Vissza a tartalomjegyzékhez

Lugosi Zoltán
Londoni házirangadó következik

A nyolcaddöntők után a továbbiakban két francia, két angol, két spanyol mellett egy portugál és egy olasz csapat folytathatja menetelését a Bajnokok Ligájában. A fordulót követő, a svájci Nyonban megtartott sorsolás a következő párosításokat eredményezte: A Milan-Deportivo mérkőzésének győztese a Porto-Lyon mérkőzésének győztesével játszik a döntőbe kerülésért. A Real Madrid- Monaco párharcának sikeresebbike pedig a Chelsea- Arsenal-összecsapás győztesével méri össze tudását az elődöntőben.


Az Arsenal és a Chelsea a bajnokság és az F.A.-kupa küzdelmei után a BL-ben is megmérkőzik Fotó: Reuters 

A címvédő AC Milan, a Sparta Praha kiverésével került a legjobb nyolc közé. Az olasz bajnokságban élen álló milánói együttes mestere, Carlo Ancelotti elismerőleg szólt a leendő ellenfélről: 
„A Juventus ellen láthattuk, mit tud a gárda. Legjobb, ha óvatosak leszünk.”
A Depor részéről nyilatkozó Luis Sanchez Deporto nem rémült meg az ellenféltől, legalábbis így nyilatkozott: „Nem ért minket meglepetés. Sejtettük, hogy nagyon erős riválist kapunk. Nagy kihívás volt kiverni az előző évad ezüstérmesét, s még nagyobb kihívás, hogy ugyanezt megtehetjük a címvédővel is.”
A Manchester United legyőzésével a forduló meglepetését okozó FC Porto harmadszor jutott ebben a kupában a negyeddöntőig. „A nyolc közé jutás sikere nemcsak nekünk jelentett sokat, hanem jótékony hatással lesz a válogatottra is, amire nagy szükség is van az Eb előtt” - nyilatkozta José Mourinho, a portugálok vezetőedzője. A sorsolással elégedett tréner a Lyonról így nyilatkozott: „Otthon nagyon erősek. Többször játszottunk ellenük, és bár többször nyertünk, most nehéz dolgunk lesz.” 
A fennállásának legjobb eredményét elérő Lyon, a Real Sociead legyőzésével került a nyolc közé. „Láthattuk, hogy leendő ellenfelünk olyan csapat, amely képes felborítani a papírformát, és ez sokat elmond róla. Azt hiszem az Arsenal-Milan-Madrid hármas mögött egy szinten áll a Deportivóval” - fogalmazta meg véleményét Bernard Lacombe, a Lyon igazgatója.
Érdekesség, hogy a francia csapat hat éve volt utoljára a nyolc között. Akkor a Monaco az elődöntőig verekedte magát. A hercegség büszkesége most is a talpon maradottak között található. A francia bajnokság éllovasa a Lokomotiv Moszkva legyőzése után a Real Madrid ellen folytathatja szereplését. Pierre Svara, a Monaco első embere ezt a lehetőséget örömmel fogadta: „Óriási megtiszteltetés egy ilyen nagyszerű játékosokat foglalkoztató, legendás egyesület csapata ellen játszani. Nem kaphattunk volna jobbat.” A kilencszeres BEK-, illetve BL-győztes Real Madrid a spanyol bajnokságban az első helyen áll. A Bayern Münchent búcsúztató „galaktikusok” Monaco elleni összecsapásának külön pikantériát szolgáltat az a tény, hogy az a Fernando Morientes, akit éppen a királyi klub kölcsönzött ki a hercegségbe, góljaival járulhat hozzá Madrid esetleges bukásához.
A Chelsea londoni derbin mérkőzhet a favoritnak kikiáltott Arsenallal. Bár biztos az angol továbbjutás, arra, hogy melyik verekszi be magát az elődöntőbe, csak tippelni lehet. Ha az elmúlt évek statisztikáit vesszük alapul, akkor az „Ágyúsok” esélyesebbek, a Chelsea ugyanis 16 tétmeccs óta képtelen megverni az Arsenalt. Arséne Wenger legénysége az idei szezon során már háromszor is jobbnak bizonyult a kékeknél, akik mindhárom mérkőzésüket elveszítették (kettőt a bajnokságban, egyet az F.A.-kupában), egyaránt 2-1-re. A közvélemény nem örül a párosításnak, szívesebben látták volna a két egyesületet a döntőben.
A francia légiósai miatt L’Arsenalnak is titulált csapat egyébként is bomba formában van. Eddigi 27, veretlenül megvívott Premiership-meccsükön csak 18 gólt kaptak, és kilencpontos előnnyel vezetik a tabellát éppen a Chelsea előtt. A Chelsea is tiszteletre méltóan teljesít ebben az idényben, például a BL-ben több mint 500 perce nem rezdült meg a hálójuk. 
A legjobbak versenyében már eddig is többször borult a papírforma, így ez előfordulhat majd a negyeddöntők során is. Az első mérkőzéseket március 23-án és 24-én játszák, a visszavágókra április 6-án és 7-én kerül majd sor.