Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
A tőzsdék is gyászolják Madridot

A madridi merényletsorozat az értékpapírpiacokat sem hagyta hatás nélkül. Valamennyi vezető tőzsdeindex jelentősen vesztett értékéből, elsősorban a légitársaságok, utazási irodák, szállodaláncok és biztosítók részvényei sínylették meg az újabb merényletekről szóló híreket. Amerikában a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe a várt növekedés helyett csökkenést mutatott februárhoz képest, ez sem növelte az optimizmust. 

A Budapesti Értéktőzsdét sem kerülte el a negatív hangulat, a BUX az átlagosnál erősebb forgalom mellett 3 százalékot vesztett értékéből.
Az esésben a gyógyszergyártók jártak az élen, miután a kormány ultimátumot intézett a gyógyszergyártókhoz: vagy befizetik a tb által támogatott gyógyszerekből származó profitjuk 15 százalékát, vagy a kormány valamennyi gyógyszerre hatósági árat vezet be, ami az áraknak jelenleginél 15 százalékkal alacsonyabb szinten történő befagyasztását jelentené. Sem a Richter, sem az Egis nem fogadta el az ultimátumot. Az előbbi 14, az utóbbi közel 8 százalékot vesztett értékéből, a Richtert az eddig legoptimistább elemző is - a Citigroupé - erős vételről eladásra minősítette le. 
Folytatták viszont szárnyalásukat a bankszektor papírjai, az OTP egy százalékot alig meghaladó erősödése szinte eltörpül a „kistestvér”, az FHB újabb 15 százalékos drágulása mellett. A papír április 1-jétől bekerül a BUX-index kosarába, ami további vételi nyomást jelenthet a részvény piacán. A kosárba bekerül a Fotex (+0,5%) is, kikerülnek viszont az Antenna Hungária (-1,4%), a Synergon (-3%) és a Rába (-5,4%) papírjai.