Vissza a tartalomjegyzékhez


Heti terrorkrónika Taskenttől Londonig

  • Szerdán (lapzártánkkal egy időben) az iraki Fallúdzsában megégettek, megkínoztak és feldaraboltak 4 embert. Az áldozatokat egy, az amerikai vezetésű koalícióban használthoz hasonló terepjáróból rángatták ki a fallúdzsaiak. A négy személy Irakban munkát vállaló volt, közülük három amerikai állampolgárságú.
  • Az üzbegisztáni Taskentben a rendőrség és a terroristák között vasárnap óta tartó küzdelem áldozatainak száma tovább növekszik. A konfliktus akkor kezdődött, amikor felrobbant egy épület, amelyben feltehetőleg pokolgépeket gyártottak, majd nem sokkal később egy öngyilkos merénylő 6 rendőrt és egy gyermeket ölt meg. A keddi robbanássorozat következtében 19 ember vesztette életét. Az azóta tartó konfliktusban a legutóbbi összecsapás során 23 ember (20 terrorista és 3 rendőr) vesztette életét. Ez utóbbiak akkor, amikor megállítottak egy gyanús járművet. Ekkor egy merénylő az autóból kiszállva felrobbantotta magát. A Taskent peremvárosában szerda este történt legutóbbi robbantás áldozatainak száma lapzártánkig nem vált ismertté. Az üzbég hatóságok a merényletek elkövetésével a szélsőséges iszlám erőket vádolják. A volt szovjet köztársaság Amerika egyik legfontosabb szövetségese szeptember 11-e óta, amikor is engedélyezte légtere és támaszpontjai használatát Afganisztán elfoglalásához.
  •  Irakban a Bagdadtól nyugatra fekvő Fallúdzsában 9 halálos áldozattal jártak a szerdai merényletek. A koalíciós erők 5 katonája vesztette életét, amint autójuk feltehetően pokolgépre szaladt, és ennek következtében lángba borult. A kocsiban ülők nem tudtak elmenekülni. Egy másik támadás során tüzet nyitottak két szövetséges autóra, majd felgyújtották a járműveket. Több utas égési sérüléseket szenvedett, egyikük fölött „győzelmi táncot jártak” a gerillák, miután kirángatták a kocsiból. További 12 személy sérült meg egy robbantás során az iraki Baakubában, amikor gépkocsiba helyezett pokolgépet robbantottak a merénylők.
  • Bolíviában a kongresszus épületében egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, megölve két rendőrtisztet. Az alacsony fizetése miatt elkeseredett bányászt hiába próbálták meg a rendőrök lebeszélni tettéről.
  • Thaiföld Jala nevű tartományában 66 táskába rejtett 50 kg ammónium-nitrátot, 58 gyutacsot és egyéb felszereléseket raboltak el terroristák, miután megölték a raktár helyszínéül szolgáló kőfejtő üzem két biztonsági őrét. A helyi rendőrség parancsnokhelyettese szerint nyilván újabb támadásra készülnek a terroristák, és kifogytak a munícióból, ezért volt szükségük az ellopott anyagokra. Az események az ország legsúlyosabb belpolitikai válságát robbantották ki a nyolcvanas évek elején bekövetkezett kommunista lázadás óta.
  • Manilában az antiterrorista egységeknek sikerült egy madridi méretű terrortámadást meghiúsítaniuk. Az al-Kaidával kapcsolatban álló Abu Szajjaf szélsőséges iszlám terrorszervezet 6 tagját tartóztatták le, miután a rendőrségnek sikerült 36 kg TNT robbanóanyagot lefoglalnia. A letartóztatott személyek közül többen részt vettek már korábbi merényletekben.
  • 8 pakisztáni származású angol állampolgárt tartóztattak le Londonban szerdán, miután fél tonna ammónium-nitrátot foglaltak le az eddigi legnagyszabásúbb anti-terrorista akció során. Anglia legnagyobb iszlám szervezete levélben fordult Tony Blair miniszterelnökhöz, akit támogatásukról biztosítottak a terrorizmus elleni harc során. A mintegy kétmilliós angliai iszlám közösséget az imámok közreműködésével kívánják bevonni a terrorizmus elleni küzdelembe, hiszen nemcsak az angolokat, hanem minden állampolgárt fenyeget a veszély. (Hetek-összeállítás)