Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 12. szám, 2004. március 19

Belpolitika

Munkatársainktól
Fakul a rózsaszín EU-kép

Közeledve a csatlakozáshoz a korábban harsány rózsaszínűre festett EU- kép egyre halványodik: már a leginkább csatlakozáspárti SZDSZ is a józanság kifejezést emlegeti az unió kapcsán. A héten hivatalosan is elkezdődött európai parlamenti választási kampány is azt bizonyítja, hogy a magyar pártok elsősorban belpolitikai jellegű üzenetekkel „táraztak” be, az unióval kapcsolatos megnyilvánulásaikkal leginkább a közhelyszótárt gyarapítják, a csatlakozás várható negatívumait igyekeznek elkenni. Egy meg nem cáfolt tanulmány ugyanakkor letaglózó megállapításokat tesz: „A bővítés alulfinanszírozottsága precedens nélküli, az EU gazdaságpolitikai stratégiája a hangsúlyokat aránytalan mértékben a régi tagok törekvéseinek megfelelően formálja.” Az ebből adódó kérdésre, miszerint van-e igazi szándék Közép-Európa felzárkóztatására, kiábrándító választ kapunk: „Ennek most igen csekély jelét látni.”


Sebestyén István
Kockázatos mellékhatások

Emberen folyó gyógyszerkísérletnek nevezte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója azt az esetet, amikor az adott betegségre még nem törzskönyvezett szerrel kezelte betegét egy szegedi orvos. Szakmai körökben megoszlanak a vélemények, a vizsgálat pedig jelenleg is tart. Az ügy kapcsán ugyanakkor megtudtuk, hogy külföldön nagyságrendekkel hatékonyabb rákellenes gyógyszerek vannak forgalomban, mint itthon - ezeket azonban a hazai egészségbiztosítás nem tudja finanszírozni.


A múlt szembesít

Randolph L. Braham, a Rosenthal Institute for Holocaust Studies kutatóintézet igazgatója üdvözli a Páva utcai múzeum tervét, de úgy véli, Magyarországnak még nem sikerült feldolgoznia, hogy mekkora felelőssége van a magyar zsidók tragédiájában. 


Hajdú Sándor
Katolikus célcsoport

Magyarországon még nem kíséri botrány Mel Gibson Passió című filmjét, bár ehhez hozzájárul az is, hogy a film forgalmazói „ügyesen” válogatták ki azokat, akik az elővetítés során láthatták a filmet. Jelen pillanatban az egyik moziba csábítandó célcsoport a magyar katolikusok népes tábora. Úgy tűnik, hazánkban vallási célt is betölt az amúgy a nemzetközi közvéleményben továbbra is erősen vitatott alkotás. 


Életmód

Ducza Krisztina
Kikapcsolódás otthon

Az emberiség hihetetlen szélsőségekre hajlamos volta már a tisztálkodás területén is megmutatkozott. Míg pár száz éve a királyok körében is komplett mosakodásnak számított, ha a csipát kitörölték a szemükből, addig napjainkban találmányok ezreit szabadalmaztatják, és állítják a fogyasztók szolgálatába, hogy a leghajmeresztőbb hedonista élvezeteket valósíthassuk meg fürdőszobáinkban. 


Az arisztokrácia diszkrét bűze

Az ember sokszor magától értetődő dolognak gondol olyanokat is, amiket a nagymamája még csak hírből ismert. Ilyen például a mindennapi zuhanyozás. Igazán hálás lehet az életnek, akinek megadatott, hogy folyik a csapból a meleg víz, vagy egy gombnyomás a WC ürítése. Még manapság is vannak országok, elszigetelt települések, de akár nagyvárosi szegénynegyedek is, ahol az emberek nem részesülhetnek a tisztálkodás naponkénti testet-lelket megújító örömében. Magyarországon, az 1970-es években a lakások 13 százalékában volt fürdőszoba! Ez is csak a hatvanas években kezdődő házgyári lakásépítéseknek volt köszönhető. 


