Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Tovább szárnyal a BUX, túl a 11000 ponton

Mérsékelt emelkedéssel zárták a hetet a világ vezető tőzsdeindexei. Európában Trichet kijelentése a csökkenő belső fogyasztás kapcsán felülvizsgálandó növekedési kilátásokról a kamatcsökkentési várakozásokat erősítette fel. 

Amerikában a várakozásoknak megfelelő 4,1 százalék lett a végleges negyedik negyedéves GDP-adat. Erősödtek a chipgyártók és az acélgyártók, üzleti kilátásaik javulásának köszönhetően, hektikusan mozogtak viszont a légitársaságok az olajár esése felfelé, a terrorveszély lefelé tolta az árakat. 
Dőltek a rekordok a Budapesti Értéktőzsdén: az OTP és a BUX új árfolyamcsúcsot, a NABI történelmi mélypontot mondhat magáénak. Az index 4 százalékos emelkedés után 11 085 ponton zárt.
A hét nyertese a Pannonplast lett a közel 16,5 százalékos megugrásával. A cég a héten jelentette be új stratégiáját, a tavalyi veszteség után idén konszolidáció következik, jövőre pedig újra növekedési pályára állhat. Döntés született még négy leányvállalat értékesítéséről is. A blue chipek sztárja továbbra is az OTP, az új történelmi csúcs 3900 forint, a heti emelkedés 6,37 százalék. A vesztes oldalon folytatódott a NABI vesszőfutása, az egykor szebb napokat látott buszgyártó részvényei történelmi mélypontra, 985 forintra süllyedtek. A gyógyszergyártók vegyesen teljesítettek a nagy zuhanás után, a Richter tudott gyorsabban regenerálódni, de mindkét cég árfolyama pozitívan reagált a bejelentésre, miszerint a Parlament Egészségügyi Bizottsága elutasította az ártörvény olyan módosítását, amely a gyógyszereket hatósági árassá tenné.