Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Gretzkyék az álomcsapatban

Az 54. NHL All Star-hétvégének, az észak-amerikai profi jégkorongliga szezonfelező Kelet-Nyugat-gálájának idén az „ikerváros”, Minneapolis/St. Paul adott otthont. A St. Paul-i Xcel Energy Centerben lebonyolított rendezvény iránti érdeklődés minden képzeletet felülmúlt. Minnesota államban korábban sohasem rendeztek még mérkőzést 19 434 néző jelenlétében.


A mérkőzés egyik izgalmas pillanata. Veszélyben a Nyugat kapuja Fotó: Reuters

Az eseményre pillanatok alatt minden belépő elkelt, még a házigazda klub, a Minnesota Wild bérletesei számára is csak 8500 tikettet tudtak elkülöníteni. Az interneten például 400 dollárt fizettek egy eredetileg 175 dollárba kerülő belépőért. 
A szurkolók alaposan kiköltekezték magukat, egy előzetes felmérés 15 és 20 millió dollár közé becsülte az All Star-hétvége révén a Minneapolis/St. Paul kasszájába befolyó összeget. Az NHL hivatalos ajándékboltjában egy felnőtt méretű All Star-mezt 120 dollárért árusítottak. 
A gálán résztvevő világsztárok közül kiemelkedett a 43 éves Mark Messier, aki immáron a 15. All Star-mérkőzésén csúszhatott jégre vasárnap délután. A New York Rangers kapitánya legutóbb négy esztendeje, 2000-ben Torontóban szerepelhetett az All Star-gálán, de Pat Quinn, a Kelet válogatottjának szakvezetője az örökifjú centert szezonbeli teljesítménye alapján ismét beválogatta a legjobbak közé. 
Érdekesség, hogy a 25. NHL-idényét töltő Messier már túl volt három All Star-fellépésen, amikor az idei gála legifjabb játékosa, a Columbus Blue Jackets balszélsője, Rick Nash 1982-ben megszületett. Messiernél idősebb korban csak a már említett Gordie Howe és Doug Harvey jutott szóhoz az All Star-eseményen; Howe 51 éves volt, amidőn 1980-ban a Hartford Whalers reprezentánsaként pályára lépett a detroiti Joe Louis Arenában, a St. Louis-i Harvey pedig 44 éves korában, 1969-ben játszotta utolsó All Star-meccsét a Montreal Forumban.
A hatszoros Stanley-kupa-győztes csatárfenomén, aki 1870 ponttal második a kanadai táblázat örökranglistáján, tavaly november 4-én éppen a fent említett Howe-t előzte meg, aki St. Paulban is díszvendég volt. A Mr. Hockeynak becézett Gordie-t aki egykoron huszonhárom alkalommal maga is résztvevője volt a gáláknak, nagy megtiszteltetés érte. A 76 éves élő legenda, Ray Bourque (19 All Star-meccs, a liga történetének legeredményesebb hátvédje), Wayne Gretzky (18 All Star-meccs, az NHL pontlistájának első helyezettje), Bobby Hull (12 All Star-meccs, hétszeres gólkirály), Bobby Orr (7 All Star-meccs, minden idők legjobb védőjátékosa) és a kapus, Patrick Roy (11 All Star-meccs, 4 Stanley-kupa diadal és 551 győzelem) társaságában a szurkolók szavazatai alapján tagja lett a valaha volt legjobb All Star-kezdőcsapatnak.


Mark Messier Fotó: Reuters

A hétvége csúcspontjaként azután emlékezetes mérkőzést láthatott a nagyérdemű. Az összecsapás során Messier remekül játszott, egy gólt és egy gólpaszt jegyzett, és immáron a 20. All-Star-pontját gyűjtötte be, s feljött Wayne Gretzky és Mario Lemieux mögé a harmadik helyre az örökranglistán. A gólpasszal pedig már a 14. All Star-előkészítésnél jár, így a vonatkozó kategória élére lépett elő. A találkozón neki is köszönhetően végül a keletiek 6-4-re diadalmaskodtak. A nyugatiak közül került ki viszont a mérkőzés legjobbja. Az MVP-címet és az ezzel járó tűzpiros Dodge Durango terepjárót a coloradói Joe Sakic nyerte el, aki három góllal segítette csapatát.