Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Katolikus célcsoport

Magyarországon még nem kíséri botrány Mel Gibson Passió című filmjét, bár ehhez hozzájárul az is, hogy a film forgalmazói „ügyesen” válogatták ki azokat, akik az elővetítés során láthatták a filmet. Jelen pillanatban az egyik moziba csábítandó célcsoport a magyar katolikusok népes tábora. Úgy tűnik, hazánkban vallási célt is betölt az amúgy a nemzetközi közvéleményben továbbra is erősen vitatott alkotás. 

A híradások szerint egyes parókiák és gyülekezetek úgynevezett újraevangélizációs eseményként egész vetítéseket igyekeznek bérbe venni. Ezt látszik alátámasztani, hogy Veres András, a katolikus egyház kommunikációjáért felelős püspök mondhatni áldását adta a filmre, miután egy szűk körű elővetítésen megtekintette az ír katolikus színész rendezésében készült produkciót. 
Veres püspök szerint a film jó, a film bibliai. „Végtelenül nagy átélésre ad lehetőséget a maga, néha már túlzottan naturalista, véres valóságában. Ugyanakkor nagyon meghökkentő, és az ember lelkét magával ragadó mélységekbe viszi le, hogy megértsük, mi a szenvedés” - érvelt a katolikus vezető. 
Kozma Ilona, a Budapest Film forgalmazási-üzletág igazgatója számít botrányokra, hiszen a film körül már a forgatás óta folyamatos a konfliktus. Mint a Heteknek kifejtette: azért rendeztek elővetítést, mert fontosnak tartották, hogy azok, akiket megkérdezhetnek a filmről, lássák, és úgy alkossanak véleményt róla. Ez a gyakorlat egyébként az úgynevezett nagyobb filmeknél, amelyek szorosan kötődnek egy társadalmi csoporthoz vagy korosztályhoz: az érintettek körében előzetesen megmutatják a filmet. Jelen esetben gesztusértékű volt a bemutató, és semmilyen marketingcélt nem szolgált - tette hozzá Kozma Ilona, aki szerint kétségtelen, hogy a film témája miatt lesznek olyan mozilátogatók, akik nem mondhatók tipikus mozirajongóknak. Az előzetes bemutatóra igyekeztek mindenkit meghívni, aki érintett lehet, de nem próbáltak a vetítés után semmilyen pozitív vagy negatív véleményt megfogalmaztatni a résztvevőkkel. Az eseményből mindenesetre kizárólag a filmet támogató vélemények „szűrődtek” le. 
Mint ismeretes, a Passió kapcsán az Egyesült Államokban többen éles kritikát fogalmaztak meg, sőt amerikai zsidó szervezetek antiszemitizmussal vádolták a rendezőt, aki szerintük újra elővette a „zsidók mint istengyilkos nép” formulát. Más vélemények szerint egyszerűen pocsék a rendezés, a film szadista. Míg egyes vallási vezetők esetenként dicshimnuszokat zengenek a bibliai részletekből, katolikus vallási szokásokból és egy apáca látomásaiból „összegyúrt” produkcióról.