Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
A nyomozók nem találtak baszk szálat

Az EFE spanyol hírügynökség újságírói - a londoni Guardian madridi tudósítása szerint - nyilatkozatban követelik azoknak a hírszerkesztőknek a menesztését, akik a merénylet utáni napokban politikai célokból úgy manipulálták a híreket, hogy azokból az ETA terrorszervezet tűnjön az első számú gyanúsítottnak. Pedig a nyomozók már az első órákban felhívták a figyelmet arra, hogy a terrortámadás a moszkvai metró, a Bali-szigeteki diszkó, a jeruzsálemi autóbuszok és a casablancai hotelek felrobbantóinak kéznyomát viseli magán.


Dzsamal Zougam, az egyik madridi gyanúsított Imad Eddin Barakat Jarkasz (képünkön) tanítványa volt. A kis képen az al- Kaida 
Londonba küldött üzenete. Fotó: Reuters/El Pais 

Az EFE hírügynökség személyzeti képviselője Miguel Platon hírigazgató lemondását követeli, mivel megakadályozta a merényletekről való objektív hírközlést. Platon cenzúrának vetette alá a hírügynökséget azzal a céllal, hogy segítse az Aznar-kormányt. Az EFE-nek már a merényletek napján tudomása volt egy arab gyanúsítottról és annak arab nyelvre beállított mobiltelefonjáról, ám ezt a hírt felsőbb utasításra vissza kellett tartaniuk.
Steven Adolf, a Külföldi Tudósítók Madridi Egyesületének vezetője azzal vádolja a volt kormányt, hogy tudatosan vezette félre az újságírókat. A merényletek estéjén az Információs Minisztérium felhívott több akkreditált tudósítót azzal a kéréssel, hogy tudósításukban egyértelműen az ETA baszk terrorszervezetet nevezzék meg a robbantások végrehajtójaként.
Komoly kritikával illette a spanyol kormányt Kofi Annan ENSZ főtitkár is, mivel a szervezet valótlan információk alapján ítélte el határozatában az ETA-t, mint a robbantásokért felelős terrorszervezetet. 
A spanyol rendőrség őrizetbe vett több marokkói származású bevándorlót, a baszk hatóságok pedig egy algériai férfit tartóztattak le néhány nappal a merényletek után. A kereséshez a forró nyomot egy Motorola mobiltelefon és annak SIM-kártyája adta, amelyre szinte véletlenül leltek rá a rendőrök egy gazdátlan hátizsákban. A csomagot a túlélők után kutató mentőalakulatok egyik tagja találta a helyszínen, de a felfordulásban félretette, majd később elszállították az egyik helyi rendőrőrsre a többi talált holmival együtt. A táskát csak akkor vették közelebbről szemügyre, amikor közel 12 órával a merényletek után a benne lévő telefon megszólalt. A rendőrök nagy meglepetésére a mobil két gyújtószerkezethez volt hozzáerősítve, amelyeknek mintegy 10 kilogrammnyi dinamitot kellett volna felrobbantaniuk. Az apparátus azonban valami hiba folytán nem lépett működésbe.
A véletlenszerű felfedezés ezután két szempontból is kulcsfontosságúvá vált: egyrészt bizonyította, hogy a robbantásokat nem öngyilkos merénylők hajtották végre. A terroristák taktikát váltottak, s ezúttal „távirányításos” módszert alkalmaztak: a telefonra érkező hívás egy elektronikus impulzus révén léptette működésbe a gyújtószerkezeteket. 
A másik fontos fejlemény az volt, hogy a telefonon található számok és a SIM-kártya révén konkrét személyekhez vezettek a szálak. Szombat délután a spanyol hatóságok három marokkóit és két indiai személyt tartóztattak le, először csak a telefonhoz és a SIM-kártyához kapcsolódó illegális tevékenység gyanúja miatt. A rendőrség két másik indiai származású spanyol állampolgárt is őrizetbe vett: mind a négyüknek köze van ahhoz a madridi üzlethez, ahonnan a SIM-kártya is származott, de a rendőrök szerint lehetséges, hogy ők akaratlanul játszottak közre a merényletekben.
Az egyik letartóztatott marokkói férfi, a 30 éves Dzsamal Zougam, akinek valószínűleg köze volt ahhoz a tavaly májusban végrehajtott, 45 emberéletet követelő casablancai merénylethez, amely a nyomozások szerint szintén az al-Kaida számlájára írható. Zougamot a madridi támadások két túlélője azonosította, akik látták őt az egyik helyszínen a robbanások előtt. A férfi az al-Kaida spanyolországi „tagozata” vezetőjének, az azóta már börtönben ülő Imad Eddin Barakat Jarkasznak (Abu Dahda) a követője volt. A marokkói már a szeptember 11-ei támadásokat megelőzően is kapcsolatban állt Jarkasz több társával, és közreműködött a manhattani és washingtoni támadásokat előkészítő egyik fontos, spanyolországi találkozó megszervezésében, amelyen Mohamed Atta is részt vett.
