Vissza a tartalomjegyzékhez


Pusztító családanya

Három izraeli katona - a huszonkét éves rehovoti Vladimir Trostinsky őrmester, a húszéves Rishon Letzion-i Cur Or őrmester és a tizenkilenc éves nahariyai Andrei Kegles tizedes -, valamint egy civil személy vesztette életét, és tízen megsebesültek abban az öngyilkos merényletben, melyet egy palesztin nő követett el szerda reggel a gázai Erec ellenőrző pont épületében, amelyet mintegy húszezer palesztin lakos használ mindennap, a közeli Erec ipari zónában való munkába menet és jövet.


Reem Salih al Rayashi. Hősi póz után alattomos mészárlás

A huszonegy éves öngyilkos merénylő - Reem Salih al Rayashi - arra hivatkozva kerülhette el a fémdetektort, hogy a lábába platina van beépítve. Az átvizsgálás elvégzése érdekében egy oldalhelyiségbe vezették, majd várakozásra kérték, amíg női rendőrt hívnak a számára. A várakozást kihasználva ájulást színlelt, majd mikor az izraeli katonák a segítségére siettek, felrobbantotta magát. 
A Gázai övezetért felelős Gadi Samni dandártábornok szerinti „A robbantással az együttműködés folytatását akarják akadályozni. Mi mindent megteszünk, hogy megkönnyítsük a palesztinok számára a munkavállalást Izrael területén, azonban a robbanást követően több napon keresztül biztos, hogy le lesz zárva ez az átkelőhely.”
David Baker, a miniszterelnöki hivatal egy munkatársa a Jerusalem Postnak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy „az Erec ellenőrző pont működtetésének célja az volt, hogy megkönnyítse a palesztinok izraeli munkavállalását, lehetővé téve ezáltal számukra, hogy elláthassák a családjaikat. Ez a támadás azonban egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a palesztin terrorizmus nemcsak Izraelt támadja, hanem saját gazdaságát is” - tette hozzá.
Az izraeli hadsereg egy tisztje szerint az egyetlen dolog, amit a merénylettel elértek, hogy ezután több ezer palesztin család asztalán nem lesz kenyér.
Ahmed Korei palesztin miniszterelnök nem volt hajlandó elítélni a szerdai robbantást, azt állítva, hogy Izrael felelős a merényletért. „A biztonsági fal építése, palesztin falvak lerombolása csak tovább fokozza az erőszakot” - állította. Ahmed Jasszin sejk, a Hamasz szellemi vezetője szerint az ellenállás folytatódni fog. Nő alkalmazása egyedi eset volt, azonban a szent háborúban való részvétel minden muzulmán kötelessége, legyen férfi vagy nő - jelentette ki.
A robbantás előtt készült egy videofelvétel, amelyen a kétgyermekes Rayashi mosolyogva kijelentette, hogy gyermekkori vágya volt, hogy öngyilkos merénylő lehessen. „Mindig is az volt a vágyam, hogy az első női mártír lehessek, hogy a testem darabjai szanaszét repüljenek. Ez az egyetlen, amit Allahtól kérhetek” - mondta, amint egy géppisztolyt ölelt magához. A család azt állítja, hogy nem tudott Rayashi terveiről, aki az iszlám fundamentalista terrorista szervezet, a Hamasz első női öngyilkos merénylője lett. Nők alkalmazása a robbantások során annak jele, hogy a támadások sikeres kivitelezése érdekében a szervezet kész kompromisszumot kötni a vallási elveiben.