Vissza a tartalomjegyzékhez


Járműcsodák Szentendrén

Köpködni tilos! Dohányozni tilos! - olvasható a míves réztáblákon a százéves, patinás villamos belsejében a falra erősítve. Legalább harminc régi és még régebbi, gyönyörűen felújított, igazi villamosra, buszra, trolira vagy hév-re szállhat fel az a kiskorú és nagykorú látogató, aki Szentendrére érkezve nem a megszokott irányba, a centrumba indul el rögvest, a turistadömping nyomába eredve.


Motorkocsi 1897-ből

A HÉV-végállomás mellett jobbra található ugyanis a BKV Városi Tömegközlekedési Múzeuma - a hétköznapi név alatt rendkívül érdekes és színvonalas létesítmény várja a betérőt. A városi tömegközlekedés történetét a kezdetektől, azaz a 19. századtól bemutató kiállítást egy óriási kocsiszínben alakították ki. A hangárszerű, világos csarnok 1914-ben épült, és tíz éve lett felújítva a múzeum számára. 


HÉV-szerelvény 1887-ből: a Haraszti gőzmozdony

Magyarország egyedülálló közúti-vasúti kiállításán a korhű és többnyire máig működőképes járműveken kívül a nagyvárosi közlekedés egyéb kellékei és dokumentumai is láthatók. A század eleji fotókon hetyke bajuszú kalauzcsapat néz a kamerába, büszkén feszítve egyenruhájában, amolyan békebeli hangulatban, ami a többi, nagyszebeni, komáromi vagy budapesti fotográfiát is áthatja. A hatvanas-hetvenes évek szocialista retroja is képviselteti magát minden mennyiségben, így megcsodálható egy csuklós buszmonstrum is, legfeljebb egy méter nyolcvanas belmagasságával. A látnivalókban gazdag múzeum létrehozói mind a tárgyi relikviákat, mind a járművek számát folyamatosan tovább bővítik. Az itt látható járművek többségével régebben csak a villamos- vagy HÉV-közlekedés centenáriumi ünnepségein lehetett találkozni. A jelenleg kiállított, 45 különféle korú és típusú járműből álló gyűjtemény legrégebbi darabja az 1887-ben készített Haraszti nevű gőzmozdony, amely a HÉV soroksári vonalán közlekedett. 
A hétfő kivételével naponta 10-18 óráig nyitva tartó múzeumba a belépés legfeljebb egy buszjegy mai ára. (K. L.)