Vissza a tartalomjegyzékhez


A név kötelez

Az idei nyári olimpiai játékoknak köszönhetően Görögország (Olympia és Athén) minden bizonnyal az érdeklődés középpontjába fog kerülni. Sőt már most is ezer kíváncsiskodó tekintet mered a kiemelkedő fontosságú helyszínekre, ugyanis a héten az olimpiai láng meggyújtásának alkalmából megrendezett eseményen Olympia városának polgármestere bejelentette: mindent el fog követni annak érdekében, hogy az „olimpia” szót megfossza a köré felépített látványelemektől, amennyiben a város nem fog meghatározóbb szerepet kapni a játékokban.

A lánggyújtás eseményének köszönhetően az ősi játékok óta most először történt meg, hogy több ezer néző, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos képviselői tiszteletüket tették az álmoskás délnyugat-görögországi városban. Jannisz Szkularikisz polgármester - kihasználva a nagyszerű alkalmat - azzal fenyegette meg a NOB-ot, hogy nem fogja megengedni, hogy a város nevét kisajátítsák. „Csak azért járunk fel ide kétévente, hogy meggyújtsuk az olimpiai lángot. Mi nem mellékszereplők akarunk lenni. Mi vagyunk ezeknek a játékoknak a névadói, és így jogunk van nagyobb szerepet követelni azok megrendezésében és lebonyolításában. Jelenleg ugyanis a láng meggyújtási ceremóniáján kívül semmilyen szerep nem jut Olympia városának, és döntéshozatali joggal sem rendelkezünk” - nyilatkozta felháborodottan a polgármester, aki már nem első ízben támadta meg a NOB-ot, illetve az athéni játékok szervezőit. A polgármesternek a múlt évben tett kijelentései állítólag annyira meglepték az idei játékok szervezőbizottságát, hogy az illetékesek elhatározták, hogy a férfi és női súlylökés versenyszámának helyéül Athén helyett Olympiát választják.
Kr. e. 776-tól az ősi Olympia adott helyet a minden negyedik évben megrendezett sporteseménynek. Kr. u. 393-ban azonban Theodosius római császár betiltotta a játékokat, pogány fesztiválnak tartva azokat. Athénban legelőször száznyolc éve rendeztek modern kori olimpiát. A város követelései között szerepel egy olympiai tisztségviselő állandó részvételének biztosítása a NOB-ban. Ezenkívül a polgármester azt is el akarja érni, hogy a jövőben Olympiában sorsolják ki a játékoknak otthont adó városok nevét, illetve hogy itt válasszák meg a NOB elnökségi tagjait. „Ez nem olyan nagy kérés, amit ne lehetne teljesíteni” - vélekedett a polgármester. (Reuters - Meleg Viktória)