Vissza a tartalomjegyzékhez

Hírösszefoglaló
Ki fizet a végén?

Lapzártánkig az FTC bankszámláján még nem jelent meg az a tőkeemelésre szánt 300 millió forint, amelyet a korábbi megállapodás értelmében a klubnak március 10-éig kellett volna megkapnia új főszponzorától, a Celladam cégcsoporttól. Az enyhén szólva érdekesen alakuló ügy csepp a tengerben: híven tükrözi a magyar futball gazdasági hátterének bizonytalanságát. 


Furulyás és Kovács. A Fradi elnöke még reménykedik Fotó: MTI

Tavaly november végén a Fotex-vezér Várszegi Gábor kivonulását követően a Kovács Ádám feltaláló nevével fémjelzett Celladam cégcsoport vállalta fel a Fradi főszponzori támogatását. A megállapodás értelmében a cégcsoport három éven keresztül évi 400 millió forintos támogatást nyújt a klubnak, majd azt követően további 300 millió forint kifizetése révén az FTC Rt. tulajdonosává válik. Ezenkívül a Celladam vállalta, hogy három éven át éves szinten 200 millió forinttal kiegészíti az FTC Rt. költségvetését, amennyiben az rt. veszteséget termel. A szerződés része volt az is, hogy a cégcsoport márciusig összesen 300 millió forint értékben hajt végre tőkeemelést az rt.-ben. (Erre szüksége is lenne a klubnak, mivel az elmúlt évben körülbelül ekkora hiányt halmozott fel.) Ezt követően az FTC Rt.-nél új igazgatóságot felügyelőbizottságot, illetve elnökséget választottak, majd az év elején a szakmai stábot is átszervezték: a szakmai igazgató Garami Józsefet Pintér Attila, a vezérigazgató Szeiler Józsefet pedig - más munkaköri beosztásban - Tepszics Ignác váltotta. 
Időközben azonban a Fradi még egyetlen fillért sem kapott az új szponzortól. Kovács Ádám egy interjúban erre vonatkozóan azt nyilatkozta, hogy a klub már megkapta a 300 milliós részletet, csak nem készpénzben, hanem letétbe helyezett Celladam-részvények formájában. A feltaláló szerint a részvények már névértéken is biztosítják a tőkeemelésre szánt összeget, ám értékük a jövőben csak emelkedni fog. 
Március 11-én, egy nappal a fizetési határidő lejárta után Kovács még mindig így nyilatkozott: „Fizetünk, ez biztos, a pénz egy-két napon belül az FTC számláján lesz, ám meg kell találni az optimális megoldást.” Hogy a 300 milliónak a Fradi bankszámlájára való átutalásánál mi lehet még optimálisabb megoldás, azt nem tudni, mindenesetre lapzártánkig a Celladam még mindig nem fizetett. Igaz, bemutatta azokat a papírokat, amelyek igazolják, hogy van vevő a Celladam-részvényekre. A klubnál még bíznak Kovács Ádámban, azonban Furulyás János elnök már arról beszélt, hogy elképzelhető, hogy felül kell vizsgálni a támogatói szerződést. 
A Magyar Labdarúgó Liga is egyre szkeptikusabb: gazdasági vizsgálatot indít az FTC Rt.-nél. Mint Szieben László ligaelnök a sportnapilapnak megjegyezte: „A Magyarországon elhangzott szponzori ígéretekből akár a Real Madridot is el lehetne tartani, a nyers pénzügyi valóság azonban ennél sokkal kevésbé örömteli.”