, az EU átlagához igazítva. Persze kérdés, hogy ezt a díjcsökkenést a szolgáltatók milyen mértékben érvényesítik a percdíjaikban.
A mobilszolgáltatók piacán viszont ádáz küzdelem indult be az ügyfelek megtartásáért és átcsábításáért a számhordozhatóság életbelépését követően. A piac ugyanis mostanára majdnem telített lett, az aktív előfizetések (SIM kártyák) száma a márciusi adatok alapján meghaladja a nyolcmilliót, a száz lakosra jutó előfizetések száma 79,6. Ebből a Westel részesedése 47,7 százalék, a Pannon GSM 35 százalékot, a Vodafone pedig 17,3 százalékot tudhat magáénak.
A verseny fokozódását jelzi az elmúlt hónapok egyik legsikeresebb újdonsága: a mobilszolgáltatók - elsőként a Vodafone - sorra jelentek meg az olyan üzleti előfizetőknek szóló díjcsomagokkal, melyek egy havi fix díj megfizetése mellett ingyenes beszélgetést kínálnak a cégen belül lebonyolított hívások esetében, melyhez már két előfizetés megléte is elegendő.

Szolgáltatók  Díj csúcsidőben Díj csúcsidőn kívül
  Jelenlegi Június 15. után Jelenlegi Június 15. után
Pannon GSM 45,15 41,0  23,1  21,0
Westel/T-Mobile 40,5 37,0 22,5   20,5