Vissza a tartalomjegyzékhez


Utolsókból lesznek az elsők

A századik születésnapját ünneplő Ford Motor Company nem kapkodta el első alsó-középkategóriás buszlimuzinja, a Focus C-MAX piacra dobását. A kategória megteremtőjével, a Renault Scenic második generációs modelljével szinte egy időben került a hazai márkakereskedésekbe, melyből az 1,6 literes dízelváltozatot próbálhattam ki.

A 4,33 m hosszúságú karosszéria sajátossága az ívelt tetővonal, az öblös kerékjáratok és a precízen kidolgozott illesztési hézagok. Az utastér zajvédelméhez hozzájárul a 0,31-es légellenállási érték és az ajtók dupla gumiszigetelése is. A Ford szerint lejárt az olcsó hatást keltő, kopogós műanyagok ideje, a műszerfal és a belső kárpitok is jó minőségű, kellemes tapintású anyagokból készültek. A váltókar a mai trendnek megfelelően a műszerfal alján kapott helyet, ennek ellenére az első üléssor nem járható át. Nagy kanyarsebességeknél nem kell a tengely- és sugárirányban is állítható kormányba kapaszkodni, az első ülések oldaltartása illik a C-MAX sportos jellegéhez. A hat irányba állítható vezetőülés minden alkat számára kényelmes pozíciót biztosít, hosszabb úton az állítható deréktámasszal tornáztathatjuk meg gerincoszlopunkat. Ha az első üléssort kényelmesnek minősítettem, a hátsóról szerényen csak azt mondhatom, fejedelmi. Ezt elérendő, a Ford mérnökei érdekes mechanikát építettek be az ülések alá. Ha a 40-20-40 százalékban osztható üléssor közepét felhajtjuk és hátratoljuk, a két szélső ülőhely átlósan hátrébb tolható. Így nem csak a lábtér növekszik meg, hanem az ajtóktól való nagyobb oldaltávolság a komfortérzetet is növeli. Sajnos a tető íveltsége miatt magasabb növésűek csak mérsékelten élvezhetik ezt a variálhatóságot. 

Helyszűke miatt fölösleges volna részleteznem az utastérben mindenütt megtalálható kisebb-nagyobb tárolóhelyek és italtartók számát, valamint az első székek háttámlájából kihajtható étkezőtálcákat. Röviden csak annyi: minden adott az elhízáshoz. A csomagtartó alapállapotban 550 literes, mely az ülések összehajtogatása után 1,6 köbméteresre bővíthető. Az egyenként 16 kg súlyú, összehajtogatható vagy kivehető ülések egyébként nem sok helyet foglalnak el az utastérben. Már a 3,9 millió forintos alapárú C-MAX felszereltségére sem lehet panasz. A blokkolásgátlóval felszerelt négy tárcsafék, az elektrohidraulikus szervokormány, a vezető- és utasoldali első és oldalsó légzsákok, az elektromosan állítható első ablakok és külső tükrök önmagukért beszélnek. A 100 km/h-ról mért fékút az átlagosnál nagyobb méretű, elől belső hűtésű féktárcsák által példásan rövid, hidegen 37,5, melegen pedig 38,6 méter. Mind ez ideig az alsó középkategóriás egyterűeknél nem alkalmaztak több lengőkaros független hátsókerék- felfüggesztést. Most a C-MAX-ben ezt megtalálhatjuk, melynek köszönhetően finomabb a rugózás, és kanyarokban érezhetően stabilabb az autó. 
Mivel ez nem egy PR-cikk, néhány hiányosságra is fel kell hívnom kedves olvasóink figyelmét. Az egyik, hogy tolatáskor a széles „C” oszlop elég nagy részt eltakar a környezetből, a másik, hogy csak szükségpótkerék jár az autóhoz. Végezetül egy megbocsátható momentum: a szenzációsan jó 1,6 literes TDCi motorra szerelt változat (lásd keretes írásunkat) csak jövő tavasszal érkezik Magyarországra, de ára már van. Az Ambiente felszereltséggel 4,78, míg a tesztelt Trend kivitelben 5,24 millió forintba kerül.