Vissza a tartalomjegyzékhez


Piros, fehér és zöld

Tél van. Olyan furcsa tél. Se nem meleg, se nem hideg. Egy dolog viszont változatlan: minden szürke és kopár, ezen csak a nap segít néha. Kicsit színtelen - mert legalább fehér lenne! Hiányzik a zöld?! Akkor kerüljön valami vidám az asztalra!

 Spenót - elsőre ettől nem mindenki fakad mosolyra, de nem kell feladni az elején. 1 kilónyi rettegett zöldlevelűt kell megtisztítani és egy kis vízzel két percig főzni. Ezek után finoman összedarabolva félretesszük. Egy fej apróra vágott vöröshagymát olívaolajon és kanálnyi vajon - igen, így együtt - megfonnyasztunk, majd rátesszük a spenótot, két gerezd összetört fokhagymát, egy meghámozott és apróra vágott paradicsomot, ízlés szerint sót, őrölt vörös borsot és csemege fűszerpaprikát. Pár percig még főzzük. Ettől biztosan enyhül az a rossz előérzet, hogy ezt is csak sok bundás kenyérrel - ha már tél -, lehet majd elfogyasztani. Egy tálaló edénybe tesszük, és hagyjuk kihűlni. Félliternyi joghurtba beleteszünk két gerezd zúzott fokhagymát, elkeverjük és a kihűlt spenótra öntjük. Egy kanálnyi olvasztott vajban feloldunk egy kis pirospaprikát és vörös borsot, ezt is a tetejére. Egy kis pirítóssal - az is lehet fokhagymás - már tálalható is. Egyelőre nem nemzeti étel, pedig ha a színeket fentről lefelé nézzük, már rég annak kellene lennie. De színes és finom. Talán Popeye is így kedvelte meg… (mlg)