Fókusz

Széchey Noémi
Madridi fordulat: háttal Iraknak

Ha az al-Kaida a felelős a madridi merényletekért, akkor „Spanyolország lehet az első állam, amelynek miniszterelnöke Oszama bin Ladennek köszönheti a posztját” - állítja a londoni Royal United Services Institute igazgatója, Jonathan Eyal. A The Guardianben idézett vélemény szándékosan sarkítva fogalmaz a spanyol parlamenti választások váratlan kimenetelére utalva. A terrortámadás után három nappal megtartott szavazást a korábban biztos befutónak tekintett Néppárt helyett a Spanyol Szocialista Munkáspárt nyerte meg, így José Luís Rodríguez Zapatero szocialista pártelnök alakíthat kormányt Madridban. Zapatero külpolitikája újrarajzolhatja Európa politikai térképét, és hatással lehet az őszi amerikai elnökválasztásra is. 


Busa Viola
A nyomozók nem találtak baszk szálat

Az EFE spanyol hírügynökség újságírói - a londoni Guardian madridi tudósítása szerint - nyilatkozatban követelik azoknak a hírszerkesztőknek a menesztését, akik a merénylet utáni napokban politikai célokból úgy manipulálták a híreket, hogy azokból az ETA terrorszervezet tűnjön az első számú gyanúsítottnak. Pedig a nyomozók már az első órákban felhívták a figyelmet arra, hogy a terrortámadás a moszkvai metró, a Bali-szigeteki diszkó, a jeruzsálemi autóbuszok és a casablancai hotelek felrobbantóinak kéznyomát viseli magán.


Munkatársainktól
Magyarország fenyegetettsége

A Magyar Köztársaság minden egyes állampolgára biztonságban van - jelentette ki a madridi terrortámadásra utalva Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. Biztonságpolitikai szakértők ugyanakkor úgy vélik, az „iszlám reneszánsz” törekvése hazánkat is meghódítandó területnek tekinti, csakúgy, mint egész Európát, és csak idő kérdése, hogy mikor válik Magyarország másodrendű célpontból első rendű célponttá. Ez pedig indokolttá teszi az óvintézkedések megtételét.


Gazdaság

Papp Levente
Világvárosok seregszemléje

A londoni Economist magazin érdekeltségi körébe tartozó Economist Intelligent Unit (EIU) szerint a világ 130 városából az ausztrál Melbourne, a kanadai Vancouver és az osztrák Bécs városa a legélhetőbb metropoliszok a világon. Budapest e tekintetben az 55. helyen áll, ezzel a városok versenyében az erős középmezőnyben foglal helyet. Más elemzések szerint Zürich és Luxemburg a legjobb városok a világon. A Big Mac-indexek alapján megtudhatjuk, hogy a kelet-európai EU-csatlakozók közül Budapest a legdrágább főváros. Moszkvában pedig nemcsak drága az élet, hanem veszélyes is, de Washingtonban élni még veszélyesebb.


Kalmár Erika
Uniós támogatás az informatikára

Pályázatokról szóló sorozatunkban ezen a héten bemutatunk néhány, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében támogatott informatikai fejlesztésekre irányuló pályázatot. Ezek közül a legtöbb azokat a kis- és középvállalatokat érintheti, amelyek az emelt szintű szolgáltatásokat nyújtó internetes oldalak kialakítását támogatják (GVOP- 2004-4.2.1.).


Munkatársunktól
Árdiktátum

Az egészségügyi tárca ajánlatnak, a gyógyszergyártó szakma pedig ultimátumnak nevezi a napokban lezajlott gyógyszerárvitát. A szerdai kormányülésen a várakozásoknak megfelelő döntés született: április 1-jétől 15 százalékkal csökken a pirulák jelenlegi termelői ára. Eszerint a jövő hónaptól 180 napon keresztül több mint tízezer gyógyszer ára alacsonyabb lesz, számítások szerint azonban „csupán” 10 százalékkal mérséklődnek az árak 15 helyett. 


