Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Világvárosok seregszemléje

A londoni Economist magazin érdekeltségi körébe tartozó Economist Intelligent Unit (EIU) szerint a világ 130 városából az ausztrál Melbourne, a kanadai Vancouver és az osztrák Bécs városa a legélhetőbb metropoliszok a világon. Budapest e tekintetben az 55. helyen áll, ezzel a városok versenyében az erős középmezőnyben foglal helyet. Más elemzések szerint Zürich és Luxemburg a legjobb városok a világon. A Big Mac-indexek alapján megtudhatjuk, hogy a kelet-európai EU-csatlakozók közül Budapest a legdrágább főváros. Moszkvában pedig nemcsak drága az élet, hanem veszélyes is, de Washingtonban élni még veszélyesebb.


Katonai helikopter Manhattan felett. Mindent a biztonságért Fotó: Reuters

Évről évre megjelennek különböző elemzések arról, hogy a világ nagyvárosai közül melyikben a legjobb élni. Az elemzések fő szempontjai a gazdasági mutatók és a biztonság.
Az EIU listáján a kelet-európai nagyvárosok az életminőség alapján a középmezőnyben foglalnak helyet. Budapest a régió többi városa előtt szerepel holtversenyben Milánóval és Szöullal. Athén olimpiai házigazdához méltatlanul az EU-tagállamok városai között utolsó helyre szorult a rossz közlekedési rendszer, a gyenge oktatási intézmények és a kellemetlenül meleg éghajlat miatt. Európában egyébként Belgrád a sereghajtó, a szerb főváros még nem tudta levetkőzni a balkáni háborúk utóhatásait. Az EIU szerint a világ legrosszabb városa a pápua új-guineai Port Moresby, ahol burjánzik a korrupció, a közbiztonság és az egészségügyi ellátás teljes hiányát szenvedi el az odalátogató.
Az Economist magazin az 1980-as években indította útjára a nemzetközi valuták és egyben a gazdaságok vásárlóerejének összehasonlítására szolgáló Big Mac-index nevű mutatót. A Big Mac azért lehet alkalmas mutató, mivel azon kevés termékek egyike, amelyek a világ minden táján azonosak. Persze ez jó reklám a szendvicset forgalmazó gyorsétterem-láncnak. A világon a legdrágább hamburgert Svájcban lehet kapni, ahol 5,11 dollár a Big Mac ára. Ugyanaz a Big Mac Kínában 1,23 dollárba kerül, csupán ezért persze még nem éri meg elutazni a távol-keleti országba. Az USA-ban ugyanez a hamburger 2,8 dollár, hazánkban tavaly 2,38 dollárért kaptunk egy Big Macet. A kelet-európai csatlakozó országok közül Magyarország a legdrágább a Big Mac-index szerint. Csehországban 2,19 dollár, a lengyeleknél pedig csak 1,54 dollár egy hamburger ára.
A Mercer HR ügynökség az EIU-hoz hasonló listát készített, azonban ők 215 várost vizsgáltak - sajnos Budapestet kihagyták. Módszerükben New Yorkot vették alapul 100-as egységgel. Elemzésük szerint a nyugat-európai városok a legbiztonságosabbak a világon. Luxemburg 133,5 pontot kapott, ezután jön Zürich, Bern és Helsinki; Bécs ezen a listán csak 16. lett. Ez egyébként jól mutatja, hogy a különböző elemzési módok különböző eredményeket hoznak. Minden városnak megvannak a maga sajátosságai és arculata, ezt nagyon nehéz számokban mérni, de ezeknek a ranglistáknak ez nem is célja. Athén ezen a listán is gyengén szerepel (91 ponttal). Washington a Mercer szerint sem túl biztonságos hely, London és Párizs viszont a középmezőnybe kerültek. Abban mindkét felmérés megegyezik, hogy Moszkvát hozták ki Európa legdrágább és legveszélyesebb nagyvárosának az öreg kontinensen. Az orosz fővárosnál rosszabb helyek is bőven akadnak, ide sorolható szinte az összes afrikai nagyváros, valamint Bagdad, ahol gyakorlatilag a nullával egyenlő a közbiztonság. Az életszínvonalat tekintve a Mercer-lista első 10 helyén 7 nyugat-európai város szerepel. Az amerikai nagyvárosok főleg a terrorveszély és a nagy jövedelemkülönbségek miatt maradtak le.