Vissza a tartalomjegyzékhez

Márer György, New York
Kerry európai szövetségesei

Néhány hónappal ezelőtt Bush elnök egyik közeli tanácsadója úgy vélte: amennyiben terrorcselekmény történik Európában, az csak közelebb hozza az európaiakat az Egyesült Államokhoz és annak terrorellenes politikájához. Egy évvel ezelőtt, amikor Franciaország és Németország megtagadta az iraki háború támogatását, José María Aznar spanyol kormányfő az Azori-szigeteken lezajlott csúcstalálkozó idején nyíltan kiállt az amerikai államfő mellett, jóllehet a spanyol közvélemény többsége ellenezte a háborút. Az elmúlt vasárnap a spanyol választók az ellenzéki szocialistákat segítették hatalomra annak ellenére, hogy a felmérések szinte az utolsó pillanatig a jobbközép konzervatívok jelentős vezetéséről adtak hírt. Az elmúlt héten az amerikai hivatalos körök jó néhány tagja is az ő győzelmüket várta.


John Kerry, a demokraták elnökjelöltje. Fut vele a szekér Fotó: Reuters

Vasárnap este amerikai hivatalos körök igyekeztek elrejteni csalódottságukat. Az Indiába készülő Colin L. Powell külügyminiszter nem volt hajlandó a nyilvánosság előtt véleményt mondani a spanyol szocialisták győzelméről. A Fehér Ház pedig kedvezően hangzó nyilatkozatot tett közzé, amely szerint Bush elnök várakozással tekint az együttműködés elé José Luís Rodríguez Zapatero szocialista vezetővel és jövendő kormányfővel. Az államfő belső köreiben azonban senki sem tévesztette szem elől: Zapatero győzelmének záloga végső fokon az volt, hogy elítélte Bush nemzetközi politikáját. „Nem tudjuk, mennyire jelentős szerepet játszott a madridi robbantás a választások kimenetelében. Nem mondanék azonban igazat, ha azt állítanám, hogy ilyen eredményt kívántunk” - fogalmazott az egyik amerikai vezető.
Kormánykörök a hétvégén közölték: minden segítséget megadnak Spanyolországnak, hogy megállapíthassa, ki állt a pokolgépes merényletek mögött. Bush elnök előtt az a feladat áll, hogy meggyőzze a spanyol vezetőket - vagyis ugyanazokat a politikusokat, akik bírálták Aznart, mert túl közel állt az amerikai elnökhöz és megelőzési politikájához -, hogy a terroristák elleni fellépés egyetlen módszere a visszaütés. 
Az újonnan megválasztott spanyol kormányfő egy rádióinterjú során kifejtette: „Benyomásom szerint az a tény, hogy most a szocialista kormány vette át a hatalmat Spanyolországban, komoly hatást fog gyakorolni a novemberi észak-amerikai választásokra, vagyis a Bush és Kerry közötti küzdelemre.” Ígéretet tett továbbá arra, hogy javítani fogja országa kapcsolatait a franciákkal és a németekkel, amelyek azóta romlottak meg, hogy Madrid támogatta az iraki háborút. Megismételte továbbá azt a fogadalmát, hogy Spanyolország június végén kivonja ezerháromszáz katonáját Irakból, amikor az Egyesült Államok - ígérete szerint - átadja a hatalmat az irakiaknak. Ez viszont nemcsak a Bush-kormánynak jelentene nehézséget, hanem a lengyeleknek is, mivel a spanyol egységnek július elsején át kellene vennie az ellenőrzést Lengyelországtól a Dél-Irakban járőrszolgálatot teljesítő, kilencezer főből álló nemzetközi erők fölött.
A Fehér Ház egyébként közölte: Bush elnök kifejezte jókívánságait Zapaterónak, és a két vezető összefogást ígért a terrorizmus elleni harcban. „Mindketten várakozással tekintenek az együttműködés elé, különös tekintettel közös elkötelezettségükre a terrorizmus ellen folytatott harc iránt” - nyilatkozta Scott McClellan fehér házi szóvivő a két politikusról. 
Dick Cheney alelnök vasárnap a madridi erőszakra utalva élesen támadta a várható demokrata párti elnökjelölt, John Kerry massachussettsi szenátor irányvonalát. „Kerry szenátor nézete szerint a nemzetünk ellen elkövetett terrortámadásokat elsősorban jogi és hírszerzési kérdésként kell kezelnünk. Ő még mindig az 1990-es évek stratégiáját vallja, amely szerint, ha megtámadnak bennünket, akkor kerítsük kézre a közvetlenül felelős személyeket, állítsuk őket bíróság elé, és ezzel tekintsük az ügyet befejezettnek” - mondta az alelnök. Szerinte azonban az ilyen hozzáállás helytelen, mivel „szinte érintetlenül hagyja a támadások mögött álló hálózatot”. Kerry szenátor azzal védekezett, hogy a kormány felelőtlenül leegyszerűsíti álláspontját, mivel ő ugyancsak a terroristák térfelén vívná meg a háborút. Ezt azonban olyan módon tenné, hogy megőrizze a szövetségeket, és elkerülje az olyan politikai tiltakozásokat, mint amelynek a spanyol választópolgárok adtak kifejezést vasárnap. „Csakis a szövetségeseink segítségével harcolhatunk a terror ellen” - vélte a demokrata szenátor.