Akaró Ágnes
Globális depresszió fenyeget?

Máig nem eldönthető egyértelműen, hogy a globalizmus kikerülhetetlen szükségszerűség vagy a világ fejlődésének modern útja. Több évtizedes - negatív vagy pozitív előjelű - hatásait az elmúlt években mind többen vitatják. Az egyre erősödő bíráló hangokat mi sem jelzi jobban, mint a világgazdasági csúcstalálkozókat kísérő utcai demonstrációk és a háttérben egyre nagyobb létszámra duzzadó antiglobalista szervezetek tevékenysége. A globalizmus negatív hatásai nem csupán a periferikus régiók „kizsákmányolása” kapcsán merülnek fel, hanem a multik kapcsán is, hiszen világszerte működő leányvállalataik nyereségtermelő képessége lassult az elmúlt években. Eközben évről évre nő a szakadék a leggazdagabbak és a legszegényebbek között - a világban fellelhető vagyon egy igen szűk kör kezében koncentrálódik. Cikkünk elsősorban a globalizmus és a mentális egészség, a depresszió összefüggését helyezi előtérbe. 


Kardos Anikó
A tőzsdék is gyászolják Madridot

A madridi merényletsorozat az értékpapírpiacokat sem hagyta hatás nélkül. Valamennyi vezető tőzsdeindex jelentősen vesztett értékéből, elsősorban a légitársaságok, utazási irodák, szállodaláncok és biztosítók részvényei sínylették meg az újabb merényletekről szóló híreket. Amerikában a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe a várt növekedés helyett csökkenést mutatott februárhoz képest, ez sem növelte az optimizmust. 


Háttér

Vagyim Arisztov
A népakarat

Oroszországban március 14-én lezajlott az elnökválasztás. A hivatalos adatok szerint a választópolgárok közel kétharmada, 64 százalékuk ment el szavazni, és közülük 71 százalék Vlagyimir Putyinra adta le a voksát; a fennmaradó kis hányadon az öt másik jelölt osztozott. Putyin győzelmében sem követői, sem ellenfelei nem kételkedtek: egy politikai elemző megjegyzése szerint gyakorlatilag ez nem is igazán választás volt, inkább referendum arról, hogy bizalmat szavaznak-e a jelenlegi elnöknek.


Márer György, New York
Kerry európai szövetségesei

Néhány hónappal ezelőtt Bush elnök egyik közeli tanácsadója úgy vélte: amennyiben terrorcselekmény történik Európában, az csak közelebb hozza az európaiakat az Egyesült Államokhoz és annak terrorellenes politikájához. Egy évvel ezelőtt, amikor Franciaország és Németország megtagadta az iraki háború támogatását, José María Aznar spanyol kormányfő az Azori-szigeteken lezajlott csúcstalálkozó idején nyíltan kiállt az amerikai államfő mellett, jóllehet a spanyol közvélemény többsége ellenezte a háborút. Az elmúlt vasárnap a spanyol választók az ellenzéki szocialistákat segítették hatalomra annak ellenére, hogy a felmérések szinte az utolsó pillanatig a jobbközép konzervatívok jelentős vezetéséről adtak hírt. Az elmúlt héten az amerikai hivatalos körök jó néhány tagja is az ő győzelmüket várta.


Benke László
Ki fogja össze a kontinens erőit?

Az európai egyetemisták múlt szombati találkozóján az unióhoz májusban csatlakozó országok értelmiségi fiataljai körkapcsolásos élő tévéadásban, II. János Pál vezetésével imádkozták végig a rózsafüzért. Miután Camillo Ruini bíboros átadta a Rómában összegyűlt több ezer egyetemistának a pápa „Egyház Európában” című apostoli buzdítását, és azok meghallgatták Pat Cox, az Európai Parlament soros elnökének videoüdvözletét, II. János Pál bátorította a tíz nagyváros katolikus fiataljait, akikre „jelentős szerep hárul az egységes Európa felépítésében”. 


