Vissza a tartalomjegyzékhez


Blatter hadüzenete az elit kluboknak

Támadást intézett a legjelentősebb európai futballklubokat magában foglaló G14 elnevezésű csoport ellen Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-Szövetség (FIFA) svájci elnöke. 


Blatter bekeményített 

A jelenleg 18 csapatból álló csoportosulás tagjai azt akarják elérni, hogy a nemzeti szövetségek fizessenek 70 millió eurót (19 milliárd forintot) az egyesületeknek, játékosaik világ- és Európa-bajnokságokon való részvételéért. Blatter elutasította ezt a felvetést, és a FIFA frankfurti ülésén hadüzenetet intézett az érintet egyesületek felé. „Minden kapcsolatot megszakítottunk ezzel a társasággal, amely ráadásul nem is elismert szervezet Európában. Nyugodtan fordulhatnak bírósághoz, különösebb eredménye úgysem lesz.” 
A G14 klubjai az év elején ultimátumot fogalmaztak meg a FIFA felé, melyben kijelentették: ha az általuk feleslegesnek ítélt barátságos mérkőzések problémája nem oldódtatik meg, bojkottálni fogják az ilyen találkozókat, és ezeken a játékosaikat nem engedik pályára lépni. Blatter szerint világszerte vissza kell szorítani a profi klubok befolyását, hogy ezzel megszilárdítsák a nemzetközi és nemzeti szövetségek tekintélyét. Az elnök azt javasolja, hogy az egyesületek legfeljebb 45 tétmeccsen vethessék be játékosaikat, ami országonként maximum 16-18 csapatos bajnokságot jelentene. Ez az ötlet a 20-20 élvonalbeli együttessel működő Angliában, Franciaországban és Spanyolországban ellenállásba ütközhet. (V. J.)