Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Újpest: befektetőkre várva

Pénzügyi válságba kerülhet az Újpesti Torna Egyesület, amennyiben záros határidőn belül nem tud megegyezni egy pénzügyi befektetővel - ismerte el lapunknak Gyulay Zsolt, az UTE ügyvezetője. A nagy múltú klub az APEH-nak, a Szusza Ferenc Stadiont üzemeltető Sportfolió Kht.-nak, illetve saját játékosainak összesen 140 millió forinttal tartozik. A Sportfolió Kht. az UTE-n kívül több fővárosi klubnak is küldött felszólító levelet tartozásaik kiegyenlítésére. 


Kiürülhet az Újpest-pálya. „A stadionok üzemeltetési költségeinek egyhatodát, egynyolcadát állják csak a klubok” Fotó: MTI

Az UTE-hez az elmúlt héten felszólítás érkezett az állami tulajdonú sporttelepek üzemeltetését ellátó Sportfolió Kht.-től, hogy amennyiben a klub nem fizeti ki a 14 millió forintos tartozását, január 16-ig ki kell költöznie a Megyeri útról. Egy két éve folyó APEH-vizsgálat pedig olyan szabálytalanságokat állapított meg a klub könyvelésében, amely miatt mintegy 100 millió forintot kell pótlólagosan kifizetniük a liláknak. Ezenkívül - mint Gyulay Zsolt, az Újpest FC Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta - további 20 millió forintnyi fizetéssel, illetve prémiummal tartoznak játékosaiknak is, valamint a most kiszámlázott összegen felül plusz 5 millió forinttal a Sportfolió Kht.-nak. Gyulay Zsolt vitatja, hogy az APEH által kikalkulált 100 millió forintot a klubnak ki kellene fizetnie. „Itt egy jogértelmezési különbségről van szó. 1998-tól 2000-ig úgy fizettünk a játékosainknak, hogy minimálbérre voltak bejelentve, az ezen felüli összeget pedig leszámlázták. Mi úgy értelmezzük, hogy ez szabályos volt” - mondta az ügyvezető, aki azt is hozzátette, hogy amennyiben az APEH érvényesítené az igényét, akkor a klub azonnal megszűnne. Gyulay tárgyalásokat folytatott a Sportfolió Kht. vezetőségével is, akikkel megegyezett, hogy a klub haladékot kap tartozásai kifizetésére. „A jelenlegi szorult helyzetből csak egy új pénzügyi befektető tudná kisegíteni a klubot, erről jelenleg is folynak a tárgyalások” - mondta a távlati kilátásokkal kapcsolatban az ügyvezető. Arra a kérdésre, hogy a klub látványos „kifulladása” mögött lát-e bármiféle politikai hátteret, úgy fogalmazott, hogy nem akar politizálni. „Az előző kormánynak volt egy koncepciója, amelyet rajtunk próbált ki, a jelenlegi kormány nem követi ezt a vonalat” - fogalmazott Gyulay.
Ami a Sportfolió Kht. felé való tartozást illeti, az Újpest nincs egyedül. A cég nemcsak a Megyeri útra, hanem a fővárosi labdarúgóklubok tulajdonosainak is küldött levelet, amelyekben felszólítják azokat, hogy rendezzék adósságaikat, illetve írják alá az új szerződéseket, amelyekben a korábbinál nagyobb mértékű hozzájárulást vállalnak a sportlétesítmények működtetési költségeihez. Az előző évben ugyanis az FTC, az Újpest, az MTK és két NB I/B-s csapat, a Vasas és a Honvéd tulajdonosai - sajtóinformációk szerint - mindössze 50 millió forint körüli összeggel járultak hozzá a stadionok üzemeltetési költségeihez, ám a Sportfolió Kht. 400 millió forintot költött az említett pályákra. (Az FTC és az MTK szerint ők nem tartoznak semmivel.) Szigetvári Viktor, a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium sajtóreferense nem tudott konkrét számokat mondani ezzel kapcsolatban, azt viszont megerősítette, hogy a stadionok üzemeltetési költségeinek egyhatodát, egynyolcadát állják csak a klubok, a többit a Sportfolió Kht., vagyis az állam fizeti. A cég álláspontja az, hogy a kluboknak legalább a stadionok üzemeltetési költségeinek 30-40 százalékát, de minimum a közüzemi díjakat kellene saját forrásból előteremteniük. 
A témában egyébként a jövő héten tárgyalóasztalhoz ül Gyurcsány Ferenc sportminiszter és dr. Szieben László, az MLL elnöke, hogy közösen találjanak megoldást a problémára. A stadionok további működtetésére esélyt adhat, hogy - egyes információk szerint - a Magyar Labdarúgó Liga megállapodott az RTL Klubbal a mérkőzések televíziós közvetítési jogáról, amely azt is jelenti, hogy a ligán keresztül jelentős - egyes információk szerint tavasszal összesen 200 millió forintos - bevételekhez juthatnak a klubok is. 
Lapzártánkkor érkezett a hír, miszerint felmentették Papp Albertet, a sportingatlanokkal való gazdálkodásért felelős, a tulajdonos államot képviselő Sportfolió Kht. vezérigazgatóját. Helyét ügyvezetőként Vass Károly sportszakmai és üzemeltetési vezérigazgató-helyettes vette át. A kht. az elmúlt három évben 1 milliárd forintnyi veszteséget halmozott fel. A veszteségesen működő társaság élére Gyurcsány Ferenc, a sporttárca irányítója miniszteri megbízottat állított Király Gabriella, a GYISM vagyongazdálkodási főcsoportfőnökének személyében. A Sportfolió korszerűsítéséről, a megtett intézkedésekről februárra készül el a kormány elé terjesztendő összegzés.