Helyreigazítás

Múlt heti számunkban a Kósáné Kovács Magda szocialista képviselővel készült interjú utolsó mondata technikai okokból lemaradt. Az érintettől és olvasóinktól elnézést kérünk! Az alábbiakban közöljük a beszélgetés záró gondolatait.


Matula Gy. Oszkár
Isten ajándékai

Megkondultak a vészharangok a demográfia mélyrepülése okán. Amióta Magyarországon statisztikát vezetnek a népességről, a 2003-as évben született a legkevesebb gyerek, számuk nem érte el a százezret. S ha ez a tendencia folytatódik, belátható időn belül az ország lakossága 7,5 millióra csökken.


Siposhegyi Péter
A kettévágott irodalom

Sok van, mi csodálatos, de az írónál nincs csodálatosabb! Ő az, aki ír, olvas, beszél, tehát gyerekkorom kedvenc, Magilla gorilla című rajzfilmsorozatának értékrendje szerint kész főnyeremény. A gorillisztikus értékrend most mintha csorbát szenvedne. Bár minden olvasó ember számára ismertek a tények, azért dióhéjban az események maguk! A valóban visszataszító Tilos Rádió-beli kultikus műsorszeletek elleni tiltakozásul tiltakozott egyet mindenki, aki mindig. Tekintettel a hidegre, forró hangulatú beszédeket kellett tartaniuk a szónokoknak. Közöttük egy Döbrentei Kornél, Balassi-emlékkardos kardoskodó elzsiddantotta magát, de legalábbis lehetett így olvasni. 


Interjú

Szobota Zoltán
Rock and roll nyolcvan felett

Ott voltam a rock and roll születésénél. Nem, nem tartom magam olyan jól, hogy alig látszom hetvennek, hanem a minap elnéztem az A38-as állóhajóra. Élemedett korú amerikai „fiatalemberek” bizonyították be, hogy vannak időtlen műfajok is a zenei világmindenségben. 


Munkatársunktól
Az áfa nem tréfa

Jogerőre emelkedett az az első fokú ítélet, melynek negyedrendű vádlottja az ismert színész, Benkő Péter volt. Élettársa, Magyar Ildikó, hat és fél év letöltendő, míg Benkő és kedvesének testvére, valamint édesanyja ennek harmadát kitevő felfüggesztett szabadságvesztést kapott. 


Grüll Tibor
Bűnbakkereső

A jövő héten Magyarországon is bemutatják Mel Gibson Passió című filmjét, amely nyomán az elmúlt hetekben több teológiai-történelmi fogalom is az újságok címoldalára került. Cikkünkben a zsidó és a római jog különbségeit, a keresztre feszítés ókori gyakorlatát és a Jézus haláláért való felelősség kérdését, valamint az istengyilkosság vádjának történetét tekintjük át. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Hadüzenet a világnak

„Európa a dzsihád új háborús övezete. A harcunk csak most kezdődik” - írta a madridi merényletek után a francia kormányfőnek címzett üzenetében „A Bölcs és Hatalmas Allah Mártírjainak Szolgái” elnevezésű, eddig ismeretlen terrorcsoport. Az iszlám terrorizmus hadat üzent - az al-Kaida által egy londoni laphoz eljuttatott másik üzenet szerint - a „keresztesek Európájának”. Cikkeink a találhatók


Hetek-összeállítás
Kráter a hotel helyén

Hatalmas robbanás rázta meg az iraki főváros központját szerda este, gyakorlatilag lerombolva a Libanon Hegy Szállodát, számos környező épületben pedig komoly károkat okozva. A terrortámadásban lapzártánkig huszonheten lelték halálukat, több tucat ember pedig megsérült Bagdad sok nemzetiségű vendégkörrel rendelkező szállodájában, amikor a közel féltonnás bomba felrobbant. 


