Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Történelmi csúcson az euró

Egyedül a technológiai szektor mutatott némi erőt az elmúlt kereskedési héten, a Nasdaqon kívül valamennyi jelentős európai és amerikai index is gyengülést mutatott. Folytatódott a dollár gyengülése, amit Trichet EKB-elnök első nyilatkozatában nem, a másodikban viszont már aggasztónak minősített. 

Esett a magyar részvénypiac is, bár a befektetőket itt inkább László Csaba pénzügyminiszter leváltása, illetve Draskovics Tibor bemutatkozása, valamint a forint- és kamatpiac mozgása hozta izgalomba. Úgy tűnik, a bejelentett újabb szigorításokat pozitívan ítélte meg a piac: erősödött a forint, és csökkentek az állampapír piaci hozamok is, így van kilátás a piac november óta tartó vesszőfutása által okozott sebek begyógyulására.
A részvénypiacon az új év kezdete a Richter korábbi szárnyalásának megtörését hozta, a 27 ezer forintos csúcsról 24 ezer forintig csökkent a papír jegyzése. Fej fej mellett a három másik blue chip teljesítménye 1,7-2 százalékos emelkedéssel az elmúlt két hét során. A Mol további regionális terjeszkedési programjának keretében ajánlatot tett a cseh Unipetrol privatizációjában való részvételre. A cseh privatizációs ügynökség 400 millió dollár körüli összeget vár az olajipari társaság értékesítéséből. Sajtóértesülések szerint heten adtak be pályázatot, a pályázók között szerepel a lengyel PKN és a vegyipari részek tekintetében a Borsodchem is. A hét sztárpapírjának a Graphisoft bizonyult mintegy 9 százalékos megugrásával, a piaci pletykák jó negyedik negyedévről és pozitív kilátásokról szólnak.