Vissza a tartalomjegyzékhez

Pálfy Gyula
Mézgáék Vegasban

A Getno című új magyar filmben „Lakótelepi” Jancsi (utóbb John Major) felcuccolja kis családját, és irány Amerika. Azonban nem oly szépek - de inkább: nem olyanok - a kilátások helyben, mint Pestről vélték, s nincs kolbászból a villanyrendőr sem. Az ígéret földje esetükben egy igen porlepte „garden a dezertben” (idézet). Ámerikás Jenő papa háza-cége ugyanis a mesés Las Vegas-menti sivatagban várja őket: Villa Negra plusz hozzávaló roncstelep. Ez lenne az American Dream? Ez az ócskáscég neve egyébként. A néha szeretetre méltóan, de többnyire szánalmasan csetlő-botló magyarjainknak kemény dió ez a Meseország, mert teli van ziccerrel, de csapdával is bőven. Nagy pénz hullik ölükbe, például egy orvosi műhiba miatt, de a negyvenmillió forintnyi kártérítés a (sajnos) jellemző kelet-európai pitiánerkedés miatt elúszik. A biztosító hiénái lebuktatnak keményen, s az ajándékba kapott „jó” helyett máris gyanús alakok lesznek, pedig otthon az ilyen kis stiklik össznépi játékként mennek. A szabad világban ugyan kevesebb a szabály, de azt kőkeményen betartatják. Jó néhány „kitántorgott” magyar jött rá erre, némelyikük önmagát játszva a filmben el is magyarázza, mitől s hogyan működik ez az ország. 

„Amerika benned van, magaddal hoztad. Magadban keresd, ne máshol!” - utal Jenő arra, hogy bár nagyok itt a lehetőségek, valami értéket, tudást és persze reményt azért be kell fektetni a rendszerbe. Sikeres magyarokat láthattunk a Frei Dossziéban az ifjabb évjáratból is, pont Las Vegasban, de Jancsinak ez nem jön össze. Bűnöző még lehetne a kék ég alatt, de lassan beilleszkedő családjától leválva neki már nincs Vegas. Tékozló fiúként ér haza és a - pazar légifelvételről nézve - szeretnivaló Budapest nagylelkűen befogadja. Bár Amerikából jött, se híres mestersége, se címere. Tanulság? Mi, magyarok, lennénk bármifélék is: ne mászkáljunk elfelé. Jobb nekünk itt, e kis medencében… 
Sajnálatos, hogy az egész sztori, látványvilágát is beleértve vázlatos, inkább jelzésszerű. Mintha a Getno csupán egy későbbi játékfilm kivonata, olvasópróbája lenne. A cím viszont ötletes utalás a Rolling Stones hírhedt I can get no satisfaction-jára. Salamon András, a film rendezője e megelégedni nem tudó életérzést emeli filmjébe: „Mi az, hogy Amerika? Egy felület, egy lehetőség azok számára, akik ügyesebbek, tehetségesebbek, szerencsésebbek, mint a többiek. De ha valóban ügyesebbek és tehetségesebbek a többieknél, akkor akár otthon is maradhattak volna.”