Hetek-összeállítás
Fokozódik a hajsza

Az utóbbi időben újra előtérbe került az Oszama bin Laden ellen indított hajtóvadászat. Egyre-másra röppennek fel a hírek, hogy a terroristavezér körül szorul a hurok, jóllehet Washington folyamatosan tagadja ezeket az értesüléseket. Ugyanakkor tény, hogy a hajsza egyre intenzívebbé válik, amire mind a madridi események, mind a közelgő amerikai elnökválasztás nyomós okot szolgáltatnak. Az afgán-pakisztáni határ keleti oldalát Iszlámábád fésüli át nagy erőkkel, Afganisztán területén pedig az amerikai hadsereg nyomul előre szövetségeseivel. A legújabb értesülések szerint a Pentagon fontolóra vette, hogy a lehető legmodernebb eszközökkel eredjen az al-Kaida vezérének nyomába.


Hetek-összeállítás
Kórházban a Liga vezére

Súlyos agykárosodást is szenvedett Umberto Bossi, Silvio Berlusconi kormányának intézményi reformokért és a közigazgatás decentralizálásáért felelős, hatvankét éves minisztere. Miután otthonában szívrohamot kapott, Bossit múlt csütörtökön szállították kórházba, állapotát illetően pedig már hétvégén hírzárlatot rendeltek el. 


Hechs László
Lecsapnak a ketyegő bombákra

Kettős öngyilkos merényletnek esett áldozatul tíz izraeli polgári lakos vasárnap délután, amikor bombák robbantak az asdódi kikötőben. Biztonsági szakértők szerint a dzsabalai menekülttáborból érkező merénylők valószínűleg nagyobb pusztítást terveztek, de bombáik idő előtt felrobbanhattak. Az elképzelés szerint a merénylők egy benzinkút vagy egy veszélyes vegyi anyagot tartalmazó tartály közvetlen közelében akarták felrobbantani magukat. Ha tervük sikerül, a robbanás, illetve a felszabaduló, másfél kilométeres sugarú körben elterjedő mérges gázok pillanatokon belül több száz ember életét követelték volna. Az Al-Aksza Mártírjai és a Hamasz a Hezbollah al-Manar televíziójában jelentette be, hogy felelősséget vállal a merényletért, amely a tíz halálos áldozat mellett tizenhat sérültet követelt. 


Bohács Krisztina
Melegházasságok: jegelve

Az egynemű felek közötti házasságkötés kérdése fokozottan az amerikai közvélemény figyelmébe került. Különösen George W. Bush amerikai elnök tavaly decemberben tett állásfoglalása óta, aki az alkotmányban korlátozó jellegű módosítást látna kívánatosnak a melegek házasságkötésére vonatkozóan. Az elmúlt héten azonban két olyan esemény is történt az Egyesült Államokban, amely egyelőre visszaveti az elnök javaslatán feldühödött melegaktivisták lázas tevékenységét.


Aláírásgyűjtés Tajvan ügyében

Lehet, hogy egy maroknyi szavazat dönt a hétvégén sorra kerülő tajvani elnökválasztáson, olyan szoros a verseny a Kínától való függetlenséget pártoló jelenlegi elnök, Csen-Suj-Pien és ellenfele, az „Egy Kína” elvet képviselő Lien-Csan között. A választással egy időben népszavazást is tartanak, szintén a függetlenség kérdésében. A szigetet az ország egyik tartományának tekintő pekingi kormány külföldön is támogatókat keres. A héten Budapesten a Magyarországon élő kínaiak három szervezete tartott közös aláírásgyűjtést a tajvani szeparatista törekvések ellen, amelyet mint Peng Haiqiu, a kínai nagykövetség első titkára lapunknak elmondta „több ENSZ-határozat is elítélt már”. (M. P.)


Sport

Lugosi Zoltán
Londoni házirangadó következik

A nyolcaddöntők után a továbbiakban két francia, két angol, két spanyol mellett egy portugál és egy olasz csapat folytathatja menetelését a Bajnokok Ligájában. A fordulót követő, a svájci Nyonban megtartott sorsolás a következő párosításokat eredményezte: A Milan-Deportivo mérkőzésének győztese a Porto-Lyon mérkőzésének győztesével játszik a döntőbe kerülésért. A Real Madrid- Monaco párharcának sikeresebbike pedig a Chelsea- Arsenal-összecsapás győztesével méri össze tudását az elődöntőben.


