Vissza a tartalomjegyzékhez

Ducza Krisztina
Kikapcsolódás otthon

Az emberiség hihetetlen szélsőségekre hajlamos volta már a tisztálkodás területén is megmutatkozott. Míg pár száz éve a királyok körében is komplett mosakodásnak számított, ha a csipát kitörölték a szemükből, addig napjainkban találmányok ezreit szabadalmaztatják, és állítják a fogyasztók szolgálatába, hogy a leghajmeresztőbb hedonista élvezeteket valósíthassuk meg fürdőszobáinkban. 

A fürdőszoba ma már több funkciót betöltő helyiséggé lépett elő. Ebben a rohanó világban sokak számára jutalomnak számít, ha kedvenc könyvükkel vagy egy szál gyertyával, meg valami finom nasival behuppanhatnak egy kád forró, rózsaillatú fürdővízbe. A stresszes életvitelt gyakran ellensúlyozzák relaxáló testápolással, és emiatt manapság a mellékhelyiségek kialakítása már nem is olyan mellékes. Az emberek sokat költenek a fürdőszobára, részben mert örömüket lelik a szépben, részben pedig mert a modern, divatos szaniterek, csaptelepek igen drágák. Az elmúlt évtizedek robbanásszerű fejlődést produkáltak a fürdőszoba-berendezések piacán is. A magyar piac gyorsan reagál a nemzetközi változásokra. A Hungarotherm szanitertechnikai szakkiállításon (melyet kétévente rendeznek meg a Construma keretében: legközelebb 2005 tavaszán) az előző évben piacra dobott újdonságok már nálunk is mind megtekinthetők. 

A nyugati országokban elterjedt négy-öt évenkénti fürdőszoba-átalakítás hazánkban még nem jellemző. Sajnos az építőiparban kevés a képzett szakember, így mire nálunk végre elkészül egy ház, a tulajdonosok legritkább esetben szeretnének tíz éven belül újabb szakmunkásokat látni otthonukban. „Hosszú távúsága” és drágasága miatt érdemes a fürdőszobára több figyelmet fordítani. Komolyabb szaniterforgalmazók már háromdimenziós látványtervvel is szolgálnak vásárlóiknak, hogy elébe menjenek a beépítés után sokszor elhangzó, csalódott szavaknak: „Jaj, ne! Egyáltalán nem ilyennek képzeltem!” 

A piac alsó kategóriája természetesen a barkácsáruházak, melyekben viszont ától cettig felszerelhető a fürdőszoba. Ha tudunk egy kicsit gyűjteni, akkor a fürdőszobaszalonokba ellátogatva szinte minden igényünket kielégíthetjük. A porcelán szanitereket, azaz mosdókat, WC-ket, bidéket kollekcióban érdemes vásárolni, mert akkor biztosan ugyanolyan fehér mindegyik, illetve stílusukban is passzolnak. A bidé itthon még nem olyan elterjedt, pedig aki - akár a tágasság rovására is - beépíti, nem bánja meg. Tisztíthatóság szempontjából a függesztettek praktikusabbak a lábon állóknál. Az akril szaniterek, azaz kádak, zuhanytálcák ma már a legkülönbözőbb méretekben és formákban kaphatók. Itt kell megemlítenünk a hidromasszázst, amelynek, ha profi, egészségmegőrző hatása is van. De a silányabbakra nem érdemes költeni, mert egyrészt csak buborékoló vizet veszünk, másrészt a rendszerben elszaporodó baktériumok miatt kifejezetten veszélyes. És végül a csaptelepeket említve elmondhatjuk, hogy ott aztán tényleg, ami szem-szájnak ingere, fellelhető a kínálatban. Arany csaptelepeinket kívánságra akár még valódi drágakövekkel is díszítik! A „szerényebbek” beérhetik kézzel festett meisseni porcelánból vagy Swarovski kristályból készített fogantyús modellekkel. De ha a földön maradunk is, elmondhatjuk, hogy ma már tényleg emberhez méltó körülményeket alakíthatunk ki az intim helyiségekben is.