A szerény polgári körülmények között élő, mobiltelefon-vállalkozást működtető marokkói férfi lakásában a hatóságok már 2001 júliusában - tehát még a szeptemberi merényletek előtt - házkutatást rendeltek el, amelynek során az al-Kaida számos spanyolországi tagjának telefonszámát megtalálták nála. Ezen kívül még olyan arab nyelvű könyvekre is bukkantak, amelyek az iszlám harcáról és a csecsen muzulmánokról szóltak. Ekkor a dagesztáni konfliktust elemző, illetve bin Ladennel készített interjút tartalmazó videók is kézre kerültek. Mindezek ellenére akkor nem indult bírósági eljárás Zougam ellen, s a hatóságok ténylegesen csak tavaly ősz óta tartották őt megfigyelés alatt. Egyes elemzők szomorú fejleménynek tartják, hogy bár a férfi tevékenységét a spanyol, sőt a marokkói hatóságok is igyekeztek nyomon követni, a vonattámadásokkal kapcsolatban semmilyen figyelmeztető jelre nem sikerült felfigyelni.
A baszk rendőrség által Spanyolország északi részén, San Sebastianban letartóztatott algériai férfi, Ali Amrous sem volt már ismeretlen a hatóságok előtt. A férfi állítólag januárban részt vett egy helyi zavargásban. Amrous akkor azt állította a rendőrségnek, hogy a madridi Castellana főúton, a Plaza Castillán és Atochában többen meg fognak halni. Atocha volt az az állomás, ahol a mostani robbantások a legsúlyosabb pusztítást végezték. A férfit akkor végül nem tartóztatták le, de a madridi merényletek után a hatóságok számára „összeállt a kép”, és azonnal elkezdték keresni Amroust.
A merényletek iszlám hátterét látszik alátámasztani az is, hogy Madridtól 30 kilométerre északkeletre, Alcalá de Henaresben a rendőrség talált egy fehér Renault Kangoot, amely több gyújtószerkezetet és egy Korán-idézeteket tartalmazó, arab nyelvű audiokazettát rejtett magában. Ez az eset kísértetiesen hasonlított arra, amikor az amerikai hatóságok szeptember 11-e után a bostoni Logan repülőtér parkolójában egy bérelt autóban arab nyelvű repülési kézikönyvet találtak. Később ez a felfedezés vezetett el az al-Kaidáig. 
Az iszlám kapcsolatot igazolja az is, hogy Bin Laden egy októberben leadott üzenetében határozottan Spanyolországot nevezte meg támadási célpontként, mivel az támogatta az iraki háborút. A francia hatóságok számára így most intő jel lehet, hogy bin Laden helyettese, Ajman al-Zavahiri egy, a közelmúltban közzétett videofelvételen Franciaország elleni merényletekre uszította híveit a muszlim fejkendők iskolai használatának betiltása miatt. További konkrét bizonyíték a madridi ügyben az is, hogy egy norvég védelmi szakértők által már régebb óta tanulmányozott arab nyelvű weboldal azt fejtegette: az al-Kaida támadások végrehajtását fontolgatta a spanyol általános választásokat megelőző időszakban. A 42 oldalas dokumentum ide vonatkozó része így szólt: „Maximálisan ki kell használnunk a spanyol választások közeledtét. A kormány nem bír ki két-három támadásnál többet, és vissza fogja vonni csapatait.” 
A spanyol belügyminisztérium szerint a Telemadrid nevű regionális televízióállomás a merényletet követő szombaton, este fél nyolckor telefonhívást kapott, amelyben egy marokkói akcentussal beszélő ismeretlen férfi azt állította, hogy a madridi főmecset és az M30-as főút között lévő kukában elhelyeztek egy videoszalagot. A rendőrség kivonult a helyszínre, ahol valóban megtalálták a felvételt. A filmen egy magát Abu Dudzsan Al Afganinak nevező férfi, aki az al-Kaida európai szervezetének katonai szóvivőjeként azonosította magát, bin Laden hálózata nevében felelősséget vállalt a merényletekért. „Mi vállaljuk a felelősséget a New York-i és washingtoni támadások után pontosan két és fél évvel elkövetett madridi merényletekért. Ez a válasz a bűnöző Bushsal és szövetségeseivel való együttműködésetekre.” A „szóvivő” nem hagyott kétséget affelől, hogy „további támadások lesznek, ha Isten is úgy akarja”. Majd magyarázatként hozzáfűzte: „Ti az életet szeretitek, mi pedig a halált. Ez példa arra, amit Mohamed próféta mondott: ha nem hagytok fel az igazságtalansággal, még több és több vér fog folyni. Ezek a támadások kicsinek fognak tűnni ahhoz képest, amit az, amit ti terrorizmusnak hívtok, végre tud hajtani.”
Amerikai szakértők szerint a madridi merényletek al-Kaidához fűződő háttere egyértelmű. Ugyanakkor többen figyelmeztetnek arra, hogy itt már többről van szó, mint pusztán egyetlen szervezetről. A jelek egyre inkább arra utalnak, hogy egy globális terrorista hálózat jött létre, amely egymáshoz lazán kapcsolódó vagy éppen független cellákból áll. Ezek fő összetartó ereje pedig az ideológia, vagyis a globális dzsihád üzenete. A madridi merényleteknél elért pusztítás pedig arra inspirálhatja majd ezeket a szervezeteket, hogy gyakrabban alkalmazzák a „távirányításos módszert”. Az új kihívásokkal szembesülő EU-tagországok biztonsági csúcstalálkozón kívánják megvitatni a terrorizmus által támasztott veszélyeket, és egyben azt is fontolóra veszik, hogy kinevezzenek-e egy széles hatáskörrel rendelkező közös vezetőt a terrorizmus elleni európai harc irányítására.