Hírösszefoglaló
Ki fizet a végén?

Lapzártánkig az FTC bankszámláján még nem jelent meg az a tőkeemelésre szánt 300 millió forint, amelyet a korábbi megállapodás értelmében a klubnak március 10-éig kellett volna megkapnia új főszponzorától, a Celladam cégcsoporttól. Az enyhén szólva érdekesen alakuló ügy csepp a tengerben: híven tükrözi a magyar futball gazdasági hátterének bizonytalanságát. 


Szabadidő

Erdei Judith
Terítéken a gulyásturizmus

Kétségtelenül az egyik legnépszerűbb hazai kiállítás nyitja meg kapuit csütörtökön a Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén, amelyre a szervezők legalább nyolcvanezer látogatót várnak. Az elmúlt két év nemzetközi visszaesése után idén újból bizakodás jellemzi a turisztikai ágazatot. A jelenlegi mutatók szerint külföldön és belföldön egyaránt az idegenforgalom fellendülése várható. 


Nyolcosztályos kínai–magyar iskola nyílik

Medgyessy Péter miniszterelnök múlt év végi kínai látogatása során tett ígéretéhez híven szeptembertől nyolcosztályos kínai-magyar iskola nyílik a fővárosban. A XV. kerületben található intézmény egyelőre száz tanulóval indul, később azonban várhatóan nőni fog a létszám. „Szeretnénk, ha a hazánkban élő kínaiak Magyarországon találnák meg számításaikat, és tőkéjüket is hazánkban fektetnék be” - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter az ötven évre szóló szerződés aláírásakor. Képünkön a miniszter Demszky Gábor főpolgármesterrel együtt Zhu Zushou kínai nagykövetnek gratulál.


Budapesti Tavaszi Fesztivál

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál az EU-csatlakozás szellemében zajlik. A március 19-étől április 4-éig tartó eseménysorozat célja, hogy koncentrálva mutassa be az „európaiság” művészeti remekműveit. 


Pálfy Gyula
Mézgáék Vegasban

A Getno című új magyar filmben „Lakótelepi” Jancsi (utóbb John Major) felcuccolja kis családját, és irány Amerika. Azonban nem oly szépek - de inkább: nem olyanok - a kilátások helyben, mint Pestről vélték, s nincs kolbászból a villanyrendőr sem. Az ígéret földje esetükben egy igen porlepte „garden a dezertben” (idézet). Ámerikás Jenő papa háza-cége ugyanis a mesés Las Vegas-menti sivatagban várja őket: Villa Negra plusz hozzávaló roncstelep. Ez lenne az American Dream? Ez az ócskáscég neve egyébként. A néha szeretetre méltóan, de többnyire szánalmasan csetlő-botló magyarjainknak kemény dió ez a Meseország, mert teli van ziccerrel, de csapdával is bőven. Nagy pénz hullik ölükbe, például egy orvosi műhiba miatt, de a negyvenmillió forintnyi kártérítés a (sajnos) jellemző kelet-európai pitiánerkedés miatt elúszik. A biztosító hiénái lebuktatnak keményen, s az ajándékba kapott „jó” helyett máris gyanús alakok lesznek, pedig otthon az ilyen kis stiklik össznépi játékként mennek. A szabad világban ugyan kevesebb a szabály, de azt kőkeményen betartatják. Jó néhány „kitántorgott” magyar jött rá erre, némelyikük önmagát játszva a filmben el is magyarázza, mitől s hogyan működik ez az ország. 


