Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Kráter a hotel helyén

Hatalmas robbanás rázta meg az iraki főváros központját szerda este, gyakorlatilag lerombolva a Libanon Hegy Szállodát, számos környező épületben pedig komoly károkat okozva. A terrortámadásban lapzártánkig huszonheten lelték halálukat, több tucat ember pedig megsérült Bagdad sok nemzetiségű vendégkörrel rendelkező szállodájában, amikor a közel féltonnás bomba felrobbant. 


Egy amerikai sebesültet mentenek Bagdadban Fotó: Reuters

„Pokoli jelenet - kommentálta a látványt a CNN bagdadi irodájának tudósítója, Jane Arraf. - Az emberek sírnak és kiáltoznak, mindenfelé romokat látni” - tette hozzá. Az ötemeletes hotel helyén egy hétméteres kráter maradt az amerikaiak iraki beavatkozása évfordulójának előestéjén. A valószínűleg autóba rejtett pokolgéppel elkövetett robbantás után még órákkal is füstfelhőt lehetett látni a romok fölött. A közeli „zöld zónából” amerikai katonák próbáltak a helyszínre sietni, hogy segítsenek az áldozatokon, de az ideges irakiak ezt megakadályozták. A katonák azt kiabálták az embereknek, hogy ne menjenek közel, mivel újabb robbanásoktól tartottak. 
A terrortámadás a Firdosz tér közelében történt, ahol közel egy éve ledöntötték Szaddám Huszein óriási szobrát. A támadásra akkor került sor, amikor a koalíciós erők elkezdték a Vasígéret-műveletet, melynek keretében igyekeznek kisöpörni a lázadókat az iraki fővárosból. A támadás helyszínéül a városközpontot, Bagdad Karrada nevű negyedét választották, ahol üzleti épületek és lakóházak is találhatók.
Szakértők szerint autóba rejtett pokolgép robbant, mivel rakéta nem tud ekkora pusztítást végezni. A környék lakói viszont egy rakéta csóváját vélték látni a robbanás előtt. A merénylet megrázta a közeli Palesztina Szállodát is, ahol sok külföldi újságíró és üzletember száll meg. A támadásban valószínűleg külföldiek, brit üzletemberek is életüket vesztették, de a vendégek között voltak amerikaiak és egyiptomiak is. A Bush-adminisztráció azonnal kijelentette: a támadások nem változtatják meg az amerikai politikát, a demokrácia pedig lassan gyökeret ver Irakban. Scott McClellan, a Fehér Ház szóvivője leszögezte: „Ez a megmérettetés órája, de a terroristák nem győzhetnek.”