Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Más pálya az EU

Az ellenzéki szavazók alacsonyabb választási aktivitása miatt egy „most vasárnapi” EP-szavazás kiegyensúlyozottabb erőviszonyokat hozna egy országgyűlési választásnál: a Fidesz három százalékkal kevesebb, az MSZP három százalékkal több szavazatot kapna. Mindez azt jelentené, hogy a Fidesz 12, az MSZP 11, az SZDSZ pedig 1 képviselőt küldhetne a strasbourgi parlamentbe.

A Medián január óta nemcsak a szokásos „Most vasárnap melyik pártra szavazna?” kérdést teszi fel rendszeres havi felméréseiben, hanem külön rákérdez az európai parlamenti választási szándékokra is. A pártok közötti erőviszonyok nem térnek el jelentősen attól, mint ami a hazai választásra vonatkozó kérdések alapján kimutatható. Elég ritka ugyanis, hogy valaki más pártra készülne szavazni az EP-választáson, mint a hazain: a pártot választók csaknem 90 százaléka eszerint nem tesz különbséget, 8 százalékuk nem tudta vagy nem akarta megmondani, hogy melyik párt EU-listáját támogatná, és csak 2 százalékuk említett más pártot, mint amelyikre az országgyűlési választáson voksolna. 
A két választási szituáció közötti eltérés elsősorban a különböző pártpreferenciájú szavazók eltérő részvételi hajlandóságából adódik. Márciusban a szavazókorú lakosság 52 százaléka mondta azt, hogy az EP-választáson biztosan elmenne szavazni, ami 5 százalékkal kisebb a nemzeti parlamenti választásra vonatkozó aránynál. Úgy tűnik, hogy a Fidesznek inkább a „hazai pálya” kedvez. Miközben a nagyobbik ellenzéki párt szavazói a kormánypártiaknál nagyobb arányban vennének részt egy „most vasárnapi” magyar parlamenti választáson, addig az EP-választáson az MSZP és főleg az SZDSZ hívei mondják nagyobb arányban biztosra a részvételüket. Az uniós választáson való részvételi szándék erős összefüggést mutat az ország uniós tagságának támogatásával, ami abból is látszik, hogy a belépést leginkább helyeslő SZDSZ-szavazók minden más párt szavazóinál nagyobb arányban készülnek az EP-választásra. (Forrás: Medián)