Színes

Visszaeső részeges apáca

A délnyugat-lengyelországi Dzierzoniow város nyugalmát múlt héten egy ritkaságszámba menő baleset zavarta meg. A helyi rendőrséget nem maga a baleset ténye lepte meg, hanem a balesetet okozó személy. A vétkes ugyanis egy bencés rendi apáca volt, aki egy traktorral belerohant egy személyautóba, ráadásul ittas állapotban. A negyvenöt éves nővérnek azonban nem először gyűlt meg a baja a rendőrséggel, ugyanis - a rendőrség szóvivőjének elmondása szerint - már tizenhétszer (!) vezetett olyankor, amikor a megengedettnél jóval több alkoholt fogyasztott. Az apácát akár két év letöltendő börtönbüntetésre is ítélheti a helyi bíróság. (Reuters - Meleg Viktória)


DUMA PLÁZA

Csak annyira akarok érteni a politikához, hogy távol tudjam tartani magam tőle. (A. P. Csehov)


Nem csak a bűze nagy

A rafléziák a világ legnagyobb virágai. A rafléziák közé tartozó titánbuzogány új magassági rekordot állított fel: Indonéziában a növény egy háromméteres példányát mutatták be. A rafléziák Délkelet-Ázsiában őshonosak. Az élősködő növények közé tartoznak: nincs száruk, és levelük sem. Élősködve bámulatos nagyságú virágot hajtanak.


Műholdas rendőr biciklitolvajok ellen

Az amszterdami rendőrség rejtett GPS-adóvevővel felszerelt bicikliket fog használni, hogy lépre csalja a biciklitolvajokat, és felderítse működésüket. Ez a rendőrség utolsó erőfeszítése arra, hogy lenyomozza a tolvajokat, és visszaszorítsa a vad biciklitolvajlást. A biciklizés életstílus a teljesen sík Hollandiában, ahol több bicikli van, mint lakos (16 millió fő). 


Keleti kényelem, nyugati izgalom

Negyvenkilenc Trabant - a kelet-európai kommunizmus összeomlását szimbolizáló, csúnyácska kis keletnémet autó közül néhány - új otthonra talált egy előkelő angol kis faluban, a szomszédság nem csekély felháborodására. Az ötvennyolc éves, nyugdíjas autómérnök, Graham Goodall „szeretett bele” a „Trabikba”, s gyűjti azokat patinás parasztháza mögött elterülő udvarán, Közép-Anglia festői szépségű Middletonjában, Youlgreave-nél, Derbyshire-ben.


Soha nem késő

Az elszegényedett Bolíviában 170 boldog pár kötött egyszerre polgári házasságot a La Paz Egyetem jogtudományi iskolájában. Az ünnepségen 900 szelet torta és 120 üveg pezsgő fogyott el. A terem díszítéséhez 100 csokor virágkompozíciót használtak fel. Az esemény érdekességét az adja, hogy az egymásnak örök hűséget fogadó párok már több évtizede élnek együtt, gyerekeik, sőt egyeseknek már unokáik is vannak. Az „ifjú” házasok között négy pár már a hatvanas éveinek közepén jár, őket az esküvő után díszkíséretben vitték végig La Paz utcáin. Bolíviában, Dél-Amerika legszegényebb országában egy polgári esküvő 50 amerikai dollárnak megfelelő összegbe kerül. (AFP - Meleg Viktória)


Szaglászó detektívek

Egy spanyol városban olyan speciális detektíveket alkalmaztak, akik saját segítőtársaikra, a kutyákra vadásznak. Pontosabban felelőtlen gazdáikra, akik kutyájuk „dolgavégezte” után elbliccelik a takarítást. A detektíveknek már húsz nyilvános helyen volt „kapásuk”. A legtöbb állatot az utóbbi hónapban „tetten” érték a megbízott detektívek, akiknek feladatuk a környezetvédelmi szabályok betartatása - magyarázta Agusti Malol, a környezetvédelmi bizottság egyik tagja. A kötelességmulasztó gazdák nehéz időket élnek, amióta a szemfüles detektívek lefilmezik vagy lefotózzák őket a tett helyszínén. A beidézett gazdáknak valószínűleg 15 euró körüli (körülbelül 4000 Ft) bírságot kell majd fizetniük. (AFP)


Mi van a képen?

3. Lassú, de környezetbarát útépítési eljárás