Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Egymillió aláírás a terror ellen

A Tudósok a Közel-Keleti Békéért elnevezésű szervezet internetes aláírásgyűjtési akciót indított annak elérésére, hogy az ENSZ és a nemzetközi intézmények nyilvánítsák az öngyilkos merényleteket emberiség ellen elkövetett háborús bűncselekményekké. A kezdeményezők célja egymillió hiteles elektronikus aláírás öszszegyűjtése és átadása New Yorkban az ENSZ közgyűlésén. Az akció sikeresen indult: eddig több mint 265 ezer aláírás gyűlt össze, és a támogatók között több mint ötven ország polgárai vannak.

A felhívás szövege a „” cím alatt olvasható, és itt lehet csatlakozni is a kezdeményezéshez. Részlet a nyilatkozatból:

Az ENSZ-hez és a világ kormányainak vezetőihez

Mi, alulírottak beadvánnyal fordulunk az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez, a Biztonsági Tanácshoz és a világ kormányainak vezetőihez, hogy csatlakozzanak az Amnesty International és a Human Rights Watch szervezetekhez, kijelentve, hogy a civil lakosság ellen elkövetett gyilkos és öngyilkos bombamerényletek és terrorcselekmények „az emberiség ellen elkövetett háborús bűnök”. 
Ragaszkodunk továbbá ahhoz, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, a Biztonsági Tanács és a világ kormányainak vezetői jelentsék ki: a gyermekek öngyilkos merénylőkké nevelése az alapvető emberi jogok és a genfi egyezmény megsértése, valamint háborús bűn. Azt kérjük, hogy az érintett politikai, állami, katonai és vallási szervezeteket, vezetőiket és támogatóikat a nemzetközi jog teljes szigorával ítélje el a Hágai Nemzetközi Bíróság.
Szilárdan hiszünk abban, hogy ha ezeknek a népirtó háborús bűnöknek vége szakad, a népeknek nem lesz szüksége a terrorizmus elleni védekező tevékenység folytatására. Ha ez megtörténik, tárgyalásokkal és civilizált konfliktuskezeléssel nagyobb esélye lesz a világnak a békére. A beadvány aláírói szilárdan hiszik, hogy a Közel-Kelet és más térségek konfliktusait diplomáciai és politikai eszközökkel, tárgyalásokon keresztül kell és lehet megoldani, de amikor a terroristák a civil lakosság ellen intéznek támadásokat, nem marad más hátra, mint a védekezést szolgáló intézkedések megtétele.