Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Maradona majdnem elköszönt

Bár némileg javult az állapota, lapzártánk idején még mindig lélegeztetőgépre kapcsolva, mesterséges kómában fekszik Diego Maradona egy Buenos Aires-i magánklinikán. A huszadik század egyik legnagyobb futballjátékosának tartott negyvenhárom éves argentin sztár a hivatalos tájékoztatás szerint szívinfarktus és tüdőgyulladás miatt, más értesülések és vélemények alapján azonban kábítószer-túladagolás következtében lett rosszul.


Maradona ma Fotó: Reuters

Maradona még a helyszínen szurkolta végig kedvenc csapata, a Boca Juniors vasárnapi bajnoki mérkőzésének első félidejét, ám a szünetben jelentkező szív- és légzési problémák miatt először vidéki birtokára, majd kórházba szállították. Ennek hírére néhány órán belül több ezer szurkoló gyűlt össze a klinika előtt, hogy „szorítsanak” a hazájában szinte vallásos tiszteletben részesített „isteni Diego” gyógyulásáért. A hívő drukkerek pedig országszerte imádkozásba fogtak ugyanezért.
Az első vélekedések szerint a 86-os világbajnokság hőse kokain-túladagolás miatt lett rosszul. Ezt az egyik argentin hírcsatorna értesülése, valamint a család egyik közeli barátjának szavai is megerősítik. No meg persze az is, hogy Maradonának már 91 óta problémái vannak a droggal. 2000-ben túladagolás miatt egyszer már kórházba szállították (egyébként akkor is szív- és tüdőelégtelenség volt a közvetlen ok), az utóbbi időket pedig egy kubai szanatóriumban töltötte elvonókúrán. Az orvosok azonban siettek cáfolni a kábítószer-túladagolás verzióját - szerény sikerrel. Alfredo Cahe, a család orvosa kijelentette, hogy a világsztár jelenlegi súlyos állapota „semmilyen szempontból nincs összefüggésben a drogfogyasztással”, illetve azt is kijelentette: „Nagyon csodálkozom ezeken a feltételezéseken; tizenöt napja mellette vagyok, és nem merült fel semmi gond.” Ugyanakkor az argentin állami hírügynökség úgy értesült, hogy kokaint találtak Maradona vizeletében. A Telam azt közölte, hogy a mintában olyan nagy volt a kábítószer aránya, hogy súlyos tüneteket idézett volna elő egy egészséges szervezetben. Csak egy rendszeresen droggal élő ember viselhet el ekkora mennyiséget. Szemtanúk továbbá elmondták, hogy az elmúlt napokban Diego éjszaka alvás helyett inkább golfozott: a hiperaktivitás szintén utalhat drogfogyasztásra. 
„Maradona állapota továbbra is válságos, a szívinfarktus mellett súlyos tüdőgyulladással is kezeljük. Továbbra is lélegeztetőgépen van, és gyógyszeres kezeléssel mesterséges kómában tartjuk, azonban a legutóbbi szívvizsgálatok után kijelenthetjük, hogy szívfunkciói elfogadhatóbbak lettek, az állapota javult” - áll az egykori futballzsenit kezelő kórház közleményében. 


… és fénykorában. Egy fél csapat mindig rá vigyázott Total Football

A jelentés azt is kiemeli, hogy Diego túlélte az infarktusa utáni legkritikusabb időszakot, de még egyáltalán nem lehet biztosat mondani gyógyulásáról.